Nyheter

Embrace Safety – ett växande företag inom brottsbekämpning

Johan Rydberg, Elin Norrbin, Hannes Grafström och Henrik Andershed

Johan Rydberg, Elin Norrbin, Hannes Grafström och Henrik Andershed på Embrace Safety.

Med kriminologisk forskning som grund har Henrik Andershed och hans kollegor byggt Embrace Safety, ett företag som hjälper kommuner, polisen, bostadsföretag och andra organisationer att förebygga brott och främja trygghet. Sedan starten 2016 har företaget växt till sex medarbetare och man har avtal med 45 kommuner. Göteborgs stad är den senaste i raden.
– Vi firar varje ny kund, säger Henrik. Men att Sveriges näst största stad väljer oss som långsiktig partner efter att ha analyserat oss utifrån och in i 1,5 år är förstås en extra fjäder i hatten.

Embrace Safety erbjuder systemstödet, programmet EMBRACE, men också löpande kunskapsstöd till sina kunder. Systemstödet gör det enklare att skapa en helhetsbild så att kommunerna får en rättvisande bild av brottsligheten. Med stöd av EMBRACE blir nästa steg att prioritera var och hur man bör sätta in konkreta åtgärder så att resurserna används så kostnadseffektivt som möjligt. Det kan exempelvis handla om att öka belysningen, utökad patrullering på vissa platser eller sociala insatser på en skola eller i ett bostadsområde.
– Vi erbjuder alltid kunskapsstödet tillsammans med systemstödet, berättar Henrik. Utöver stöd vid analyser och åtgärdsprogram, stöttar vi kommunerna i deras övergripande arbete. En viktig pusselbit för att få till en långsiktig minskning av brottsligheten, är exempelvis att kommunerna skapar samarbeten med flera aktörer så som polis, bostadsbolag men också aktörer inom näringslivet.

Företaget vill fortsätta växa.
– Inom några år hoppas vi att antalet kommuner som använder EMBRACE ska ha passerat 100. Men framför allt drivs vi av att kunna göra världen bättre. Om vi kan hjälpa kommunerna till ett bättre brottsförebyggande arbete, kommer det att resultera i minskad brottslighet, tryggare innevånare och färre skjutningar.  Det genomsyrar allt vi gör.

Embrace Safety har sin bakgrund i Örebro universitet och i Henrik Andersheds forskning där (han är professor i kriminologi och psykologi) och kom tidigt i kontakt med Inkubera.
– Stöttningen både från Holdingbolaget på Örebro universitet och från Inkubera har varit fantastisk. Embrace Safety hade inte kommit till om inte Holding och innovationsstrukturen på Örebro universitet hade funnits. Både de och Inkubera har varit ett viktigt stöd längs vägen, menar han.

Genom Swedish Scaleups väntar nu ett ISO-arbete och certifiering.
– Swedish Scaleups är ett naturligt steg för oss. Vi har inom ramen för det programmet genomfört en social hållbarhetsanalys och fått en genomlysning av affärsidé och verksamhet. Nu sätter vi också i gång med ett ISO-arbetet. Det har blivit ett allt viktigare krav från flera av våra kunder. Att ha kvalitetssäkringen på plats kommer att underlätta vår fortsatta tillväxt, säger Henrik.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 7 oktober

Isak vill ersätta engångskartonger med smarta boxar i ett cirkulärt system

Engångskartong av wellpapp har ända sedan början av 1900-talet varit så dominerande som transportförpackningen att vi nästan tar den för självklar. Men när Isak Husovic, som nu driver Brightbox, sökte idéer för sitt eget företagande, var engångskartonger en av de första saker han ifrågasatte. – Under min gymnasietid fick jag lära mig att hållbarhet är nyckeln för framtidens företagande. Ganska tidigt i processen började jag tänka på kartonglådor. Skulle de kunna ersättas med ett retursystem? Hur skulle det i så fall vara uppbyggt?

torsdag 19 september

SKAPA-pris till programvara som underlättar redovisning av kryptovaluta samt till lampa som drivs av saltvatten

Årets länspristagare av SKAPA-priset är Johannes Norrbacka och Rafael Reyes på företaget Monetax. De har utvecklat en programvara som gör det enkelt att redovisa affärer med kryptovaluta, något som annars är komplicerat. Länspriset av SKAPA-talang (till innovatörer under 30 år) gick till William Asefaw för hans saltvattendrivna lampa, Salt Lamp. Lampan kan ge ljus till människor i krissituationer och till människor som inte har tillgång till elnät. Båda vinnarna får 30 000 kr och representerar dessutom länet i riksfinalen som går av stapeln i november.

torsdag 12 september

TwopartID inleder samarbete med SFF Stöldskyddsföreningen

TwopartID är ett före detta Inkubera företag som har gjort det möjligt för parterna i ett telefonsamtal att identifiera sig för varandra. Bolaget har nu inlett ett samarbete med Stöldskyddsföreningen. – Ända sedan starten har vi arbetat för att bekämpa telefonbedrägerier, säger vd Lisa Hasselgren. Samarbetet med SSF Stöldskyddsföreningen är ett viktigt steg för att nå vår vision.

tisdag 27 augusti

Årets finalister i SKAPA-priset är här

Snart utser vi länsvinnaren i SKAPA-priset, Sveriges största innovationstävling. Länsvinnare får 30 000 kr och går dessutom går till riksfinal med chans att vinna en halv miljon. I Örebro län kan Inkubera tack vare samarbete med våra sponsorer även utse tre finalister som vi ger extra uppmärksamhet och som dessutom vinner 10 000 kr.