Nyheter

”Jag vill utmana entreprenörerna att våga välja bort.”

Beatrice Björk, ny affärscoach på Inkubera

Beatrice Björk är det senaste tillskottet bland Inkuberas affärscoacher. Hon har erfarenhet både som entreprenör i egen verksamhet som anställd och konsult inom storbolagssfären. Just den där dubbelheten – något slags ”både och” är något av hennes signum.
– Jag är en teknikpassionerad beteendevetare, har en bakgrund från ledande positioner i såväl globala bolag som start-ups och scale-ups.
Beatrice arbetar både med små bolag och riktigt stora, både med konsument- och producentprodukter. Hon menar att det ofta är i skärningspunkterna mellan olika världar som spännande utveckling och nya idéer uppstår.

Beatrice fyller sin kalender bland annat genom att vara vd på lyftutrustningboalget sfPorteq, delägare och vice vd i managementkonsultbolaget Level21, delägare i investmentbolaget Investmanland samt styrelseordförande i SaaS-företaget Sysarb. Som om detta inte detta räckte, är hon nu alltså även affärscoach på Inkubera.
– Jag är en väldigt nyfiken person. Men det följer att jag har svårt att säga nej. Att få stötta Inkubera-bolag i deras utveckling var alldeles för roligt och spännande för att jag skulle kunna avstå när jag fick frågan. Att utveckla företag och se dem växa är kanske min främsta drivkraft.

Beatrice menar att stora och små bolag har mycket att lära av varandra.
– Nystartade bolag får ofta mycket att hända genom ren entusiasm. Men förr eller senare måste entusiasmen till viss del ersättas av ett strukturerat arbetssätt som får saker att hända utan att entreprenören ska behöva trycka in ännu mer energi. Jag vill utmana entreprenörer att lära av storbolagen när det gäller bygga en bolagsmaskin, och storbolagen att lära av entreprenörerna när det gäller våga testa och skapa energi runt kund och marknad.

Kanske är Beatrice mångfasetterade bakgrund ett av skälen till att hon ofta återkommer till ordet balans – balans mellan entusiasm och struktur, balans sälj- och teknisk utveckling, balans mellan att tänka helt nytt och att tänka inom ramarna gör befintlig infrastruktur. Hennes erfarenheter har även gjort att hon med tiden fått en annan syn på innovativitet.
– Man kan vara nyskapande på så många olika sätt. Det behöver inte bara handla om att utveckla en ny teknik eller en ny produkt – det kan lika gärna handla om en innovativ arbetsprocess eller affärsmodell. Just nu jobbar jag med ett framgångsrikt mjukvaruföretag. Det är inte är mycket som skiljer dom från deras konkurrenter, med de har innovativt upplägg som gör att de bästa utvecklarna vill jobba hos dem. Det i sin tur gör stor skillnad för deras kunder och därmed skapar större konkurrenskraft.

Beatrice har hittills hunnit med ett par möten med sitt första Inkubera-företag, RePeak, ett bolag i den inledande Prepare-fasen. Fler Inkubera-uppdrag kommer säkert med tiden.
– Även i min affärscoachroll vill jag hitta en balans. Jag pendlar mellan det klassiska förhållningssättet som innebär att ställa frågor och utmana till att ibland ta rollen som expert och rådgivare. Framför allt vill jag utveckla bolaget tillsammans med entreprenören eller teamet – det är ett ständigt pågående samskapande.

Fyra snabba tips från Beatrice
1. Hitta en balans mellan struktur och energi. Balansen bör se olika ut i olika faser av företagets utveckling.

2. Våga välja bort – svårt men nödvändigt. Man kan exempelvis inte vara till för alla eller utveckla en produkt mer än vad kunderna är beredda att betala för. Ibland får man välja bort teknisk utveckling för sälj eller vice versa.

3. Det räcker inte med att komma överens om vart man ska – man måste även bli överens om var man är just nu. I det ligger ofta att erkänna sina svagheter och tidigare felbeslut så att man kan jobba på att bli bättre.

4. Mät inte bara slutresultat utan även utveckling. Att sätta ett mål på omsättningen är bra, men minst lika viktigt kan vara att sätta mål på hur många kundmöten som krävs för att man ska nå omsättningsmålet.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 27 november

EMBRACE Safety växer: ”Vi hjälper polis, kommuner och fastighetsbolag att minska brottsligheten.”

I centrala Örebro ligger Embrace Safety som verkar inom en alldeles egen nisch. Med hjälp av sin digitala plattform får polis, kommuner och fastighetsbolag en överblick var brott och situationer som skapat otrygghet har begåtts. Det gör att de sätta in förebyggande insatser för att tryggheten ökar och brottsligheten minskar. Företaget har en stadig kundtillväxt sedan starten 2018. – Nu finns vi i 76 kommuner. Parallellt med att nya kunder tillkommer, har vi också breddat vårt erbjudande till dem vi redan har, säger vd Johan Rydberg.

måndag 25 november

Stora nedskärningar hotar Sveriges företagsinkubatorer – Inkubera en av många drabbade

Finansieringen för de 32 företagsinkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet är hotad, då Vinnova har aviserat en sänkning från 110 till 70 miljoner. Detta riskerar att även drabba den regionala inkubatorn Inkubera. – Blir den aviserade neddragningen verklighet, innebär det tyvärr att vi tvingas göra besparingar, vilket skulle drabba såväl de innovativa tillväxtföretagen som regionen i stort. Sedan starten har våra företag bidragit med fler än 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen.

måndag 18 november

Simon på DRONEAB vill ersätta fyrverkerier med drönarshower

Simon Svensson från Örebro är en av landets mest erfarna drönaroperatörer. Genom sitt bolag DRONEAB har han inspekterat fler kraftledningar från luften än kanske någon annan. Inspektionerna sker dock främst på sommarhalvåret. Under årets mörkaste månader sökte han – och fann – ett annat användningsområde för sina drönarkunskaper. Med egna drönarshower kommer han att kunna erbjuda marknaden ett spektakulärt och hållbart alternativ till traditionella fyrverkerier. – Drönarshower är stort i många delar av världen, men hittills har vi inte sett några i Sverige, säger Simon. Det är det jag tänker ändra på, säger han.

tisdag 12 november

Samarbete mellan offentliga och privata aktörer krävs om Örebroregionen ska öka tillgången på riskkapital

En ny studie visar hur offentliga aktörer skulle kunna göra insatser för att öka tillgången på riskvilligt kapital för startups, scaleups och tillväxtföretag i Örebroregionen. – Tillgången på den här typen av kapital för är central för regionens utveckling. Vi har nu initierat en förstudie som visar att vi inte är där vi vill vara, men att vi kan ta oss dit genom ett tätt samarbete mellan privata och offentliga aktörer, säger Victor Sunnliden, vd för RÖIAB (Region Örebro Innovation AB).