Nyheter

Finanslogik optimerar risk och låneränta för landets kommuner och regioner

Emil Mobäck och Johan Olander, Finanslogik.

Nystartade Finanslogik i Sverige AB har utvecklat ett verktyg för att optimera kundernas skuldförvaltning. Enkelt uttryckt hjälper de kommuner och regioner att låna pengar så billigt som möjligt utan att ta för stora risker.– Vi har ett upplägg som vi är ensamma om, säger Johan Olander på Finanslogik. Vi har en egen metod att bygga strategier med utgångspunkt från kundernas investeringsplaner och deras ekonomi.
– Kommuner och regioner kan inte ta högre risker än de klarar av, men de ska förstås inte heller betala mer i ränta än nödvändigt. Med vår hjälp hittar de balansen, tillägger Emil Mobäck.

När jag träffar Emil och Johan är det deras allra första dag som egna företagare. Men de är långt ifrån några duvungar. Utöver att de är diplomerade finansanalytiker vid Handelshögskolan i Stockholm, har de jobbat i flera år som kundansvariga på Kommuninvest, ett Örebro-företag som lånar ut pengar till de flesta av Sveriges kommuner och regioner.
– Åtminstone till en början kommer vi att vända oss till samma målgrupp, säger Johan. Men medan Kommuninvests erbjuder attraktiva lån, är vår huvudfokus skräddarsydd rådgivning. Vi hjälper kommunerna att ta kontrollen över sin skuldförvaltning.

Finanslogiks modell är uppdelad i tre huvudfaser. Den första delen innefattar en strategi för skuldförvaltningen som bottnar i kundens finansiella styrka och framtidsplaner. Del två handlar om att säkerställa att de finansiella styrdokumenten – som kommunerna har att rätta sig efter i framtiden – stöttar den valda strategin. Sist men inte minst hjälper Finanslogik kunderna med sin operativa förvaltning, det vill säga att hitta de mest optimala löptiderna och de mest prisvärda alternativen vid varje enskild upplåning.
– Våra närmaste kunder är ekonomi- och finanschefer inom offentlig sektor. Vi kommer hjälpa dem att fatta trygga och välgrundade beslut som de lättare kan kommunicera till den övriga organisationen. Tillsammans med kunderna bygger vi en strategi som hänger ihop med den övriga verksamheten.

Finanslogik är ett Inkubera-företag redan från starten. På sikt är siktet inställt på att utveckla en affärsmodell och ett mer digitaliserat verktyg som gör det möjligt att växa skalbart.
– Vi är glada över att Inkubera tror på oss och vi ser med förväntan fram emot den stöttning vi kommer att få, säger Johan. Vi vet var vi har våra styrkor, men också var vi har våra luckor. Inkubera har handplockat, Michael Blix, en affärscoach med erfarenhet av dataanalys, IT-system och att växa snabbt på marknaden. Vår gemensamma utmaning är att hitta en hållbar och skalbar affärsmodell förpackat i en skalbar produkt.

Både Emil och Johan menar att det finns goda möjligheter att växa. Dels finns en stor marknad i Sverige, dels finns liknande marknader i de övriga nordiska länderna.
– Vi hoppas kunna växa med 30 nya kunder om året, säger Emil. Vi börjar med de relationer som vi redan har för att sedan växa vidare steg för steg på nya marknader.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."