Nyheter

Björn från Lindesberg kan rädda världens hotade bisamhällen

Nu sker en världslansering av BeeScanning 2.0. Grundaren Björn Lagerman är förväntansfull.

Binas pollinering är en förutsättning för en tredjedel av all mat på jorden. Men av världens 100 miljoner bisamhällen dör 20 miljoner varje år. Det främsta hotet mot bina är den fruktade varroaparasiten. Björn Lagerman, en biodlare från Lindesberg, har en lösning som gör att angreppen kan upptäckas och stoppas i tid.
– Min drivkraft har enda från starten varit att rädda bina, säger biodlaren Björn. Nu är appen BeeScanning 2.0 klar och redo för gratis nedladdning. Med den kan biodlare fotografera sina bin och få tillbaka en analys av bisamhällets hälsostatus inom 30 sekunder, bland annat tack vare AI-teknologi.

Björn Lagerman har varit biodlare i 47 år. 2005 upptäckte han att Varraoparasiten hade tagit sig in i hans bisamhällen. Tre parasiter per 100 bin i juli är tillräckligt för att hela bisamhället skall vara utslaget i november.
– Jag fick idéen att man kanske skulle kunna upptäcka parasiten med samma teknologi som används för ansiktsigenkänning. Men då visst jag inte om det skulle vara möjligt eller inte.

Idag vet Björn. Efter en lång utvecklingsprocess, med stöd från bland andra Jordbruksverket, har idéen blivit verklighet. Ett av flera viktiga steg har varit att bygga upp en omfattande databas för att AI:t i systemet ska kunna lära sig att känna igen angripna bin.

Nu kan appen BeeScanning 2.0 laddas ner gratis av världens biodlare. Just nu ansluter 100 nya användare per dygn.
– Jag tror att det kommer att ta ännu mer fart när vi nu går in i högsäsong och tjänsten blir mer känd, säger Björn. Innan året är slut hoppas jag att minst 100 000 biodlare använder tjänsten. I så fall är min dröm på väg att gå i uppfyllelse – appen blir då ett kraftfullt vapen mot varroa och andra angrepp på världens bin.

Den nya versionen av appen har ett helt nytt gränssnitt som gör den mycket enkel att använda. Dessutom finns en rad nya funktioner som hjälper biodlaren att få överblick över binas hälsostatus.
– Den första versionen betraktar jag mer som en prototyp. Nu är vi framme vid en färdig lösning som är enkel, snabb och tillförlitlig. Världslanseringen startade för en vecka sedan och vi har fått fantastisk fin respons, säger Björn. Första veckan har vi kunnat hitta 12 000 varroa.

Att omvandla grundidén till en färdig lösning och samtidigt bygga ett fungerande företag kring produkten, var en längre process än Björn räknat med. Björn och BeeScanning har sedan 2018 varit en del av företagsinkubatorn Inkubera i Örebro.
– Jag är biodlaren som ville rädda bina, säger Björn. Men att bygga ett hållbart företag är något helt annat. Av Inkubera har fått hjälp att bygga affärsmodellen, juridisk rådgivning och mycket annat. Det har varit helt avgörande, vi hade aldrig varit där vi är idag utan stöttningen från Inkubera.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."