Nyheter

Beescanning tar in ny ägare och satsar internationellt

BeeScanning identifierar de mest allvarliga angreppen på ett bisamhälle.

BeeScannings app upptäcker parasiter och virus i bisamhällen. Biodlaren fotograferar sina bisamhällen direkt i appen och fotona analyseras sedan med hjälp av AI. Samtidigt som BeeScanning nu gör en positiv exit från Inkubera går Örebro-baserade Svanberg & Co in som ny delägare med 1,2 mkr. Pengarna skall främst användas för en internationell satsning.
– Inkubera har gett mig och bolaget ett ovärderligt stöd under de första åren, säger grundaren och vd:n Björn Lagerman. Nu tar ett nytt spännande steg.

BeeScanning används som ett praktiskt verktyg för biodlare och forskare. Under 2020 hittade appen 150 000 varroaparasiter och räddade tusentals bisamhällen. Behovet och intresset för BeeScannings app är mycket stort, menar Björn Lagerman.
– Problemet med varroa är stort över hela världen, men i USA är det allra värst – där dör hälften av alla bin under loppet av ett år.

Totalt finns 10 miljoner biodlare i världen. Det innebär förstås att marknadspotentialen för BeeScannings app är betydande. Med hjälp av nytt kapital från Svanberg & Co, kan företaget bli mer offensivt i sin internationella marknadssatsning.
– Vi har senaste året fokuserat på hållbara investeringar och är nu inne i foodtech, lifescience och e-commerce bolag som alla arbetar för ett mer hållbart samhälle. Beescanning har redan kommit otroligt långt utan externt kapital. Genom vår satsning vill vi bidra med erfarenhet inom försäljning och styrelsearbete säger, säger Olof Svanberg.

BeeScanning kom till Inkubera redan 2018, då Björn Lagerman främst hade erfarenhet som biodlare. Inkubera har stöttat bolaget genom bland annat affärscoachning, utveckling av affärsmodellen, rekrytering samt förberett bolaget för att ta in externt kapital.
– Det är precis så här vi vill jobba, säger Fredrik Stenman på Inkubera. Vår uppgift är att stötta innovativa bolag med stor potential så att de kan överleva och utvecklas under de första mest kritiska faserna. Det är med stor glädje jag kan konstatera att BeeScanning nu kan gå vidare med externt kapital från nya delägare. Vi önskar honom och bolaget stort lycka till. Givetvis kommer vi att fortsätta hålla kontakten.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.