Nyheter

Airprk – ett automatiskt system för världens långtidsparkeringar

Karlskoga-företaget AirPrk har en lösning som kan automatisera flygplatsernas långtidsparkeringar.

Airprk är ett Karlskoga-företags som har utvecklat en ny programvara som automatiserar och förenklar hela flödet – både för dem som parkerar och för parkeringsföretagen själva.
– Allt började med att vi sökte en lösning för vår egen långtidsparkering. Vi hittade inget system som höll måttet, så vi utvecklade ett eget, säger vd Jan Frisk. Nu förbereder vi oss för en internationell lansering.

Airprk är resultatet av en lång resa som började redan 1999 när Jan och hans då nyblivna hustru köpte en gård utanför Sigtuna. Till gården hörde relativt mycket mark som Jan såg möjligheter att utveckla. Det dröjde dock till 2012 innan han skickade in en ansökan till kommunen. I slutet av 2019 stod en ny långtidsparkering – och ett helt nytt bokningssystem – klart. Efter några månaders lyckad drift ritade pandemin om hela spelplanen, men för Jan och hans kollega Kim Nielsen var det ändå tillräckligt för att en helt ny plan skulle ta form.
– Vi såg stor potential för vårt bokningssystem. Allt fungerade så bra att vi insåg att vi hade en lösning som skulle kunna effektivisera en redan lönsam bransch ytterligare.

För Airprks är automatisering ett ledord – system är byggt för att kräva så lite manuell handpåläggning som möjligt. Kunderna bokar själva sin plats över nätet. När de anländer fångas deras registreringsskylt upp av en kamera och registreras i systemet. Att gästerna anlänt, att de ska köras till flygplatsen och när de så småningom ska hämtas, presenteras för shuttle-bussarnas chaufförer via ett webbgränssnitt. När gästen sedan lämnar parkeringen registreras nummerplåten på nytt, vilket lägger grund för betalningen som dras från kundens konto eller resulterar i en faktura.

– Den automatiska avläsningen av registreringsskyltar som vi installerar på de större parkeringarna samt de automatiserade listorna, är styrkor i vårt system som vi inte har hittat någon annanstans, berättar Jan.

Airprk finns redan på plats vid den egna parkeringen Lunda samt vid Skavstalunds långtidsparkering. Nu väntar lansering i större skala.
– Vår nisch är långtidsparkeringar där gästerna hämtas och lämnas vid behov. I Sverige finns det bara en handfull sådana parkeringar, men internationellt finns det betydligt fler. Bara i Europa räknar jag med 100 – 200 presumtiva kunder och i övriga världen ytterligare hundratals. Eftersom vi har en så pass unik lösning tror jag att vi inom ett par år har flera kunder i andra europeiska länder och i USA.

För Jan var det naturligt att kontakta Inkubera när han nu skall forma en affärsmodell och vidareutveckla företaget.
– Inkubera är en professionell aktör som nu inledningsvis har gett oss ett väldigt bra bemötande, säger Jan. Det skall bli jätteroligt att få jobba tillsammans och att få vrida och vända på vår affärsmodell. Jag ser stor potential i vårt samarbete och i affärsidén i sig.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.