Nyheter

EMBRACE leder utvecklingen för att kartlägga brott

Embrace

Hur får man en samlad överblick av brottsligheten så att man kan sätta in rätt åtgärder? Det som började som ett forskningsprojekt är idag ett företag där kunderna – främst svenska kommuner – står i kö. EMBRACE är på en resa som började på Örebro universitet och är på väg att ta dem ut på en internationell marknad.

Kriminologiforskningen vid Örebro universitet fick för några år sedan finansiering från Brottsförebyggande rådet för att hitta en metod för bättre samverkan. Det är lättare att få en helhetsbild över brottslighet och annat som skapar otrygghet, om flera olika organisationer samarbetar. Forskaren Henrik Andershed krokade arm med Örebro Kommun, Polisen och Öbo och skapade metoden EST (Effektiv Samordning för Trygghet). Snabbt insåg gruppen att ett digitalt verktyg skulle kunna ge dem bättre överblick än de Excel-listor de använde. Embryot till EMBRACE var fött.

Henrik fick hjälp att komma vidare via Innovationskontoret på Örebro universitet. EMBRACE Saftey AB bildades och Örebro Universitet Holding blev sedan delägare. Holdingbolaget hjälpte också till med ytterligare finansiering – både via ett lån och genom att söka ytterligare medel från Region Örebro län. Detta gjorde det möjligt att utveckla det digitala verktyg som Henrik drömt om. För detta anlitades Nethouse, som nu också går in som delägare i bolaget.

Från universitetets holdingbolag till Inkubera är inte steget långt. Idag är EMBRACE ett Inkubera-bolag, vilket bland inneburit att man fått en egen affärscoach och kunnat förstärka kompetens i bolaget ytterligare. Lovisa Brodin är idag deltidsanställd projektledare, men förhoppning om en utökad tjänst inom kort.
– Vår huvudmålgrupp är brottsförebyggare på kommuner, berättar Lovisa. Idag är fyra kommuner kunder, men fler är på väg in. I april fick vi ett enormt gensvar på konferensmässan ”Råd för framtiden”.  Så till hösten räknar vi med att många nya kommuner ansluter. Dessutom har vi fått intresse från utlandet. Det gör att vi nu överväger att översätta programvaran även till engelska.

Med hjälp av EMBRACE kan brottsförebyggare enklare samla in och analysera information om brott och annat som skapar otrygghet. Kombinationen att kunna få överblick via heatmaps, göra olika analyser samt att få detaljkunskap via gatuvyer, är unik för EMBRACE. Slutresultatet blir möjlighet till skarpare analyser, bättre prioriteringar och i slutänden färre brott och ökad trygghet.

Den stöttning som EMBRACE har fått från universitetet och Inkubera har varit värdefull.
– Utan hjälp från Inkubera och universitetet hade vi inte varit där vi är idag, menar Lovisa. Hon får medhåll från grundaren Henrik Andershed.
– Att någon tror på en och pushar en vidare är jätteviktigt i uppstartsfasen. Att vi nu har en affärscoach i form av Fredrik Stenman och fått hjälp att hitta finansiering så att vi bland annat kunna anställa Lovisa, är andra exempel på värdefull stöttning. Nu har vi en stabil plattform att bygga vidare på.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 27 november

EMBRACE Safety växer: ”Vi hjälper polis, kommuner och fastighetsbolag att minska brottsligheten.”

I centrala Örebro ligger Embrace Safety som verkar inom en alldeles egen nisch. Med hjälp av sin digitala plattform får polis, kommuner och fastighetsbolag en överblick var brott och situationer som skapat otrygghet har begåtts. Det gör att de sätta in förebyggande insatser för att tryggheten ökar och brottsligheten minskar. Företaget har en stadig kundtillväxt sedan starten 2018. – Nu finns vi i 76 kommuner. Parallellt med att nya kunder tillkommer, har vi också breddat vårt erbjudande till dem vi redan har, säger vd Johan Rydberg.

måndag 25 november

Stora nedskärningar hotar Sveriges företagsinkubatorer – Inkubera en av många drabbade

Finansieringen för de 32 företagsinkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet är hotad, då Vinnova har aviserat en sänkning från 110 till 70 miljoner. Detta riskerar att även drabba den regionala inkubatorn Inkubera. – Blir den aviserade neddragningen verklighet, innebär det tyvärr att vi tvingas göra besparingar, vilket skulle drabba såväl de innovativa tillväxtföretagen som regionen i stort. Sedan starten har våra företag bidragit med fler än 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen.

måndag 18 november

Simon på DRONEAB vill ersätta fyrverkerier med drönarshower

Simon Svensson från Örebro är en av landets mest erfarna drönaroperatörer. Genom sitt bolag DRONEAB har han inspekterat fler kraftledningar från luften än kanske någon annan. Inspektionerna sker dock främst på sommarhalvåret. Under årets mörkaste månader sökte han – och fann – ett annat användningsområde för sina drönarkunskaper. Med egna drönarshower kommer han att kunna erbjuda marknaden ett spektakulärt och hållbart alternativ till traditionella fyrverkerier. – Drönarshower är stort i många delar av världen, men hittills har vi inte sett några i Sverige, säger Simon. Det är det jag tänker ändra på, säger han.

tisdag 12 november

Samarbete mellan offentliga och privata aktörer krävs om Örebroregionen ska öka tillgången på riskkapital

En ny studie visar hur offentliga aktörer skulle kunna göra insatser för att öka tillgången på riskvilligt kapital för startups, scaleups och tillväxtföretag i Örebroregionen. – Tillgången på den här typen av kapital för är central för regionens utveckling. Vi har nu initierat en förstudie som visar att vi inte är där vi vill vara, men att vi kan ta oss dit genom ett tätt samarbete mellan privata och offentliga aktörer, säger Victor Sunnliden, vd för RÖIAB (Region Örebro Innovation AB).