Nyheter

Amet Drive gör det enklare att samåka

Amelia Losander och Isra Albeatar på Amet Drive.

Amelia och Isra är båda studenter på ekonomiprogrammet i Örebro respektive Stockholm. Dessutom är de entreprenörer – det märks på deras smittande energi.
– Det är en utmaning att driva företag och samtidigt vara student, säger Amelia. Tiden såväl som ekonomin är begränsad. Men vi har valt att inte tänka så mycket på det. Vi tror på vår idé och satsar allt vi har framåt. Vi gör det för oss själva, världen och miljön.

– Vi vill bygga något från grunden, testa våra vingar och göra ett avtryck, säger Isra.

Idén föddes när tjejerna gick i trean på gymnasiet och startade ett UF-företag som en del av utbildningen. Amelia och Allexandra Franc (som nu lämnat företaget) delade en idé med Isra som var ny i klassen. Isra tände på alla cylindrar och började genast kontakta universitet i hopp om att hitta en student som skulle kunna hjälpa dem att utveckla den app som idén byggde på.
– Tyvärr fick jag inte ett enda napp från något av universiteten, minns Isra. Vi fick tidigt lära oss att det går väldigt många nej på ett ja. Men får man bara ett ja, kan det räcka långt.

Om inte Johan Johansson på Karlstad universitet så småningom nappat på en av Isras utslängda krokar, hade det nog inte blivit något företag. Men det gjorde han och skapade sedan den tekniska lösning som nu är Amet Drive.
– Johan är definitivt pappan till appen, säger Amelia.

Det som sedan hände kan inte beskrivas som något annat än en succé. Tjejerna på Amet Drive dominerade den lokala UF-galan totalt. De vann priserna Årets affärsplan, Årets Innovation och Årets tjänst och gick vidare till riksfinal där de blev belönade med 2: a pris för sin affärsplan. Företaget blev också rejält omskrivet i lokala media.

I februari i år lanserade de sin app och fick snabbt 400 användare.
– Lanseringen visade att det finns ett tydligt intresse från marknaden, även om vi tyvärr stördes av den pågående pandemin säger Amelia. Samtidigt lärde vi oss hur viktigt det är att användarna finns hyfsat nära varandra geografiskt för att det ska bli bra fart på resandet. Vi fick också med oss att den grundläggande funktionaliteten i appen fungerar, men att det finns saker vi vill vidareutveckla.

Sedan 1 oktober är Amed Drive ett Inkubera-företag och har fått en handplockad affärscoach i Mattias Andershed.
– Mattias är en fantastisk människa med grym erfarenhet som han gärna delar med sig av, säger Isra. Vi gör ju detta för första gången, så det är precis det vi behöver. Mattias hjälper oss att prioritera rätt saker, hitta våra roller och mycket annat.

Amelias och Isras vision är att Amet Drive om tre år skall vara ett etablerad tjänst i hela Sverige samt att de då även har planer för lansering i övriga nordiska länder. Men för att nå dit krävs mycket hårt arbete, säger Amelia.
– Vår plan är nu att utveckla appen med bland annat en koldioxidmätare så att man lätt kan se vilken insats man gör för miljön genom att välja Amet Drive. Nästa steg är att göra en riktad lansering på Örebro och Karlstad universitet och sedan växa steg för steg. Riskkapital kommer att krävas på sikt för att vi ska kunna göra en storskalig lansering.

– Vi ska göra allt för att lyckas, säger Isra. Skulle det ändå inte gå, har vi lärt oss massor längs vägen. Vad som än händer kommer vi fortsätta att vara företagare.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."