Nyheter

Fairplay vill digitalisera och modernisera fotbollen

Gabriel Sauma, vd på Fairplay.

Gabriel Sauma har en stor passion för fotboll och ett brett kontaktnät inom Fotbollsverige och har även flera år bakom sig som aktiv. Han har på nära håll sett de utmaningar som finns inom sporten. Exempelvis har han träffat många unga fotbollsspelare med enorm potential, men som på grund av ett för smalt kontaktnät och bristfällig vägledning inte kunnat ta nästa steg i sin karriär. FairPlay är en digital plattform som ökar spelarnas synlighet och förutsättningar samt hjälper klubbar att få en bättre överblick över spelarmarknaden. Spelarna registrerar sig, får en egen profil med samlad statistik och information och blir därefter sökbara via ett filtreringsverktyg i plattformen.
– Den respons vi har fått hittills är fantastiskt, säger Gabriel. Nu kommer fler och fler pusselbitar på plats och vi närmar oss lansering. Det är otroligt spännande!

Inom fotbollen finns ett enormt engagemang hos såväl spelare som klubbar, ändå är det svårt att hitta rätt när klubbar rekryterar spelare. Givetvis drabbar det båda parter.
– Under mina år i näringslivet har jag haft stor användning av LinkedIn, men något liknande finns inte inom fotbollen. En digital plattform som sammanlänkar spelare, ledare och klubbar skulle göra enorm nytta, säger Gabriel.

Idag är dialogen mellan klubbar, ledare och spelare svår och tidskrävande. Klubbarnas och rekryteringsansvariges mejlkorgar svämmar över av förfrågningar från spelare och erbjudanden från agenter.
– Majoriteten av klubbarna orkar inte ta sig igenom hela informationsflödet, säger Gabriel. Detta gör att de i stället väljer att inte gå igenom någonting alls, utan förlitar sig på sina egna nätverk. Branschen behöver moderniseras och arbetssättet behöver effektivisera.

Många fotbollsspelare i har svårt att synas och nå ut till klubbarna. Med FairPlay får de ett skyltfönster där de kan dela information och videor i ett fotbollsrelaterat forum.
– Vi vill ge fotbollsbranschen bättre förutsättningar, säger Gabriel. Klubbar och ledare ska på ett smidigare sätt kunna rekrytera spelare utifrån sina kravprofiler. För spelare vill vi skapa ett forum där de kan synas och nätverka.

I år lanseras FairPlay på bred front i Fotbollssverige. Nu pågår arbetet med att färdigställa plattformen och planera lanseringskampanjen. En del av lanseringen består också i att bygga ett nationellt nätverk av ambassadörer.
– Vi för just nu täta diskussioner med flera namnkunniga spelare och klubbar med målet att bygga långsiktiga partnerskap, berättar Gabriel.

Förutom Gabriel består teamet av entreprenören Peter Jarrah, Gabriels bror Jakob Sauma som spelat fotboll på elitnivå och är idag fortsatt aktiv som spelare i division 2 samt Yasaar Biladama som är programmeringsansvarig med förflutet i Allsvenskan. Tillsammans står de för gedigen bakgrund in om såväl fotboll som företagande.

Sedan FairPlay blev med i Inkubera våren 2022 har de haft tät kontakt med sin tilldelade affärscoach, Fredrik Andershed.
– Fredrik är en fantastisk affärscoach som redan bidragit till vår utveckling. Han har ett genuint intresse av att hjälpa andra människor och har absolut bidragit till en bättre struktur hos oss.

Den senaste tiden har Fredrik och Fairplay gått igenom en så kallad IRP (Investment Readiness Process) och nu är FairPlay certifierat.
– Vi är absolut redo att ta in externt kapital, säger Gabriel. Vi har stora planer för FairPlay.

Se presentationsvideon om FairPlay:
https://www.dropbox.com/s/mub93otyb0e090l/FairPlay%20the%20movie.mp4?dl=0

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.