Nyheter

C26 Bioscience får 900 000 kr för vidareutveckling av nytänkande acnemedel

Leif Eriksson, C26 Bioscience

Inkubera-företaget C26 Biosicence får 900 000 kr i bidrag från Vinnova för att vidareutveckla av en ny substans mot acne. Syftet är att säkerställa substansens effekt och säkerhet, stärka bolagets patent samt inleda dialoger med större läkemedelsbolag för en framtida lansering.
– Finansieringen från Vinnova gör det möjligt att jobba vidare med ett mycket lovande satsning, säger Leif Eriksson, projektledare på C26 Bioscience. Blir det som vi tror och hoppas, får vi en unik produkt – ett effektivt medel mot acne med små eller inga biverkningar.

Cirka 600 miljoner människor världen över lider av acne. Det vanligaste behandlingensker med hjälp av antibiotika, vilket både ger en rad biverkningar samt risk för större resistensutveckling i världen. C26 har valt ett annat angreppssätt – en substans som hindrar att naturligt inflammationshämmande A-vitamin bryts ner i huden, vilket annars sker när acne bildas. Man kan säga att den nya substansen stärker hudens egen motståndskraft mot acne istället för att tillsätta anibiotika.
– Våra första tester har varit mycket lovande, säger Leif. Men fortfarande återstår ett omfattande arbete innan vi kan nå ut på marknaden.

Finansieringen från Vinnova är fortsättningen på en mindre finansiering som företaget fick för ett drygt år sedan. Då genomfördes bland annat inledande tester. Eftersom resultatet var så positivt, har man nu fått ytterligare 900 000 kr för att kunna arbeta vidare med projektet.
– De första testerna visar på god effekt samt hittills inga tecken på biverkningar. Det finns preparat på marknaden där man tillför höga doser A-vitamin med hjälp av tabletter, vilket kan leda till fosterskador. Eftersom vårt preparat istället stärker det naturliga vitamin A som redan finns i huden, är risken för biverkningar minimal. Dessutom kommer den som lider av acne applicera vårt medel direkt på huden, istället för att svälja det.

C26 Bioscience ägs av de tre grundarna Leif Eriksson, Allan Sirsjö, Åke Strid – alla forskare – samt Örebro Universitet Enterprise AB. En stor del av forskningen som lett fram till den nya substansen har också gjorts på Örebro universitet. Dessutom har man fått stöttning från Örebro universitets innovationskontor. Nu är C26 Bioscience ett Inkubera-bolag.
– Den stöttning som vi fått av olika delar av innovationssystemet har varit mycket betydelsefullt för att vi idag har kommit så här långt, säger Leif.

Efter arbete med fortsatta tester samt patentsökning, väntar så småningom lansering på marknaden.
– Vår strategi för detta är att hitta ett samarbete med ett större läkemedelsbolag som kan ta produkten till marknaden. Lanseringen ligger en bit fram i tiden, men vi är mycket hoppfulla, säger Leif. Med tanke det stora antalet människor som lider av acne och att vi förhoppningsvis kan erbjuda ett effektivt preparat som varken innehåller antibiotika eller har svåra biverkningar, så är marknadspotentialen enorm.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 27 november

EMBRACE Safety växer: ”Vi hjälper polis, kommuner och fastighetsbolag att minska brottsligheten.”

I centrala Örebro ligger Embrace Safety som verkar inom en alldeles egen nisch. Med hjälp av sin digitala plattform får polis, kommuner och fastighetsbolag en överblick var brott och situationer som skapat otrygghet har begåtts. Det gör att de sätta in förebyggande insatser för att tryggheten ökar och brottsligheten minskar. Företaget har en stadig kundtillväxt sedan starten 2018. – Nu finns vi i 76 kommuner. Parallellt med att nya kunder tillkommer, har vi också breddat vårt erbjudande till dem vi redan har, säger vd Johan Rydberg.

måndag 25 november

Stora nedskärningar hotar Sveriges företagsinkubatorer – Inkubera en av många drabbade

Finansieringen för de 32 företagsinkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet är hotad, då Vinnova har aviserat en sänkning från 110 till 70 miljoner. Detta riskerar att även drabba den regionala inkubatorn Inkubera. – Blir den aviserade neddragningen verklighet, innebär det tyvärr att vi tvingas göra besparingar, vilket skulle drabba såväl de innovativa tillväxtföretagen som regionen i stort. Sedan starten har våra företag bidragit med fler än 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen.

måndag 18 november

Simon på DRONEAB vill ersätta fyrverkerier med drönarshower

Simon Svensson från Örebro är en av landets mest erfarna drönaroperatörer. Genom sitt bolag DRONEAB har han inspekterat fler kraftledningar från luften än kanske någon annan. Inspektionerna sker dock främst på sommarhalvåret. Under årets mörkaste månader sökte han – och fann – ett annat användningsområde för sina drönarkunskaper. Med egna drönarshower kommer han att kunna erbjuda marknaden ett spektakulärt och hållbart alternativ till traditionella fyrverkerier. – Drönarshower är stort i många delar av världen, men hittills har vi inte sett några i Sverige, säger Simon. Det är det jag tänker ändra på, säger han.

tisdag 12 november

Samarbete mellan offentliga och privata aktörer krävs om Örebroregionen ska öka tillgången på riskkapital

En ny studie visar hur offentliga aktörer skulle kunna göra insatser för att öka tillgången på riskvilligt kapital för startups, scaleups och tillväxtföretag i Örebroregionen. – Tillgången på den här typen av kapital för är central för regionens utveckling. Vi har nu initierat en förstudie som visar att vi inte är där vi vill vara, men att vi kan ta oss dit genom ett tätt samarbete mellan privata och offentliga aktörer, säger Victor Sunnliden, vd för RÖIAB (Region Örebro Innovation AB).