Nyheter

”Jag vill utmana entreprenörerna att våga välja bort.”

Beatrice Björk, ny affärscoach på Inkubera

Beatrice Björk är det senaste tillskottet bland Inkuberas affärscoacher. Hon har erfarenhet både som entreprenör i egen verksamhet som anställd och konsult inom storbolagssfären. Just den där dubbelheten – något slags ”både och” är något av hennes signum.
– Jag är en teknikpassionerad beteendevetare, har en bakgrund från ledande positioner i såväl globala bolag som start-ups och scale-ups.
Beatrice arbetar både med små bolag och riktigt stora, både med konsument- och producentprodukter. Hon menar att det ofta är i skärningspunkterna mellan olika världar som spännande utveckling och nya idéer uppstår.

Beatrice fyller sin kalender bland annat genom att vara vd på lyftutrustningboalget sfPorteq, delägare och vice vd i managementkonsultbolaget Level21, delägare i investmentbolaget Investmanland samt styrelseordförande i SaaS-företaget Sysarb. Som om detta inte detta räckte, är hon nu alltså även affärscoach på Inkubera.
– Jag är en väldigt nyfiken person. Men det följer att jag har svårt att säga nej. Att få stötta Inkubera-bolag i deras utveckling var alldeles för roligt och spännande för att jag skulle kunna avstå när jag fick frågan. Att utveckla företag och se dem växa är kanske min främsta drivkraft.

Beatrice menar att stora och små bolag har mycket att lära av varandra.
– Nystartade bolag får ofta mycket att hända genom ren entusiasm. Men förr eller senare måste entusiasmen till viss del ersättas av ett strukturerat arbetssätt som får saker att hända utan att entreprenören ska behöva trycka in ännu mer energi. Jag vill utmana entreprenörer att lära av storbolagen när det gäller bygga en bolagsmaskin, och storbolagen att lära av entreprenörerna när det gäller våga testa och skapa energi runt kund och marknad.

Kanske är Beatrice mångfasetterade bakgrund ett av skälen till att hon ofta återkommer till ordet balans – balans mellan entusiasm och struktur, balans sälj- och teknisk utveckling, balans mellan att tänka helt nytt och att tänka inom ramarna gör befintlig infrastruktur. Hennes erfarenheter har även gjort att hon med tiden fått en annan syn på innovativitet.
– Man kan vara nyskapande på så många olika sätt. Det behöver inte bara handla om att utveckla en ny teknik eller en ny produkt – det kan lika gärna handla om en innovativ arbetsprocess eller affärsmodell. Just nu jobbar jag med ett framgångsrikt mjukvaruföretag. Det är inte är mycket som skiljer dom från deras konkurrenter, med de har innovativt upplägg som gör att de bästa utvecklarna vill jobba hos dem. Det i sin tur gör stor skillnad för deras kunder och därmed skapar större konkurrenskraft.

Beatrice har hittills hunnit med ett par möten med sitt första Inkubera-företag, RePeak, ett bolag i den inledande Prepare-fasen. Fler Inkubera-uppdrag kommer säkert med tiden.
– Även i min affärscoachroll vill jag hitta en balans. Jag pendlar mellan det klassiska förhållningssättet som innebär att ställa frågor och utmana till att ibland ta rollen som expert och rådgivare. Framför allt vill jag utveckla bolaget tillsammans med entreprenören eller teamet – det är ett ständigt pågående samskapande.

Fyra snabba tips från Beatrice
1. Hitta en balans mellan struktur och energi. Balansen bör se olika ut i olika faser av företagets utveckling.

2. Våga välja bort – svårt men nödvändigt. Man kan exempelvis inte vara till för alla eller utveckla en produkt mer än vad kunderna är beredda att betala för. Ibland får man välja bort teknisk utveckling för sälj eller vice versa.

3. Det räcker inte med att komma överens om vart man ska – man måste även bli överens om var man är just nu. I det ligger ofta att erkänna sina svagheter och tidigare felbeslut så att man kan jobba på att bli bättre.

4. Mät inte bara slutresultat utan även utveckling. Att sätta ett mål på omsättningen är bra, men minst lika viktigt kan vara att sätta mål på hur många kundmöten som krävs för att man ska nå omsättningsmålet.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.