Nyheter

Fibes – möbeltapetserarnas bästa kompis

Erika Orvendal, vd på Fibes.

Erika Orvendal känner tapetserarbranschen från insidan – hon har själv drivit en egen verkstad i flera år. Hon har upplevt glädjen i att ge slitna möbler nytt liv, men också frustrationen över att tidsödande administration äter upp lönsamheten. Nu driver hon Fibes från en nedlagd skola utanför Kumla.
– Hela tanken med Fibes är göra det lättare för tapetserare att leva på sin verksamhet. Exempelvis får de tillgång till en gratislösning som spar dagar av administrativt arbete varje gång leverantörerna justerar sina priser.

Det finns ungefär 3 000 möbeltapetserare i Sverige. De flesta är små verksamheter som drivs av människor som älskar sitt arbete, med ofta får arbeta många timmar för blygsam ersättning. Detta trots en hållbarhetstrend som gör att allt fler vill renovera sina möbler i stället för att slänga och köpa nytt.

– Tapetserarna tvingas tyvärr utföra en hel del obetalt administrativt arbete som hindrar dem från att arbeta med sin huvudsyssla. Fullt orderblock, men för lite tid över, är en ganska vanlig situation, säger Erika.  Jag vill ge tapetserarna mer tid att arbeta med det de älskar och som de faktiskt får betalt för.

En av de mest tidsödande arbetsuppgifterna inträffar när tygleverantörerna justerar sina priser, vilket sker flera gånger om året. En vanlig tapetserare har upp emot 15 tygleverantörer och 100 olika tyger från varje leverantör. När leverantörerna skickar nya prislistor, måste tapetserarna först välja ut just de tygerna de själva har, sedan omvandla priset från Euro till svenska kronor, sedan lägga på sitt egen påslag och till sist märka om alla tygprover. I vårt exempel skall den processen göras 15 x 100 = 1 500 gånger. Arbetet tar flera dagar varje gång. Annars ger man fel priser till kunderna och går i värsta fall back på affären.

Erika har utvecklat en annan lösning som spar massor av tid åt tapetserarna.

– Vår lösning på problemet bygger på QR-koder. Första steget är att tapetserarna laddar ner vår gratis-app. Där hittar de tygleverantörer och kan klicka på just de tyger de själva har. När vi får informationen tar vi fram självhäftande QR-koderna som tapetserarna sedan fäster på provkassetterna. Genom att skanna koden kan både de själva och kunderna se det aktuella priset i svenska kronor och inklusive tapetserarnas eget påslag. Man behöver göra grundarbetet en gång, sedan uppdateras allt automatiskt.

Erika startade Fibes – eller Fibes Family som företaget egentligen heter – tillsammans med sina två syskon 2022. I augusti lanserade de appen. Såväl kunder som leverantörer börjar nu strömma in. I framtiden hoppas Erika utveckla fler och fler funktioner. Bland annat vill Erika bygga upp ett stuvbits-bibliotek.

– Tyger utgår med jämna mellanrum. När ett tyg försvinner från leverantören, finns ändå ett behov kvar på marknaden. Kanske vill någon komplettera en befintlig möbel med en ny i samma tyg. Ofta finns stuvbitar kvar hos andra tapetserare, det gäller bara att veta var de finns. Genom att bygga upp ett bibliotek i Fibes, skulle jag kunna underlätta ännu mer för mina kunder.

För en dryg månad sedan fick Erika för första gången kontakt med Inkubera. Nu är Fibes intagen i inkubatorn och Erika får stöttning för att utveckla verksamheten. Bland annat från affärscoachen Peter Moström.

– Jag är jättetacksam. Jag får input som jag inte ens vet att jag ska leta efter. Bland annat har jag fått hjälp med att komma fram till hur jag ska ta betalt. Det känns jättebra att ha någon att bolla med!

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 5 november

Ismael Hamoudi på Skolado får prestigefullt stipendium – ”Brinnande engagemang för psykisk ohälsa”.

Ismael Hamoudi, grundare av det tidigare Inkubera-företaget Hamoudi, har fått ett stipendiumfrån Frixos insamlingsstiftelse. Stiftelsen stöttar entreprenörer som arbetar för ett mer hållbart samhälle och vill motverka utanförskap. I sitt företag, Skolado, har Ismael utvecklat ett digitalt verktyg som, med hjälp av enkla och roliga enkäter, snabbt upptäcker mobbning och psykisk ohälsa bland elever. – Att få stipendiet är en stor uppmuntran för mig. Att elever ska känna sig trygga och må bra i skolan är en stark drivkraft för mig, säger Ismael.

tisdag 15 oktober

Tech-duon bakom HerCycle: ”Vi vill göra verklig skillnad för kvinnor”

Ida Stjernström driver HerCycle tillsammans med Ghia Yuson sedan början av 2023. De utvecklar en app som ger kvinnor verktyg för att förstå och leva i synk med sin menscykel för at ge ökat välbefinnande. Appen ska också ge tips på hur kvinnorna kan anpassa kost och träning under cykelns olika faser. Ida beskriver tiden som företagare som en omväxlande resa. – Att bygga bolag är en berg-och-dalbana. För oss har det varit viktigt att hitta strategier för att hantera motgångar, hålla ut, hitta en inre drivkraft och aldrig tappa fokus på kvinnorna vi vill hjälpa", säger hon.

måndag 7 oktober

Isak vill ersätta engångskartonger med smarta boxar i ett cirkulärt system

Engångskartong av wellpapp har ända sedan början av 1900-talet varit så dominerande som transportförpackningen att vi nästan tar den för självklar. Men när Isak Husovic, som nu driver Brightbox, sökte idéer för sitt eget företagande, var engångskartonger en av de första saker han ifrågasatte. – Under min gymnasietid fick jag lära mig att hållbarhet är nyckeln för framtidens företagande. Ganska tidigt i processen började jag tänka på kartonglådor. Skulle de kunna ersättas med ett retursystem? Hur skulle det i så fall vara uppbyggt?

torsdag 19 september

SKAPA-pris till programvara som underlättar redovisning av kryptovaluta samt till lampa som drivs av saltvatten

Årets länspristagare av SKAPA-priset är Johannes Norrbacka och Rafael Reyes på företaget Monetax. De har utvecklat en programvara som gör det enkelt att redovisa affärer med kryptovaluta, något som annars är komplicerat. Länspriset av SKAPA-talang (till innovatörer under 30 år) gick till William Asefaw för hans saltvattendrivna lampa, Salt Lamp. Lampan kan ge ljus till människor i krissituationer och till människor som inte har tillgång till elnät. Båda vinnarna får 30 000 kr och representerar dessutom länet i riksfinalen som går av stapeln i november.