Nyheter

Färre arbetsplatsolyckor med Retenua

RefleX Evaluation Kit - Sensor Front[2]

Varje år sker över 5 miljoner arbetsplatsolyckor i Europa. Olyckor med fordon på byggarbetsplatser, lager och i gruvor är en av de vanligaste orsakerna. Inkubera-bolaget Retenua har rötterna i sensorforskningen på Örebro Universitet. Arbetet har resulterat i ett nytt system för att minska risken för att någon blir påkörd på arbetsplatser. Nu har man fått EU-pengar för att utvärdera sina prototyper och sedan är det dags för lansering.

En av de hetaste trenderna inom bilbranschen är system som upptäcker fotgängare och bromsar fordonet så att olyckor kan undvikas. De system som finns för personbilar har dock brister som gör att de inte fungerar så bra i professionella miljöer.

– Det finns ingen riktigt bra standardlösning för tunga fordon berättar, Rafael Mosberger, forskare på Örebro Universitet och en av grundarna till Retenua. Systemen för personbilar kan identifiera endast stående personer i goda ljusförhållanden. Vi har utvecklat en lösning som upptäcker människor oberoende av kroppspositon. Dessutom fungerar det i allt från starkt motljus till totalt mörker.

Ett annat krav på ett nytt system är att det inte får blir för dyrt. Även om alla inser att säkerhet är viktigt, måste slutkunderna till sist vara villiga att betala för den.

– Det finns andra tekniska lösningar som kräver att alla på en arbetsplats har på sig specialvästar med sändare för att kunna bli upptäckta, men det skulle bli ganska dyrt. Vi har utvecklat ett system som upptäcker alla som har en vanlig skyddsväst med reflexer.

I dagarna fick Retunua cirka 400 000 kr i EU-bidrag via konsortiet EIT Rawmaterials. Pengarna ska bland annat användas till att säkerställa att systemet fungerar även i tuffa gruvmiljöer och till marknadsanalyser. Parallellt med detta arbete, ska bolagets andra generation av prototyper testas av presumtiva kunder inom bygg-, logistik- och gruvnäringen.

– Redan för ett par år sedan vände sig industrin till oss inom sensorforskningen på Örebro Universitet för att höra om vi hade en lösning på problemet med alla olyckor. Så vi vet att behovet finns.

Marknadspotentialen för Retenuas system är gigantisk. Totalt tillverkas cirka 10 000 fordon för gruvnäringen, 500 000 för byggindustrin och 1 000 000 gaffeltruckar för logistiksektorn om året. Till detta kommer alla gamla fordon som också kan utrustas med företagets teknik.

– Givetvis kommer inte vår teknik att hamna på alla fordon. Man vi har en stor marknad att växa på och kravenpå säkra arbetsmiljöer växer kontinuerligt.

Någon gång under 2018 hoppas Rafael att lansering och serietillverkning skall komma igång.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."