Nyheter

Inkubera-företagen får AI-hjälp att söka patent

Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst.

– Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

Inkubera arbetar med länets mest innovativa företag. För vissa av företagen kan patent utgöra ett avgörande skydd mot konkurrenter samt vara en förutsättning för att kunna attrahera externt kapital. För de nystartade företag som utgör basen för Inkuberas verksamhet, kan dock kostnaden för att söka patent avskräcka. Men med hjälp av Lightbringer och Inkuberas stöttning kan kostnaden reduceras.

– Verktyget och vår guidning hjälper företagen med de första stegen av patentprocessen. Tack vare vårt avtal med leverantören är detta kostnadsfritt för företagen. I slutet av processen måste dock ett patentombud kopplas in. Men eftersom mycket av grundarbetet då redan är gjort och patentombudet använder sig av AI-tjänsten, blir kostnaden för patentombudets arbete betydligt lägre, säger Julie.

Verktyget hjälper företagen steg för steg. Via en AI-styrd språkmodell som påminner om ChatGPT, får bolagen till att börja med hjälp att identifiera de grundläggande problemen som innovationen löser. I nästa steg föreslår Lightbringer lösningar som kompletterar företagets egna. Företagen får även hjälp med att sortera in lösningen i rätt patentklass samt att göra sökningar bland befintliga patent.

– Bakom företaget som utvecklat Lightbringer står personer med lång erfarenhet av patentansökningar. Det innebär också att företagen via verktyget får hjälp att mata in en hel del formalia som krävs i processen. Allt för att göra den sista delen, själva patentansökan, så effektiv och billig som möjligt.

En som har använt Lightbringer är Firas Kivan, grundare av Kivansson. Bolaget har utvecklat ett refillsystem för whiteboard-pennor. Firas innovation löser problemet med uttorkade pennor samtidigt som ett refillsystem blir mer hållbart än att slänga använda pennor.

– Jag är innovatör och har några patent sedan tidigare, säger Firas, så jag vet vad det innebär att söka patent. Lightbringer har definitivt hjälpt mig framåt i processen genom att föreslå lösningar, men man kan förstås inte lite helt på AI, så jag kontrollerar allt. En av de största fördelarna med Lightbringer är att det går så snabbt. Tillsammans med hjälp från ett patentombud i slutfasen tror jag att detta kommer att bli jättebra.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.