Nyheter

”Det cirkulära kontoret” Envivo möblerar om i inredningsbranschen

Magnus Engström och Christian Ewertz vill göra det enklare för företagen att ta ett miljöansvar.

Magnus Engström och Christian Edwertz på Envivo vill göra det enklare för företagen att ta ett miljöansvar.

Envivo ser till att deras kunder får precis den kontorsinredning de för tillfället behöver. Istället för att sälja inredning som företagen snabbt växer ur, erbjuder de en tjänst för kompletta kontor. Möbler som kunderna inte behöver, byts ut mot nya eller återanvända möbler.
– Vi gör det möjligt för företagen att få full flexibilitet till lägre kostnader och minskad miljöpåverkan, säger grundaren Magnus Engström.

Magnus Engström har jobbat i inredningsbranschen i många år, senast på Kinnarps i Örebro. Han känner de utmaningar som branschen brottas med från insidan.
– Företag köper dyr och fin inredning, men när företagen förändras – och den takten går allt snabbare – blir den inte optimerad för verksamheten. Kanske vill man exempelvis byta en soffgrupp mot nya arbetsplatser. Problemet är bara att begagnad kontorsinredning nästan är osäljbart. I värsta fall hamnar fina möbler på tippen. Det är ett gigantiskt resursslöseri och såklart helt fel ur miljösynpunkt. Vi har bestämt oss för att göra något åt det.

Magnus har i flera år haft en idé om att byta ut branschens rätlinjiga hjulspår mot en cirkulär modell. Men för att lyckas visste han att kommunikationen var en framgångsfaktor. Han krokade arm med Christian Edwertz, som bland annat arbetar som digital strateg och kommunikatör.
– Vi har olika styrkor, säger Christian, men också mycket gemensamt. Inte minst drivs vi av samma längtan att få göra skillnad för miljön och klimatet. Det är de värderingarna som hela företaget vilar på.

Centralt för företaget är också en arbetsmodell i tre steg som döpts till Freecycle. Första steget är att inventera den inredning som företagen har och hur den används. Inventeringen resulterar i ett nytt förslag som ofta tas fram tillsammans med en inredningsarkitekt. I steg två skapas det cirkulära kontoret – möbler och annan inredning som inte används, flyttas till Envivos depå (och hamnar så småningom på andra kontor) och ersätts av ny eller återanvänd inredning. I det tredje och sista steget analyserar Envivo kundens bidrag till att nå de globala målen samt att inredningen fungerar som den var tänkt. Det som inte funkar optimalt byts ut.

– Med den här modellen löser vi faktiskt flera utmaningar på ett bräde, menar Magnus. Företagen får skräddarsydd inredning, de sparar upp till 40 % än vad ny inredning hade kostat och bidrar till de globala målen. Dessutom blir allt kring deras inredning väldigt enkelt.

– Just enkelhet är ett mantra för oss säger, skjuter Christian in. Mycket kring hållbarhet tenderar att bli lite jobbigt och krångligt. Vi tänker att det ska vara precis tvärt om för våra kunder. Vi sköter det mesta.

För några månader sedan fick Magnus och Christian kontakt med Fredrik Stenman på Inkubera. Fredrik kopplade ihop Envivo med affärscoachen Sara Lemke.
– Det har varit svinbra, säger Christian. Jag var lite skeptisk till inkubator som fenomen. Men jag är otroligt positivt överraskad. Vi får hjälp på ett professionellt sätt – en bra balans mellan stöttning och kravställande. Sara möter oss precis där vi står – och så rör vi oss framåt tillsammans

Christian och Magnus har redan kontrakterat ett antal kunder. De tror stenhårt på sin idé.
– Vi har superhöga ambitioner, säger Magnus. Vi vill förändra branschen fullständigt. Företag hyr bilar, kopiatorer och mycket annat som inte tillhör kärnverksamheten. Nu har turen kommit till inredningen. Inom 3 år hoppas vi finnas i alla större städer i södra och mellersta Sverige. Men huvudkontoret blir kvar i Örebro.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.