Nyheter

Försäljningssuccé i USA – BeeScanning upptäcker binas värsta fiende i tid

Med hjälp av BeeScanning kan biodlare fotografera sina bin skicka bilderna på analys och upptäcka den fruktade varroaparasiten i tid.

Världens bin är genom sin pollinering en förutsättning för en tredjedel av all mat vi äter. Men av 100 miljoner bisamhällen dör 20 miljoner varje år. Den fruktade parasiten varroa utgör det främsta hotet. BeeScanning, startat av Björn Lagerman, en biodlare från Lindesberg, har en lösning som gör att varroa kan upptäckas och stoppas i tid. Biodlare fotograferar sina bin och skickar dem på analys hos BeeScanning som med hjälp av AI-teknik kan fastställa bisamhällets hälsostatus. Varroa och andra hot kan upptäckas i tid.
– Min drivkraft har enda från starten varit att hjälpa bina, säger biodlaren Björn. Vi kan nu skörda frukterna av den utveckling vi gjort. Med hjälp av en kampanj i USA är vår
försäljning nu all time high.

BeeScanning kom till Inkubera redan 2018, då Björn Lagerman främst hade erfarenhet som biodlare. Inkubera stöttade bolaget genom bland annat affärscoachning, utveckling av affärsmodellen, rekrytering samt har förberett bolaget för att ta in externt kapital.

Företaget fick mycket uppmärksamhet och vann bland annat SKAPA-priset i Örebro län och prestigefulla Venture Cup. De verkliga försäljningsframgångarna har dock låtit vänta på sig.
– Vi har haft en fungerande teknik som upptäcker varroa och andra hot, berättar Björn. Ändå har det funnits utmaningar kring att skapa en tillräckligt användarvänligt gränssnitt samt ett nå ut till marknaden på ett effektivt sätt.

Sedan i höstas har mycket skett bakom kulisserna. Appen och tekniken har vidareutvecklats för att bland annat korta svarstiderna för analyserna. Dessutom har kommunikationen omarbetats och fokuserar nu mer på att BeeScanning är ett bivänligt sätt att upptäcka varroaparasiten.
– Alternativet till Beescanning är att fånga in ett par hundra bin och dränka dem i sprit. Varroaparasiterna upptäcks genom att de sjunker till botten, men bina dör. Vill man upptäcka parasiten och samtidigt vara snäll mot bina är BeeScanning idag det enda alternativet.

För några månader sedan gick BeeScanning med i tillväxtprogrammet Swedish Scaleups som Inkubera driver med en rad andra inkubatorer i Mellansverige. Ett tydligt utfall blev att man bestämde sig för kraftsamling på kärnverksamheten och att driva försäljning. I samband med att högsäsongen inleddes nu på vårkanten, gjorde företaget en offensiv satsning på den amerikanska marknaden. Kampanjen stöttas av Svanberg Invest, en av företagets ägare.
– Vi tar nu med oss de förbättringar vi jobbat med under lågsäsongen och gör en kampanj via sociala medier, som är riktade mot biodlare i USA. Antalet aktiva användare har  på bara ett par veckor gått från 700 till 3200 aktiva användare och under flera dagar har vi noterat all-time-high för användning av appen. Vi har högt ROI-värde på kampanjen och kan notera hur såväl omsättning som lönsamhet utvecklas snabbt i positiv riktning.

– Parallellt har vi fått en finansiering från Inkubera och Swedish Scalups för att genomföra ett growth hacking-program, dvs att med hjälp av datadrivna modeller hitta strategier för hur man ska kunna växa effektivt och hållbart över tid. Vi är väldigt tacksamma till att Inkubera tog det här initiativet. Det betyder mycket för oss nu och förhoppningsvis ännu mer på lång sikt.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 12 september

TwopartID inleder samarbete med SFF Stöldskyddsföreningen

TwopartID är ett före detta Inkubera företag som har gjort det möjligt för parterna i ett telefonsamtal att identifiera sig för varandra. Bolaget har nu inlett ett samarbete med Stöldskyddsföreningen. – Ända sedan starten har vi arbetat för att bekämpa telefonbedrägerier, säger vd Lisa Hasselgren. Samarbetet med SSF Stöldskyddsföreningen är ett viktigt steg för att nå vår vision.

tisdag 27 augusti

Årets finalister i SKAPA-priset är här

Snart utser vi länsvinnaren i SKAPA-priset, Sveriges största innovationstävling. Länsvinnare får 30 000 kr och går dessutom går till riksfinal med chans att vinna en halv miljon. I Örebro län kan Inkubera tack vare samarbete med våra sponsorer även utse tre finalister som vi ger extra uppmärksamhet och som dessutom vinner 10 000 kr.

onsdag 21 augusti

Örebroföretagets plattform har potential att revolutionera programutvecklingen

Örebroföretaget Nornor har skapat en plattform som gör att programutveckling kan ske på mindre än halva tiden. Timmy Silesmos erfarenheter som tekniskt ansvarig hos ledande spelutvecklare och som lösningsarkitekt på Amazon, ligger till grund för plattformen som automatiskt skapar all nätverkskod och alla säkerhetsuppdateringar. Timmy och kollegorna på Nornor, Lukas Sandholm Duberg och Nimer Björnberg, siktar högt. – Vi är ensamma om en lösning som vi nu patentsöker. Om vi lyckas hela vägen, kan världens programvaruutveckling förändras i grunden, säger Timmy.

tisdag 20 augusti

Genombrott för Deligate – har tecknat avtal med Carrefour

Tidigare Inkubera-företaget Deligate har fått ett genombrott på en europeiska marknaden och tecknat ett avtal med den franska livsmedelsjätten Carrefour. Avtalet innebär att Deligates verktyg för datum- och prissänkning kommer att finnas i Carrefour Belgiens största butiker och bli en central lösning i kedjans arbete för att halvera matsvinnet, berättar Deligate i ett pressmeddelande. – Avtalet med Carrefour är enormt betydelsefullt för oss, inte minst ekonomiskt, säger vd Adam Vikström.