Nyheter

Ekvitta skapar kvitton för privata transaktioner

Erik Tönnäng, Ekvittas grundare.

Köpt eller sålt något på Blocket? Tagit dig omaket att handskriva ett lite taffligt kvitto som sedan i värsta fall försvunnit? I så fall du är inte ensam. De flesta privatpersoner som köper eller säljer något av lite större värde – som en cykel, en finare möbel eller en båt – tycker att det är bra med kvitto som bekräftar affären. Något hjälpmedel som enkelt skapar kvitton finns inte så vitt Ekvittas grundare, Erik Tönnäng, vet. Men nu ska det bli ändring på det.
– Ekvitta är en patenterad digital tjänst som gör det enkelt för privatpersoner att skapa kvitton och överföra dem från mobil till mobil. Nu står vi på tröskeln för lansering.

Erik Tönnäng har i nästan hela sitt liv terroriserat sin omgivning med nya idéer – vissa mer genomförbara än andra. En gång stämde han av några idéer med en tidigare kollega som var patentingenjör och upptäckte till sin förvåning att ingen annan sökt patent på en av hans bästa lösningar. Detta blev början på Ekvitta – ett företag och en tjänst som gör det enkelt att skapa, dela och spara kvittot.

Själva patentet ligger i själva överföringen av kvittot från säljare till köpare. När ett kvitto skapas i säljarens mobil skapas samtidigt en kod. Om köparen skriver eller skannar in koden i sin nedladdade Ekvitta-app, förs kvittot över till köparen på nolltid.
– Enkelheten är nyckeln i systemet, säger Erik. Vill man till exempelvis skapa ett kvitto, är första steget är att man väljer vilken typ av vara man vill sälja. Beroende på valet får man då olika förinställda rutor att fylla i, exempelvis registreringsnummer om det gäller ett motorfordon. Detta gör att man kan skapa ett snyggt och komplett kvitto på bara någon minut och sedan föra över det till köparen.

En marknadsundersökning som Erik genomfört, visar att 70 % av de som svarat skulle vilja ha en app av den typ som Ekvitta snart skall lansera. Att skriftligt dokumentera köp med hjälp av ett kvitto har flera fördelar, menar Erik.
– Spontant tycker de flesta att det känns bra och tryggt i största allmänhet, säger han. Dessutom tror jag att Ekvitta kommer att ha en hämmande effekt på handeln med stöldgods. Försöker man sälja stöldgods vill man ogärna ha sina personuppgifter angivna på ett kvitto. Och om en köpare av misstag köpt stöldgods, ger det ett extra skydd för om det finns ett kvitto på affären.

Ekvitta har funnits hos Inkubera i ungefär ett år, vilket Erik menar har betytt mycket för företagets utveckling.
– Inte minst har Inkubera handplockat en affärscoach, Michael Blix, som har helt rätt kompetens och erfarenheter sett till de utmaningar som bolaget stått inför. Att få använda honom som bollplank har varit ovärderligt. Dessutom har jag tack vare Inkubera kunnat bygga bolaget på ett bredare och mer professionellt sätt än jag hade klarat på egen hand. Det gäller allt från val av affärsmodell till arbete med exempelvis jämställdhet och miljömål.

Erik räknar med att lansera Ekvitta i mitten av maj. Parallellt med sälj- och marknadsföringsarbetet fortsätter utvecklingen av nya funktioner som på sikt kommer att ingå i tjänsten.
– Jag har höga mål och förväntningar på Ekvitta, säger han. Jag hoppas att Ekvitta inom några år kommer bli standard vid köp av begagnade varor, säger Erik.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."