Nyheter

Amet Drive gör det enklare att samåka

Amelia Losander och Isra Albeatar på Amet Drive.

Amelia och Isra är båda studenter på ekonomiprogrammet i Örebro respektive Stockholm. Dessutom är de entreprenörer – det märks på deras smittande energi.
– Det är en utmaning att driva företag och samtidigt vara student, säger Amelia. Tiden såväl som ekonomin är begränsad. Men vi har valt att inte tänka så mycket på det. Vi tror på vår idé och satsar allt vi har framåt. Vi gör det för oss själva, världen och miljön.

– Vi vill bygga något från grunden, testa våra vingar och göra ett avtryck, säger Isra.

Idén föddes när tjejerna gick i trean på gymnasiet och startade ett UF-företag som en del av utbildningen. Amelia och Allexandra Franc (som nu lämnat företaget) delade en idé med Isra som var ny i klassen. Isra tände på alla cylindrar och började genast kontakta universitet i hopp om att hitta en student som skulle kunna hjälpa dem att utveckla den app som idén byggde på.
– Tyvärr fick jag inte ett enda napp från något av universiteten, minns Isra. Vi fick tidigt lära oss att det går väldigt många nej på ett ja. Men får man bara ett ja, kan det räcka långt.

Om inte Johan Johansson på Karlstad universitet så småningom nappat på en av Isras utslängda krokar, hade det nog inte blivit något företag. Men det gjorde han och skapade sedan den tekniska lösning som nu är Amet Drive.
– Johan är definitivt pappan till appen, säger Amelia.

Det som sedan hände kan inte beskrivas som något annat än en succé. Tjejerna på Amet Drive dominerade den lokala UF-galan totalt. De vann priserna Årets affärsplan, Årets Innovation och Årets tjänst och gick vidare till riksfinal där de blev belönade med 2: a pris för sin affärsplan. Företaget blev också rejält omskrivet i lokala media.

I februari i år lanserade de sin app och fick snabbt 400 användare.
– Lanseringen visade att det finns ett tydligt intresse från marknaden, även om vi tyvärr stördes av den pågående pandemin säger Amelia. Samtidigt lärde vi oss hur viktigt det är att användarna finns hyfsat nära varandra geografiskt för att det ska bli bra fart på resandet. Vi fick också med oss att den grundläggande funktionaliteten i appen fungerar, men att det finns saker vi vill vidareutveckla.

Sedan 1 oktober är Amed Drive ett Inkubera-företag och har fått en handplockad affärscoach i Mattias Andershed.
– Mattias är en fantastisk människa med grym erfarenhet som han gärna delar med sig av, säger Isra. Vi gör ju detta för första gången, så det är precis det vi behöver. Mattias hjälper oss att prioritera rätt saker, hitta våra roller och mycket annat.

Amelias och Isras vision är att Amet Drive om tre år skall vara ett etablerad tjänst i hela Sverige samt att de då även har planer för lansering i övriga nordiska länder. Men för att nå dit krävs mycket hårt arbete, säger Amelia.
– Vår plan är nu att utveckla appen med bland annat en koldioxidmätare så att man lätt kan se vilken insats man gör för miljön genom att välja Amet Drive. Nästa steg är att göra en riktad lansering på Örebro och Karlstad universitet och sedan växa steg för steg. Riskkapital kommer att krävas på sikt för att vi ska kunna göra en storskalig lansering.

– Vi ska göra allt för att lyckas, säger Isra. Skulle det ändå inte gå, har vi lärt oss massor längs vägen. Vad som än händer kommer vi fortsätta att vara företagare.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.