Med hjälp av robotar kan Amphi-tech både besiktiga och rengöra dricksvattenreservoarer – en mycket smidigare metod än att tömma dem på vatten. Efter en första provorder, räknar vd Martin Pehrson med att företaget kommer att kunna växa på flera exportmarknader. Inkubera-projektet Växtzon har varit en av nycklarna för att kunna ta klivet.
Amphi-tech har hjälpt svenska kommuner att besiktiga och rengöra dricksvattenreservoarer i ett par årtionden och är landets ledande aktör inom området. Den långa erfarenheten och innovativ teknik, där robotar spelar huvudrollen, har även gett företaget kunder i andra nordiska länder. Med hjälp av Inkubera ochs Växtzon har man nu även tagit första steget till de stora marknaderna på kontinenten.
– När vi visar vår teknik nere i Europa är det ingen som sett något liknande. Vi har egentligen inga jämförbara konkurrenter, säger Martin Pehrson, grundare och vd.
Dricksvattenreservoarer behöver inspekteras, rengöras och underhållas för att dricksvattnet skall hålla sig fräscht. En reservoar kan innehålla upp till 100 000 m3 och det är förstås att föredra om man slipper tömma reservoaren när den skall besiktigas – en både tidsödande och dyr operation. Dessutom kan hela städer bli utan vatten i ett par veckor. På kontinenten är tömning ändå den gängse metoden. När Amphi-tech föreslår att man istället kan skicka ner robotar för besiktning och rengöring är det en revolutionerande tanke.
– Den här typen av robotar används för att inspektera oljeplattformar och inom försvaret. Att man kan sänka ner dem i vattenreservoarer, verkar det inte vara någon på kontinenten som tänkt på, säger Martin.
Efter en första provorder inväntar Martin en fullstor order från den största aktören i Nederländerna. Han hoppas också på en pilotorder i Belgien inom kort. Även Tyskland är en mycket stor och intressant marknad. Men företaget lägger just nu fokus på Beneluxländerna.
– Jag bedömer att både den holländska och den belgiska marknaden är lika stora som den svenska, så här finns goda möjligheter att växa genom de kontakter vi redan har, säger Martin. Tyskland får vi ta i nästa steg.
Exportsatsningen började via en internationaliseringscheck från Region Örebro län. Därefter har Inkubera varit till stor hjälp. Utöver detta har Amphi-tech fått hjälp med exempelvis aktieägaravtal, styrelsearbete och strategier. Växtzon bidrar nu även med en handplockad affärsexpert med lång erfarenhet av att växa hållbart genom export. För att klara resan krävs inte bara försäljning utomlands, själva organisationen måste vara förberedd om exportframgångarna skall blir långvariga.
– Kontakterna med Inkubera har varit väldigt bra och värdefulla, säger Martin. Utan dem är det frågan om vi hade orkat med. Men nu står vi i början av en expansion och exportsatsning som känns oerhört spännande.
Om Växtzon
Växtzon är ett samverkansprojekt där nio företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Örebro samverkar för att fler företag ska växa och nå en omsättning på 100 miljoner kronor. De företag som drar nytta av Växtzon ges tillgång till alla nio parters kunskap, kompetens och nätverk för att snabbare skala upp sina verksamheter. I projektet ingår Create Business Incubator, Inkubera, Munktell Science Park, Norrköping Science Park, Science Park Mjärdevi, Strängnäs Business Park, Uppsala Innovation Centre, Vreta Kluster och Västerås Science Park. Växtzon är ett regionalfondsprojekt finansierat av EU:s strukturfond genom Tillväxtverket. www.växtzon.se