Nyheter

”Det cirkulära kontoret” Envivo möblerar om i inredningsbranschen

Magnus Engström och Christian Ewertz vill göra det enklare för företagen att ta ett miljöansvar.

Magnus Engström och Christian Edwertz på Envivo vill göra det enklare för företagen att ta ett miljöansvar.

Envivo ser till att deras kunder får precis den kontorsinredning de för tillfället behöver. Istället för att sälja inredning som företagen snabbt växer ur, erbjuder de en tjänst för kompletta kontor. Möbler som kunderna inte behöver, byts ut mot nya eller återanvända möbler.
– Vi gör det möjligt för företagen att få full flexibilitet till lägre kostnader och minskad miljöpåverkan, säger grundaren Magnus Engström.

Magnus Engström har jobbat i inredningsbranschen i många år, senast på Kinnarps i Örebro. Han känner de utmaningar som branschen brottas med från insidan.
– Företag köper dyr och fin inredning, men när företagen förändras – och den takten går allt snabbare – blir den inte optimerad för verksamheten. Kanske vill man exempelvis byta en soffgrupp mot nya arbetsplatser. Problemet är bara att begagnad kontorsinredning nästan är osäljbart. I värsta fall hamnar fina möbler på tippen. Det är ett gigantiskt resursslöseri och såklart helt fel ur miljösynpunkt. Vi har bestämt oss för att göra något åt det.

Magnus har i flera år haft en idé om att byta ut branschens rätlinjiga hjulspår mot en cirkulär modell. Men för att lyckas visste han att kommunikationen var en framgångsfaktor. Han krokade arm med Christian Edwertz, som bland annat arbetar som digital strateg och kommunikatör.
– Vi har olika styrkor, säger Christian, men också mycket gemensamt. Inte minst drivs vi av samma längtan att få göra skillnad för miljön och klimatet. Det är de värderingarna som hela företaget vilar på.

Centralt för företaget är också en arbetsmodell i tre steg som döpts till Freecycle. Första steget är att inventera den inredning som företagen har och hur den används. Inventeringen resulterar i ett nytt förslag som ofta tas fram tillsammans med en inredningsarkitekt. I steg två skapas det cirkulära kontoret – möbler och annan inredning som inte används, flyttas till Envivos depå (och hamnar så småningom på andra kontor) och ersätts av ny eller återanvänd inredning. I det tredje och sista steget analyserar Envivo kundens bidrag till att nå de globala målen samt att inredningen fungerar som den var tänkt. Det som inte funkar optimalt byts ut.

– Med den här modellen löser vi faktiskt flera utmaningar på ett bräde, menar Magnus. Företagen får skräddarsydd inredning, de sparar upp till 40 % än vad ny inredning hade kostat och bidrar till de globala målen. Dessutom blir allt kring deras inredning väldigt enkelt.

– Just enkelhet är ett mantra för oss säger, skjuter Christian in. Mycket kring hållbarhet tenderar att bli lite jobbigt och krångligt. Vi tänker att det ska vara precis tvärt om för våra kunder. Vi sköter det mesta.

För några månader sedan fick Magnus och Christian kontakt med Fredrik Stenman på Inkubera. Fredrik kopplade ihop Envivo med affärscoachen Sara Lemke.
– Det har varit svinbra, säger Christian. Jag var lite skeptisk till inkubator som fenomen. Men jag är otroligt positivt överraskad. Vi får hjälp på ett professionellt sätt – en bra balans mellan stöttning och kravställande. Sara möter oss precis där vi står – och så rör vi oss framåt tillsammans

Christian och Magnus har redan kontrakterat ett antal kunder. De tror stenhårt på sin idé.
– Vi har superhöga ambitioner, säger Magnus. Vi vill förändra branschen fullständigt. Företag hyr bilar, kopiatorer och mycket annat som inte tillhör kärnverksamheten. Nu har turen kommit till inredningen. Inom 3 år hoppas vi finnas i alla större städer i södra och mellersta Sverige. Men huvudkontoret blir kvar i Örebro.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."