Nyheter

Adlibris-grundare investerar i landbaserad odling av fisk och räkor

Mattias Djurstedt på Creponbix har stora visioner för hållbar odling av scampi.

Mattias Djurstedt deltog 2020 i Inkuberas prepare-program med sin satsning på hållbar och landbaserad odling av fisk och räkor. Nu får han med sig en verklig tungviktare på resan. Pär Svärdson, som grundat både Apotea och Adlibris, har beslutat att investera 3 mkr i företaget.
– Det här är ett bra första steg mot våra stora visioner. säger Mattias Djurstedt. Vårt mål är att 20 procent av fisk- och räkproduktionen i världen ska ske med vår teknik till 2050, som idag är vd för sitt bolag Cresponix.

Fiskodling och räkodling är världens snabbast växande livsmedelssektor, men innebär i regel stor miljöbelastning. I samarbete med världsledande auktoriteter inom området har Mattias skapat en ny hållbar modell för fisk- och räkodling.

Idén utvecklade Mattias under sin tid på Örebro universitet.  Han fick stöd av Innovationskontoret vid ORU Innovation och gick Inkuberas Prepare-program.
– För mig var det otroligt viktigt att jag fick kontakt med både innovationskontoret och Inkubera. Jag hade affärsidén och tänket innan, men jag hade inte alla verktyg eller nätverken. Det fick jag hjälp med, säger Mattias Djurstedt

Från början var Mattias Djurstedt inne på att odla matfisken tilapia men i dag ligger fokus i stället på jätteräkan scampi, vars produktion är förknippad med miljöproblem. Cresponixs slogan är just ”en skamfri scampi”.
– Vi håller på med tilapia fortfarande, men vi pratar mest om räkan. Det finns en stor efterfrågan på en hållbar jätteräka, men än så länge har ingen lyckats leverera. Räkan blir vår ”slå in porten”-produkt, därför väljer vi att satsa på räkan nu, så tar vi tilapian senare.

Under hösten deltog Mattias Djurstedt i SVT-programmet Draknästet, där han fick presentera sin idé framför en grupp investerare. De valde dock att inte investera, men Mattias är nöjd ändå.
– Det var kul att vara med. Det svåra var att det fanns två publiker, en investerarpublik och sedan allmänheten i soffan. Jag brukar aldrig prata till båda samtidigt, så nu var jag tvungen att välja. Då valde jag att prata mot allmänheten.

I dag har Mattias Djurstedt flyttat till Västervik för att vara nära Östersjöfabriken. Där ska en demonstrator av odlingstekniken byggas under vintern och om allt går som det ska kan Cresponix börja odla räkor under våren. Därefter är planen att skala upp produktionen för att i ett första steg kunna odla 30 ton räkor om året.

Om den satsningen går i lås blir nästa steg att ta in ytterligare investeringar för att anlägga en storskalig anläggning där produktionen når uppåt 1 000 ton per år.
– Det finns en global marknad för fisk och räkor, men de är ohållbart producerade i dagsläget. Det finns en enorm efterfrågan på att etablera hållbar produktion. Så vi vill använda Sverige som en första verifikationsmarknad och utveckla vår teknik. Därefter kan vi leverera teknik i stor skala så att andra länder kan börja odla fisk och räkor hållbart. Man ska sätta ribban högt. Vårt mål är att 20 procent av fisk- och räkproduktionen i världen ska ske med vår teknik till 2050.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.