Nyheter

BeeScanning får 5,3 mkr och rankas top 25 i världen

 

Inkubera-bolaget BeeScanning får ett kapitaltillskott på totalt 5,3 mkr för att vidareutveckla sin teknologi som upptäcker smittade bisamhällen. Jordbruksverket står för 4,4 miljoner, pengar som ursprungligen härstammar från EU. Resterande 900 000 kr kommer från Vinnova.
– Det här ger både oss och våra kunder ännu bättre förutsättningar att rädda bina, säger företagets grundare Björn Lagerman.

BeeScanning startades av Björn Lagerman, en biodlare från Lindesberg som ville göra något för att rädda världens hotade bisamhällen. Företagets lösning består av en mobilapp som är kopplad till en databas. Tack vare AI-teknologi kan dödliga kvalster och andra angrepp på bina identifieras och bina räddas. BeeScanning ser ut att vara lösningen på ett stort och globalt problem. I förlängningen gäller det även oss människor – en tredjedel av den mat vi äter är beroende av binas pollinering.

Pengarna från Jordbruksverket är nästa steg på ett pågående projekt som BeeScanning sedan tidigare fått en första grundfinansiering för. Tillsammans med pengarna från Vinnova, vill företaget nu ta nästa steg i sin teknikutveckling.
– Dels vill vi göra det möjligt att inte bara fotografera, utan även filma bisamhällen med en mobilkamera. Dels vill vi kunna upptäcka ytterligare angrepp och sjukdomar, samt att förfina träffsäkerheten för vårt AI.

Den version av BeeScanning som redan finns på marknaden upptäcks av allt fler biodlare. Varje dygn laddar tio nya kunder ner appen.
– Tillväxten är väldigt stabil och uthållig, säger Björn När vi ökar trycket på vår marknadsbearbetning, räknar jag med att takten i kundtillströmningen kommer att öka ytterligare.

Björn har även andra saker att glädja sig åt. Idag tillkännagav Green Challange att BeeScanning kvalificerat sig till en av de 25 finalisterna i konkurrens med 1 166 medtävlare från hela världen. En fantastisk bedrift! Green Callenge är en årlig tävling för startups med hållbarhet i fokus. Priset finansieras av Europas postkodslotterier.
– Vi är jätteglada! Vi får ytterligare en bekräftelse på att vi har en bra lösning på ett stort problem. Dessutom ger det både trovärdighet och publicitet när vi nu vill intensifiera vår marknadsbearbetning.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.