Nyheter

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst.

– Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

Inkubera arbetar med länets mest innovativa företag. För vissa av företagen kan patent utgöra ett avgörande skydd mot konkurrenter samt vara en förutsättning för att kunna attrahera externt kapital. För de nystartade företag som utgör basen för Inkuberas verksamhet, kan dock kostnaden för att söka patent avskräcka. Men med hjälp av Lightbringer och Inkuberas stöttning kan kostnaden reduceras.

– Verktyget och vår guidning hjälper företagen med de första stegen av patentprocessen. Tack vare vårt avtal med leverantören är detta kostnadsfritt för företagen. I slutet av processen måste dock ett patentombud kopplas in. Men eftersom mycket av grundarbetet då redan är gjort och patentombudet använder sig av AI-tjänsten, blir kostnaden för patentombudets arbete betydligt lägre, säger Julie.

Verktyget hjälper företagen steg för steg. Via en AI-styrd språkmodell som påminner om ChatGPT, får bolagen till att börja med hjälp att identifiera de grundläggande problemen som innovationen löser. I nästa steg föreslår Lightbringer lösningar som kompletterar företagets egna. Företagen får även hjälp med att sortera in lösningen i rätt patentklass samt att göra sökningar bland befintliga patent.

– Bakom företaget som utvecklat Lightbringer står personer med lång erfarenhet av patentansökningar. Det innebär också att företagen via verktyget får hjälp att mata in en hel del formalia som krävs i processen. Allt för att göra den sista delen, själva patentansökan, så effektiv och billig som möjligt.

En som har använt Lightbringer är Frias Kivan, grundare av Kivansson. Bolaget har utvecklat ett refillsystem för whiteboard-pennor. Firas innovation löser problemet med uttorkade pennor samtidigt som ett refillsystem blir mer hållbart än att slänga använda pennor.

– Jag är innovatör och har några patent sedan tidigare, säger Firas, så jag vet vad det innebär att söka patent. Lightbringer har definitivt hjälpt mig framåt i processen genom att föreslå lösningar, men man kan förstås inte lite helt på AI, så jag kontrollerar allt. En av de största fördelarna med Lightbringer är att det går så snabbt. Tillsammans med hjälp från ett patentombud i slutfasen tror jag att detta kommer att bli jättebra.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."