Nyheter

Jacob Kihlbaum och Hannes Rydell vinnare av SKAPA-priset

Fredrik Stenman, Inkubera, Ruxandra Bocaciu, Samuel Wulgé, Jacob Kihlbaum och Simon Åkerlund, samtliga Binary Brains.

Jacob Kihlbaum på Binary Brains vann SKAPA-priset och Hannes Rydell kammande hem SKAPA talang vid dagens prisutdelning på Örebro slott. Både vinnarna får 30 000 kr i prispengar och kvalificerar sig till riksfinalen i november.

SKAPA till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationstävling. Varje län utser vinnare som går till riksfinal i Stockholm. Årets prisutdelning i Örebro län gick av stapeln i Rikssalen på Örebro Slott.

En glad Jacob Kihlbaum på Binary Brains vann SKAPA-priset i Örebro län. Binary Brains hjälper sina kunder att göra mer träffsäkra prognoser med hjälp av bland annat AI. Juryns motivering:

”Artificiell intelligens har blivit ett av vår tids mest förekommande modeord – inte minst när vi talar om innovationer och entreprenörskap. Men det är långt ifrån alltid den påstådda artificiella intelligensen verkligen gör skillnad och kommer kunderna till del. Vår vinnare utgör ett strålande exempel mot motsatsen. Med stark drivkraft, initierad kunskap och stor ödmjukhet har vinnaren på kort tid gått från att vara nyföretagare till att vara samarbetspartner med flera världsledande företag och organisationer. Med hjälp av maskininlärning och AI kan vår vinnare hjälpa sina kunder till bland annat bättre prognoser, lägre kostnader, ökade intäkter och minskad miljöpåverkan.”

SKAPA talang till unga innovatörer vanns av Hannes Rydell på Sista 9. Sista 9 gör att golfbanornas sista nio hål blir mer bokningsbara för golfspelare samtidigt som golfklubbarna får chansen att öka sina intäkter.

”För en kreativ lösning på ett problem som varit känt länge i den aktuella branschen. Vinnaren har med utgångspunkt från egna erfarenheter inte bara hittat en innovativ lösning, utan även genom stort driv och entreprenörskap kommersialiserat innovationen och bevisat att den fungerar. Potentialen för produkten är stor och vi hoppas att priset kan fungera som hjälp och ytterligare tändvätska inför en internationell lansering.”

Hannes Rydell, Sista 9, tillsammans med landshövding Maria Larsson.

Inkubera var för första gången värd för tävlingen. Nytt för i år är att vi även utsåg totalt 3 finalister i varje klass som vann 10 000 kr. Detta var möjligt tack vare våra uppskattade samarbetspartners.

Finalisterna i årets tävling var (förutom vinnarna):
SKAPA-priset: Yaniv Hallmén, Logvio och Lisa Hasselgren, IdentifieraDig.
SKAPA talang: Ella Selander, Cityshareservice och Teddy Löfström, Chainstream.

 

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 27 november

EMBRACE Safety växer: ”Vi hjälper polis, kommuner och fastighetsbolag att minska brottsligheten.”

I centrala Örebro ligger Embrace Safety som verkar inom en alldeles egen nisch. Med hjälp av sin digitala plattform får polis, kommuner och fastighetsbolag en överblick var brott och situationer som skapat otrygghet har begåtts. Det gör att de sätta in förebyggande insatser för att tryggheten ökar och brottsligheten minskar. Företaget har en stadig kundtillväxt sedan starten 2018. – Nu finns vi i 76 kommuner. Parallellt med att nya kunder tillkommer, har vi också breddat vårt erbjudande till dem vi redan har, säger vd Johan Rydberg.

måndag 25 november

Stora nedskärningar hotar Sveriges företagsinkubatorer – Inkubera en av många drabbade

Finansieringen för de 32 företagsinkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet är hotad, då Vinnova har aviserat en sänkning från 110 till 70 miljoner. Detta riskerar att även drabba den regionala inkubatorn Inkubera. – Blir den aviserade neddragningen verklighet, innebär det tyvärr att vi tvingas göra besparingar, vilket skulle drabba såväl de innovativa tillväxtföretagen som regionen i stort. Sedan starten har våra företag bidragit med fler än 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen.

måndag 18 november

Simon på DRONEAB vill ersätta fyrverkerier med drönarshower

Simon Svensson från Örebro är en av landets mest erfarna drönaroperatörer. Genom sitt bolag DRONEAB har han inspekterat fler kraftledningar från luften än kanske någon annan. Inspektionerna sker dock främst på sommarhalvåret. Under årets mörkaste månader sökte han – och fann – ett annat användningsområde för sina drönarkunskaper. Med egna drönarshower kommer han att kunna erbjuda marknaden ett spektakulärt och hållbart alternativ till traditionella fyrverkerier. – Drönarshower är stort i många delar av världen, men hittills har vi inte sett några i Sverige, säger Simon. Det är det jag tänker ändra på, säger han.

tisdag 12 november

Samarbete mellan offentliga och privata aktörer krävs om Örebroregionen ska öka tillgången på riskkapital

En ny studie visar hur offentliga aktörer skulle kunna göra insatser för att öka tillgången på riskvilligt kapital för startups, scaleups och tillväxtföretag i Örebroregionen. – Tillgången på den här typen av kapital för är central för regionens utveckling. Vi har nu initierat en förstudie som visar att vi inte är där vi vill vara, men att vi kan ta oss dit genom ett tätt samarbete mellan privata och offentliga aktörer, säger Victor Sunnliden, vd för RÖIAB (Region Örebro Innovation AB).