Nyheter

Amphi–Tech får genombrott i Holland

Amphi-Techs patenterade robotar kan bland annat undersöka och rengöra vattenreservoarer. För kommuner eller andra som ansvarar för befolkningens vattenförsörjning, innebär det stora tids- och kostnadsbesparingar. Amphi-Techs robotar spelar också en central roll i företagets exportsatsning.
– Vi har en unik teknik. I Holland hade de exempelvis aldrig hört talas om att man kunde använda våra metoder.

Amphi-Tech i Åsbro är pionjärer inom vattenteknik. Sedan 1998 har Amphi-tech varit ett ledande företag inom besiktning, underhåll, utredning och projektering av vattenreservoarer och andra vattenbyggnader. Bland uppdragsgivarna finns främst kommuner och andra dricksvattenproducenter. Sedan ett par år tillbaka sker en medveten exportsatsning.
– Vi kom i kontakt med Inkubera på en affärsutvecklingsutbildning för några år sedan och har fått ovärderlig hjälp. Bland annat har vi kommit med i projektet Växtzon för cirka två år sedan fick vi hjälp med att inleda vår utlandssatsning, berättar vd Martin Pehrsson. Just nu är vi med Swedish Scaleups – en fortsättning på Växtzon.

Att bolaget ibland fick förfrågningar från europeiska länder utan att man själva gjort några ansträngningar att bearbeta denna marknad, var ett första gott tecken på att man hade en gångbar teknik. Med hjälp av Inkubera fick man hjälp att lägga upp en exportstrategi och att knyta nya kontakter. Även om det har tagit lite tid, börjar det nu röra på sig på allvar.
– Arbetet tillsammans med Inkubera börjar nu ge frukt. Vi har varit där nere nu i en vecka och inspekterat reservoarer för Hollands största vattenproducent, berättar Martin.

Martin Pehrsson, vd på Amphi-tech

Framgångarna i Holland beror i hög grad på företagets patenterade robotar.
– Det finns ingen sådan teknik i Holland, de har aldrig använt den här metoden förut.

Robotarna kostar visserligen mellan 600 000 och 800 000 kronor, men tekniken innebär en så stor effektivitetsvinst att de ändå betalar sig. Utan dem är alternativet vid rengöring att stoppa driften, tömma tanken och gå ner med högtryckstvätt för att därefter spola med klor. En tidsödande och dyr process som tidigare varit det enda alternativet för Amphi-Techs holländska kunder.
– Beroende på vilken typ av reservoar det handlar om kan det i värsta fall handla om en stad som blir utan vatten. Effektivitetsvinsten här är ju att man slipper stänga av driften, slår Martin fast.

Enligt Martin är uppdragen i Holland bara början.
– Vi vill fortsätta att driva på utlandssatsningen. Efter att man varit där gäller det att underhålla kontakterna man skapat. Vi bygger en marknad där nere just nu och på sikt behöver vi bygga en enhet som finns på plats där nere. Resorna är väldigt dyra och när man byggt en marknad kan det dyka upp lokala konkurrenter.  Dessutom är vi intresserade av att bearbeta ytterligare exportmarknader, säger Martin.

Bolaget driver nu ett nytt projekt tillsammans med Inkubera genom projektet Swedish Scalups. Men Martin är lite förtegen.
– Det är lite hemligt, faktiskt. Men kom tillbaka om ett halvår så ska jag berätta mer.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 10 juni

ÖrebroTech vill göra regionen till Sveriges nästa stora technav

Förhoppningsvis står techsektorn i Örebro län står inför ett stort kliv framåt. Med lanseringen av ÖrebroTech, tar Region Örebro Innovation tillsammans med Örebro kommun, Inkubera och Business Region Örebro ett krafttag för att stärka samverkan, innovation och tillväxt inom länets snabbt växande techbransch. – Vi ser en enorm potential i Örebro läns techsektor. Med ÖrebroTech vill vi koppla ihop företag, talanger och investerare i ett dynamiskt och inkluderande kluster, säger Victor Sunnliden, vd på Region Örebro Innovation AB och tillförordnad vd på Inkubera.

onsdag 4 juni

Välkommen Ruxandra!

Med gedigna erfarenheter från snabbväxande startups och kompetens inom bland annat affärsutveckling, marknad och försäljning, har Ruxandra Bocaciu de verktyg som krävs för att axla rollen som ny Prepare-ansvarig på Inkubera. Hon blir den första kontakten för nya företag på väg in i Inkuberasfären. Ruxandra är förväntansfull. – Jag är värderingsdriven och trivs allra bäst när jag får stötta andra. Att starta ett nytt företag innebär att förverkliga en dröm som tar en både på företagsresa och en personlig resa. Jag älskar att få finnas med i den skärningspunkten, säger hon.

måndag 12 maj

Inkubera söker ny vd

Vi på Inkubera står inför en spännande utvecklingsresa. Med sikte på 2029 ska vi fördjupa vår roll som en regionalt förankrad inkubator i nationell framkant, med ett tydligt bidrag till internationell konkurrenskraft. Det handlar om att stödja fler innovativa bolag från hela länet, särskilt inom tillämpad AI, Life Science och hållbar teknik, samt att bygga ett ekosystem där idéer snabbt kan växa till skalbara företag. Vi söker en ledare som med mod, nyfikenhet och samarbetsförmåga kan ta Inkubera in i nästa utvecklingsfas – tillsammans med ett starkt team, en engagerad styrelse och ett brett nätverk av aktörer inom akademi, näringsliv och offentlig sektor.

fredag 9 maj

Flexdrive skapar nya hållbara tjänster kring bilinnehav

De flesta bilar står stilla ungefär 22 av dygnets 24 timmar. Trots detta halveras deras värde på bara tre år. Ragnar Sethson har arbetat som konsult inom digitalisering, IT och affärsmodeller i över 16 år. Med sitt nya bolag Flexdrive utmanas etablerade sanningar kring bilägande och långa leasingkontrakt genom digitalisering. – Vi har skapat lösningar kring bilinnehav som är mer flexibla, mer hållbara och mer fördelaktiga för plånboken, säger han.