Nyheter

Finanslogik optimerar risk och låneränta för landets kommuner och regioner

Emil Mobäck och Johan Olander, Finanslogik.

Nystartade Finanslogik i Sverige AB har utvecklat ett verktyg för att optimera kundernas skuldförvaltning. Enkelt uttryckt hjälper de kommuner och regioner att låna pengar så billigt som möjligt utan att ta för stora risker.– Vi har ett upplägg som vi är ensamma om, säger Johan Olander på Finanslogik. Vi har en egen metod att bygga strategier med utgångspunkt från kundernas investeringsplaner och deras ekonomi.
– Kommuner och regioner kan inte ta högre risker än de klarar av, men de ska förstås inte heller betala mer i ränta än nödvändigt. Med vår hjälp hittar de balansen, tillägger Emil Mobäck.

När jag träffar Emil och Johan är det deras allra första dag som egna företagare. Men de är långt ifrån några duvungar. Utöver att de är diplomerade finansanalytiker vid Handelshögskolan i Stockholm, har de jobbat i flera år som kundansvariga på Kommuninvest, ett Örebro-företag som lånar ut pengar till de flesta av Sveriges kommuner och regioner.
– Åtminstone till en början kommer vi att vända oss till samma målgrupp, säger Johan. Men medan Kommuninvests erbjuder attraktiva lån, är vår huvudfokus skräddarsydd rådgivning. Vi hjälper kommunerna att ta kontrollen över sin skuldförvaltning.

Finanslogiks modell är uppdelad i tre huvudfaser. Den första delen innefattar en strategi för skuldförvaltningen som bottnar i kundens finansiella styrka och framtidsplaner. Del två handlar om att säkerställa att de finansiella styrdokumenten – som kommunerna har att rätta sig efter i framtiden – stöttar den valda strategin. Sist men inte minst hjälper Finanslogik kunderna med sin operativa förvaltning, det vill säga att hitta de mest optimala löptiderna och de mest prisvärda alternativen vid varje enskild upplåning.
– Våra närmaste kunder är ekonomi- och finanschefer inom offentlig sektor. Vi kommer hjälpa dem att fatta trygga och välgrundade beslut som de lättare kan kommunicera till den övriga organisationen. Tillsammans med kunderna bygger vi en strategi som hänger ihop med den övriga verksamheten.

Finanslogik är ett Inkubera-företag redan från starten. På sikt är siktet inställt på att utveckla en affärsmodell och ett mer digitaliserat verktyg som gör det möjligt att växa skalbart.
– Vi är glada över att Inkubera tror på oss och vi ser med förväntan fram emot den stöttning vi kommer att få, säger Johan. Vi vet var vi har våra styrkor, men också var vi har våra luckor. Inkubera har handplockat, Michael Blix, en affärscoach med erfarenhet av dataanalys, IT-system och att växa snabbt på marknaden. Vår gemensamma utmaning är att hitta en hållbar och skalbar affärsmodell förpackat i en skalbar produkt.

Både Emil och Johan menar att det finns goda möjligheter att växa. Dels finns en stor marknad i Sverige, dels finns liknande marknader i de övriga nordiska länderna.
– Vi hoppas kunna växa med 30 nya kunder om året, säger Emil. Vi börjar med de relationer som vi redan har för att sedan växa vidare steg för steg på nya marknader.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 31 mars

Vi söker en ny ansvarig för vårt Prepare–program

Vår nuvarande ansvarige för Prepare-programmet, Malin Storm, styr flyttlasset mot Göteborg och vi söker nu en ersättare. Som ansvarig för Prepare-programmet blir du en viktig kugge i Inkubera-teamet och du kommer att arbeta med människor som står i begrepp att starta – eller just har startat – ett nytt innovativt företag. I regel är du deras första kontakt med Inkubera och du kommer att fungera som ett tidigt bollplank för exempelvis idéutveckling och prospektering av affärsidéer.

torsdag 27 mars

Steamforce innovation minskar smittspridning av multiresistenta bakterier

Örebro-företaget Steamforce har en lösning som minskar risken för spridning av multiresistenta bakterier på sjukhus och vårdinrättningar. WHO klassar multiresistenta bakterier som ett av största globala hoten mot vår hälsa. Bara i Sverige drabbas årligen cirka 76 000 personer av vårdrelaterade infektioner. Forskningsstudier visar att handfat med tillhörande vattenlås är en av de viktigaste smittkällorna till vårdrelaterade infektioner och utbrott. Men genom att ersätta de befintliga handfaten med en egenutvecklad modell menar Steamforce – med stöd av kliniska studier – att man kan minska spridningen av de skadliga bakterierna.

måndag 24 mars

Nominera till SKAPA-priset – vi söker årets bästa idé

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges ledande innovationstävling. Nu kan du nominera dig själv eller någon annan till SKAPA-priset eller SKAPA talang och får chansen att bli länsvinnare och representera Örebro län i den stora riksfinalen. Vi behöver din nominering senast 30 maj.

måndag 17 mars

Förändring i Inkuberas ledning, information från Inkuberas styrelse

Styrelsen för Inkubera har beslutat att genomföra en förändring i verksamhetens ledning i samband med att bolaget nu går in i en ny utvecklingsfas med nya behov. Efter fyra år slutar Fredrik Stenman som vd på Inkubera. Bakgrunden till förändringen är ett nytt innovationslandskap som kräver en strategisk omställning med fokus på att utveckla nya profilområden för att skapa internationell attraktionskraft samt att stärka samarbeten inom innovationsstödsystemet.