Nyheter

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst.

– Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

Inkubera arbetar med länets mest innovativa företag. För vissa av företagen kan patent utgöra ett avgörande skydd mot konkurrenter samt vara en förutsättning för att kunna attrahera externt kapital. För de nystartade företag som utgör basen för Inkuberas verksamhet, kan dock kostnaden för att söka patent avskräcka. Men med hjälp av Lightbringer och Inkuberas stöttning kan kostnaden reduceras.

– Verktyget och vår guidning hjälper företagen med de första stegen av patentprocessen. Tack vare vårt avtal med leverantören är detta kostnadsfritt för företagen. I slutet av processen måste dock ett patentombud kopplas in. Men eftersom mycket av grundarbetet då redan är gjort och patentombudet använder sig av AI-tjänsten, blir kostnaden för patentombudets arbete betydligt lägre, säger Julie.

Verktyget hjälper företagen steg för steg. Via en AI-styrd språkmodell som påminner om ChatGPT, får bolagen till att börja med hjälp att identifiera de grundläggande problemen som innovationen löser. I nästa steg föreslår Lightbringer lösningar som kompletterar företagets egna. Företagen får även hjälp med att sortera in lösningen i rätt patentklass samt att göra sökningar bland befintliga patent.

– Bakom företaget som utvecklat Lightbringer står personer med lång erfarenhet av patentansökningar. Det innebär också att företagen via verktyget får hjälp att mata in en hel del formalia som krävs i processen. Allt för att göra den sista delen, själva patentansökan, så effektiv och billig som möjligt.

En som har använt Lightbringer är Frias Kivan, grundare av Kivansson. Bolaget har utvecklat ett refillsystem för whiteboard-pennor. Firas innovation löser problemet med uttorkade pennor samtidigt som ett refillsystem blir mer hållbart än att slänga använda pennor.

– Jag är innovatör och har några patent sedan tidigare, säger Firas, så jag vet vad det innebär att söka patent. Lightbringer har definitivt hjälpt mig framåt i processen genom att föreslå lösningar, men man kan förstås inte lite helt på AI, så jag kontrollerar allt. En av de största fördelarna med Lightbringer är att det går så snabbt. Tillsammans med hjälp från ett patentombud i slutfasen tror jag att detta kommer att bli jättebra.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.

fredag 19 januari

Truckzter går i täten för logistikbranschens gröna omställning

Var fjärde lastbil du möter på vägarna går tom. Ännu fler går halvtomma. Via en digital marknadsplats sammanför Truckzter transportköpare och transportörer så logistikbranschen kan effektiviseras. – Truckzter är som en smörjolja för hela branschen, säger Truckzters vd Fredrik Regin. Vi gör att informationen mellan parterna flyter smidigare så att lastbilarnas fyllnadsgrad kan öka. Det är helt nödvändigt om utsläppen från godstransporterna ska minska. Sambandet mellan fyllnadsgrad och koldioxidutsläpp är linjärt.