Nyheter

C26 Bioscience får 900 000 kr för vidareutveckling av nytänkande acnemedel

Leif Eriksson, C26 Bioscience

Inkubera-företaget C26 Biosicence får 900 000 kr i bidrag från Vinnova för att vidareutveckla av en ny substans mot acne. Syftet är att säkerställa substansens effekt och säkerhet, stärka bolagets patent samt inleda dialoger med större läkemedelsbolag för en framtida lansering.
– Finansieringen från Vinnova gör det möjligt att jobba vidare med ett mycket lovande satsning, säger Leif Eriksson, projektledare på C26 Bioscience. Blir det som vi tror och hoppas, får vi en unik produkt – ett effektivt medel mot acne med små eller inga biverkningar.

Cirka 600 miljoner människor världen över lider av acne. Det vanligaste behandlingensker med hjälp av antibiotika, vilket både ger en rad biverkningar samt risk för större resistensutveckling i världen. C26 har valt ett annat angreppssätt – en substans som hindrar att naturligt inflammationshämmande A-vitamin bryts ner i huden, vilket annars sker när acne bildas. Man kan säga att den nya substansen stärker hudens egen motståndskraft mot acne istället för att tillsätta anibiotika.
– Våra första tester har varit mycket lovande, säger Leif. Men fortfarande återstår ett omfattande arbete innan vi kan nå ut på marknaden.

Finansieringen från Vinnova är fortsättningen på en mindre finansiering som företaget fick för ett drygt år sedan. Då genomfördes bland annat inledande tester. Eftersom resultatet var så positivt, har man nu fått ytterligare 900 000 kr för att kunna arbeta vidare med projektet.
– De första testerna visar på god effekt samt hittills inga tecken på biverkningar. Det finns preparat på marknaden där man tillför höga doser A-vitamin med hjälp av tabletter, vilket kan leda till fosterskador. Eftersom vårt preparat istället stärker det naturliga vitamin A som redan finns i huden, är risken för biverkningar minimal. Dessutom kommer den som lider av acne applicera vårt medel direkt på huden, istället för att svälja det.

C26 Bioscience ägs av de tre grundarna Leif Eriksson, Allan Sirsjö, Åke Strid – alla forskare – samt Örebro Universitet Enterprise AB. En stor del av forskningen som lett fram till den nya substansen har också gjorts på Örebro universitet. Dessutom har man fått stöttning från Örebro universitets innovationskontor. Nu är C26 Bioscience ett Inkubera-bolag.
– Den stöttning som vi fått av olika delar av innovationssystemet har varit mycket betydelsefullt för att vi idag har kommit så här långt, säger Leif.

Efter arbete med fortsatta tester samt patentsökning, väntar så småningom lansering på marknaden.
– Vår strategi för detta är att hitta ett samarbete med ett större läkemedelsbolag som kan ta produkten till marknaden. Lanseringen ligger en bit fram i tiden, men vi är mycket hoppfulla, säger Leif. Med tanke det stora antalet människor som lider av acne och att vi förhoppningsvis kan erbjuda ett effektivt preparat som varken innehåller antibiotika eller har svåra biverkningar, så är marknadspotentialen enorm.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."