Nyheter

Finanslogik optimerar risk och låneränta för landets kommuner och regioner

Emil Mobäck och Johan Olander, Finanslogik.

Nystartade Finanslogik i Sverige AB har utvecklat ett verktyg för att optimera kundernas skuldförvaltning. Enkelt uttryckt hjälper de kommuner och regioner att låna pengar så billigt som möjligt utan att ta för stora risker.– Vi har ett upplägg som vi är ensamma om, säger Johan Olander på Finanslogik. Vi har en egen metod att bygga strategier med utgångspunkt från kundernas investeringsplaner och deras ekonomi.
– Kommuner och regioner kan inte ta högre risker än de klarar av, men de ska förstås inte heller betala mer i ränta än nödvändigt. Med vår hjälp hittar de balansen, tillägger Emil Mobäck.

När jag träffar Emil och Johan är det deras allra första dag som egna företagare. Men de är långt ifrån några duvungar. Utöver att de är diplomerade finansanalytiker vid Handelshögskolan i Stockholm, har de jobbat i flera år som kundansvariga på Kommuninvest, ett Örebro-företag som lånar ut pengar till de flesta av Sveriges kommuner och regioner.
– Åtminstone till en början kommer vi att vända oss till samma målgrupp, säger Johan. Men medan Kommuninvests erbjuder attraktiva lån, är vår huvudfokus skräddarsydd rådgivning. Vi hjälper kommunerna att ta kontrollen över sin skuldförvaltning.

Finanslogiks modell är uppdelad i tre huvudfaser. Den första delen innefattar en strategi för skuldförvaltningen som bottnar i kundens finansiella styrka och framtidsplaner. Del två handlar om att säkerställa att de finansiella styrdokumenten – som kommunerna har att rätta sig efter i framtiden – stöttar den valda strategin. Sist men inte minst hjälper Finanslogik kunderna med sin operativa förvaltning, det vill säga att hitta de mest optimala löptiderna och de mest prisvärda alternativen vid varje enskild upplåning.
– Våra närmaste kunder är ekonomi- och finanschefer inom offentlig sektor. Vi kommer hjälpa dem att fatta trygga och välgrundade beslut som de lättare kan kommunicera till den övriga organisationen. Tillsammans med kunderna bygger vi en strategi som hänger ihop med den övriga verksamheten.

Finanslogik är ett Inkubera-företag redan från starten. På sikt är siktet inställt på att utveckla en affärsmodell och ett mer digitaliserat verktyg som gör det möjligt att växa skalbart.
– Vi är glada över att Inkubera tror på oss och vi ser med förväntan fram emot den stöttning vi kommer att få, säger Johan. Vi vet var vi har våra styrkor, men också var vi har våra luckor. Inkubera har handplockat, Michael Blix, en affärscoach med erfarenhet av dataanalys, IT-system och att växa snabbt på marknaden. Vår gemensamma utmaning är att hitta en hållbar och skalbar affärsmodell förpackat i en skalbar produkt.

Både Emil och Johan menar att det finns goda möjligheter att växa. Dels finns en stor marknad i Sverige, dels finns liknande marknader i de övriga nordiska länderna.
– Vi hoppas kunna växa med 30 nya kunder om året, säger Emil. Vi börjar med de relationer som vi redan har för att sedan växa vidare steg för steg på nya marknader.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.