Nyheter

Ekvitta skapar kvitton för privata transaktioner

Erik Tönnäng, Ekvittas grundare.

Köpt eller sålt något på Blocket? Tagit dig omaket att handskriva ett lite taffligt kvitto som sedan i värsta fall försvunnit? I så fall du är inte ensam. De flesta privatpersoner som köper eller säljer något av lite större värde – som en cykel, en finare möbel eller en båt – tycker att det är bra med kvitto som bekräftar affären. Något hjälpmedel som enkelt skapar kvitton finns inte så vitt Ekvittas grundare, Erik Tönnäng, vet. Men nu ska det bli ändring på det.
– Ekvitta är en patenterad digital tjänst som gör det enkelt för privatpersoner att skapa kvitton och överföra dem från mobil till mobil. Nu står vi på tröskeln för lansering.

Erik Tönnäng har i nästan hela sitt liv terroriserat sin omgivning med nya idéer – vissa mer genomförbara än andra. En gång stämde han av några idéer med en tidigare kollega som var patentingenjör och upptäckte till sin förvåning att ingen annan sökt patent på en av hans bästa lösningar. Detta blev början på Ekvitta – ett företag och en tjänst som gör det enkelt att skapa, dela och spara kvittot.

Själva patentet ligger i själva överföringen av kvittot från säljare till köpare. När ett kvitto skapas i säljarens mobil skapas samtidigt en kod. Om köparen skriver eller skannar in koden i sin nedladdade Ekvitta-app, förs kvittot över till köparen på nolltid.
– Enkelheten är nyckeln i systemet, säger Erik. Vill man till exempelvis skapa ett kvitto, är första steget är att man väljer vilken typ av vara man vill sälja. Beroende på valet får man då olika förinställda rutor att fylla i, exempelvis registreringsnummer om det gäller ett motorfordon. Detta gör att man kan skapa ett snyggt och komplett kvitto på bara någon minut och sedan föra över det till köparen.

En marknadsundersökning som Erik genomfört, visar att 70 % av de som svarat skulle vilja ha en app av den typ som Ekvitta snart skall lansera. Att skriftligt dokumentera köp med hjälp av ett kvitto har flera fördelar, menar Erik.
– Spontant tycker de flesta att det känns bra och tryggt i största allmänhet, säger han. Dessutom tror jag att Ekvitta kommer att ha en hämmande effekt på handeln med stöldgods. Försöker man sälja stöldgods vill man ogärna ha sina personuppgifter angivna på ett kvitto. Och om en köpare av misstag köpt stöldgods, ger det ett extra skydd för om det finns ett kvitto på affären.

Ekvitta har funnits hos Inkubera i ungefär ett år, vilket Erik menar har betytt mycket för företagets utveckling.
– Inte minst har Inkubera handplockat en affärscoach, Michael Blix, som har helt rätt kompetens och erfarenheter sett till de utmaningar som bolaget stått inför. Att få använda honom som bollplank har varit ovärderligt. Dessutom har jag tack vare Inkubera kunnat bygga bolaget på ett bredare och mer professionellt sätt än jag hade klarat på egen hand. Det gäller allt från val av affärsmodell till arbete med exempelvis jämställdhet och miljömål.

Erik räknar med att lansera Ekvitta i mitten av maj. Parallellt med sälj- och marknadsföringsarbetet fortsätter utvecklingen av nya funktioner som på sikt kommer att ingå i tjänsten.
– Jag har höga mål och förväntningar på Ekvitta, säger han. Jag hoppas att Ekvitta inom några år kommer bli standard vid köp av begagnade varor, säger Erik.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.