Nyheter

C26 Bioscience får 900 000 kr för vidareutveckling av nytänkande acnemedel

Leif Eriksson, C26 Bioscience

Inkubera-företaget C26 Biosicence får 900 000 kr i bidrag från Vinnova för att vidareutveckla av en ny substans mot acne. Syftet är att säkerställa substansens effekt och säkerhet, stärka bolagets patent samt inleda dialoger med större läkemedelsbolag för en framtida lansering.
– Finansieringen från Vinnova gör det möjligt att jobba vidare med ett mycket lovande satsning, säger Leif Eriksson, projektledare på C26 Bioscience. Blir det som vi tror och hoppas, får vi en unik produkt – ett effektivt medel mot acne med små eller inga biverkningar.

Cirka 600 miljoner människor världen över lider av acne. Det vanligaste behandlingensker med hjälp av antibiotika, vilket både ger en rad biverkningar samt risk för större resistensutveckling i världen. C26 har valt ett annat angreppssätt – en substans som hindrar att naturligt inflammationshämmande A-vitamin bryts ner i huden, vilket annars sker när acne bildas. Man kan säga att den nya substansen stärker hudens egen motståndskraft mot acne istället för att tillsätta anibiotika.
– Våra första tester har varit mycket lovande, säger Leif. Men fortfarande återstår ett omfattande arbete innan vi kan nå ut på marknaden.

Finansieringen från Vinnova är fortsättningen på en mindre finansiering som företaget fick för ett drygt år sedan. Då genomfördes bland annat inledande tester. Eftersom resultatet var så positivt, har man nu fått ytterligare 900 000 kr för att kunna arbeta vidare med projektet.
– De första testerna visar på god effekt samt hittills inga tecken på biverkningar. Det finns preparat på marknaden där man tillför höga doser A-vitamin med hjälp av tabletter, vilket kan leda till fosterskador. Eftersom vårt preparat istället stärker det naturliga vitamin A som redan finns i huden, är risken för biverkningar minimal. Dessutom kommer den som lider av acne applicera vårt medel direkt på huden, istället för att svälja det.

C26 Bioscience ägs av de tre grundarna Leif Eriksson, Allan Sirsjö, Åke Strid – alla forskare – samt Örebro Universitet Enterprise AB. En stor del av forskningen som lett fram till den nya substansen har också gjorts på Örebro universitet. Dessutom har man fått stöttning från Örebro universitets innovationskontor. Nu är C26 Bioscience ett Inkubera-bolag.
– Den stöttning som vi fått av olika delar av innovationssystemet har varit mycket betydelsefullt för att vi idag har kommit så här långt, säger Leif.

Efter arbete med fortsatta tester samt patentsökning, väntar så småningom lansering på marknaden.
– Vår strategi för detta är att hitta ett samarbete med ett större läkemedelsbolag som kan ta produkten till marknaden. Lanseringen ligger en bit fram i tiden, men vi är mycket hoppfulla, säger Leif. Med tanke det stora antalet människor som lider av acne och att vi förhoppningsvis kan erbjuda ett effektivt preparat som varken innehåller antibiotika eller har svåra biverkningar, så är marknadspotentialen enorm.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 12 september

TwopartID inleder samarbete med SFF Stöldskyddsföreningen

TwopartID är ett före detta Inkubera företag som har gjort det möjligt för parterna i ett telefonsamtal att identifiera sig för varandra. Bolaget har nu inlett ett samarbete med Stöldskyddsföreningen. – Ända sedan starten har vi arbetat för att bekämpa telefonbedrägerier, säger vd Lisa Hasselgren. Samarbetet med SSF Stöldskyddsföreningen är ett viktigt steg för att nå vår vision.

tisdag 27 augusti

Årets finalister i SKAPA-priset är här

Snart utser vi länsvinnaren i SKAPA-priset, Sveriges största innovationstävling. Länsvinnare får 30 000 kr och går dessutom går till riksfinal med chans att vinna en halv miljon. I Örebro län kan Inkubera tack vare samarbete med våra sponsorer även utse tre finalister som vi ger extra uppmärksamhet och som dessutom vinner 10 000 kr.

onsdag 21 augusti

Örebroföretagets plattform har potential att revolutionera programutvecklingen

Örebroföretaget Nornor har skapat en plattform som gör att programutveckling kan ske på mindre än halva tiden. Timmy Silesmos erfarenheter som tekniskt ansvarig hos ledande spelutvecklare och som lösningsarkitekt på Amazon, ligger till grund för plattformen som automatiskt skapar all nätverkskod och alla säkerhetsuppdateringar. Timmy och kollegorna på Nornor, Lukas Sandholm Duberg och Nimer Björnberg, siktar högt. – Vi är ensamma om en lösning som vi nu patentsöker. Om vi lyckas hela vägen, kan världens programvaruutveckling förändras i grunden, säger Timmy.

tisdag 20 augusti

Genombrott för Deligate – har tecknat avtal med Carrefour

Tidigare Inkubera-företaget Deligate har fått ett genombrott på en europeiska marknaden och tecknat ett avtal med den franska livsmedelsjätten Carrefour. Avtalet innebär att Deligates verktyg för datum- och prissänkning kommer att finnas i Carrefour Belgiens största butiker och bli en central lösning i kedjans arbete för att halvera matsvinnet, berättar Deligate i ett pressmeddelande. – Avtalet med Carrefour är enormt betydelsefullt för oss, inte minst ekonomiskt, säger vd Adam Vikström.