Nyheter

BeeScanning får 5,3 mkr och rankas top 25 i världen

 

Inkubera-bolaget BeeScanning får ett kapitaltillskott på totalt 5,3 mkr för att vidareutveckla sin teknologi som upptäcker smittade bisamhällen. Jordbruksverket står för 4,4 miljoner, pengar som ursprungligen härstammar från EU. Resterande 900 000 kr kommer från Vinnova.
– Det här ger både oss och våra kunder ännu bättre förutsättningar att rädda bina, säger företagets grundare Björn Lagerman.

BeeScanning startades av Björn Lagerman, en biodlare från Lindesberg som ville göra något för att rädda världens hotade bisamhällen. Företagets lösning består av en mobilapp som är kopplad till en databas. Tack vare AI-teknologi kan dödliga kvalster och andra angrepp på bina identifieras och bina räddas. BeeScanning ser ut att vara lösningen på ett stort och globalt problem. I förlängningen gäller det även oss människor – en tredjedel av den mat vi äter är beroende av binas pollinering.

Pengarna från Jordbruksverket är nästa steg på ett pågående projekt som BeeScanning sedan tidigare fått en första grundfinansiering för. Tillsammans med pengarna från Vinnova, vill företaget nu ta nästa steg i sin teknikutveckling.
– Dels vill vi göra det möjligt att inte bara fotografera, utan även filma bisamhällen med en mobilkamera. Dels vill vi kunna upptäcka ytterligare angrepp och sjukdomar, samt att förfina träffsäkerheten för vårt AI.

Den version av BeeScanning som redan finns på marknaden upptäcks av allt fler biodlare. Varje dygn laddar tio nya kunder ner appen.
– Tillväxten är väldigt stabil och uthållig, säger Björn När vi ökar trycket på vår marknadsbearbetning, räknar jag med att takten i kundtillströmningen kommer att öka ytterligare.

Björn har även andra saker att glädja sig åt. Idag tillkännagav Green Challange att BeeScanning kvalificerat sig till en av de 25 finalisterna i konkurrens med 1 166 medtävlare från hela världen. En fantastisk bedrift! Green Callenge är en årlig tävling för startups med hållbarhet i fokus. Priset finansieras av Europas postkodslotterier.
– Vi är jätteglada! Vi får ytterligare en bekräftelse på att vi har en bra lösning på ett stort problem. Dessutom ger det både trovärdighet och publicitet när vi nu vill intensifiera vår marknadsbearbetning.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."