Nyheter

Från AI-pionjär i Chicago till affärscoach på Inkubera

Örebroaren Sebastian Toro var en av pionjärerna bakom det som vi idag kallar för AI. Nu är han tillbaka i hemstaden och vill vara med och stötta innovativa startups.

För bara några år sedan drev Sebastian Toro världens snabbast växande AI-företag med drygt 100 anställda och i Chicago. Nu är han tillbaka i hemstaden Örebro där resan en gång började. Som affärscoach på Inkubera är han med och driva utveckling på regionens spännande startupscen.
– Jag vill vara med där det nya händer – och det är hos startupbolagen, säger Sebastian. Min karriär har varit en fantastisk bergodalbana på höga höjder, men också med djupa dalar. Jag vill inspirera andra och dela med mig av det jag har lärt mig på resan.

Sebastian är född -82 och uppväxt i Rynninge i Örebro. Hans intresse för både teknik och entreprenörskap visade sig redan på gymnasiet då han startade en webbyrå med en kompis. Under tiden på en entreprenörskapsutbildning vid Linnéuniversitet i Växjö tog han över en nedläggningshotad bokhandel.
– Jag har fått entreprenörskapsådran från båda mina föräldrar, säger Sebastian. Att starta, driva och stötta nystartade bolag har alltid varit en viktig del av mitt liv.

Sebastians utbildningsväg var inte spikrak – det tog lite tid innan jag kom på vad jag ville göra. Men till sist kom han ut med en kombinerad utbildning som ingenjör och ekonom och hade dessutom fått jobba med en lång rad praktiska case. Det visade sig vara en bra kombination. Första fasta jobbet blev som managementkonsult på PWC.
– Det blev mina första år i kostym, ler Sebastian som helst inte klär sig som schablonbilden av en framgångsrik affärsman. Det slumpade sig så att jag fick uppdrag inom det man kallar shared service centers, alltså stora centraliserade hubbar med uppgift att sköta ekonomi- och lönefunktioner. I förlängningen ledde det till att jag under 1,5 år fick vara med och bygga upp Statens servicecenter, en ny myndighet som främst servar andra myndigheter med ekonomi- och lönefunktioner.

Det finska företaget OpusCapita hörde av sig och var intresserade av Sebastians tjänster. I fokus för deras verksamhet var outsourcing av administrativa tjänster, ett område där Sebastian nu hade svart bälte. Det blev en anställning som projektledare och lösningsarkitekt. Men något annat hände som fick avgörande betydelse för hans framtiden.
– En av cheferna på det finska huvudkontoret hade hört talas om RPA – Robotic Process Automation – ett helt nytt område som i princip ingen behärskade. RPA möjliggör bland annat automatisk överföring av data mellan olika system och var början på AI-vågen. Detta hamnade på mitt bord och definierade resten av min karriär.

OpusCapita (läs Sebastian) var bland de första i världen som byggde upp ett kompetenscenter med hjälp av den nya tekniken. Med denna kompetens under bältet blev Sebastian ett ännu hetare villebråd inom konsultbranschen. 2016 hörde Acando, ett av Sveriges största IT-bolag, av sig. De anställde Sebastian för att bygga upp en ny avdelning kring RPA. Området var stekhett och snart hade Sebastian order från flera svenska storbolag. Men sedan blev det oväntat tvärstopp.
– Vårt orderblock var fullt och jag behövde ledningens godkännande för att manna upp vår nystartade avdelning för att kunna leverera. Men mötet med vår vd blev inte som jag tänkt mig. Han somnade till och med under mötet. Jag sade upp mig och bestämde mig för att genomföra planerna i ett eget bolag.

Det nya bolaget, som så småningom kom att heta AKOA efter trädet (koa) som ger råmaterial till de klassiska hawaiianska surfbrädorna. Sebastians plan var inte att starta något stort bolag, men allt gick över förväntan.
– Som mycket annat i mitt liv har mycket skett lite på ett bananskal, men jag halkar inte, jag surfar på dem, säger Sebastian och skrattar.

Efter ett par år hade AKOA tio av Sveriges 20 största företag i sin kundstock och dessutom ett kontor i Tyskland. Med så stora och internationella kunder kom snart önskemålet från kunderna om ett kontor i USA. Sebastians plan var att anställa en vd på plats, vilket tyvärr visade sig vara i princip omöjligt. Rätt kompetens inom AI var på den tiden svår att hitta på andra sidan Atlanten.
– Till sist stod jag där med min fru, våra två barn och nio resväskor på Arlanda på väg till Chicago. Jag hade insett att om det skulle bli något i USA, så fick jag göra det själv.

Den amerikanska verksamheten växte snabbt – AKOA blev till och med ett av de snabbast växande tjänsteföretaget inom AI i hela världen och öppnade även ett kontor i Singapore. Men trots att verksamheten gick över all förväntan började familjen längta hem. Framför allt skavde segregationen i det amerikanska samhället.
– Du kan leva ett fantastiskt liv i USA om du är framgångsrik, säger Sebastian. Men du behöver leva ett liv med skygglappar för att överleva. Fattigdomen och hemlösheten finns överallt, även om de som lyckas bäst gör sitt bästa för att isolera sig i sina bubblor.

Pandemin och den fullständiga nedstängningen av det amerikanska samhället snabbade upp familjens planer på att flytta hem igen. Först mellanlandade familjen i Stockholm för att sedan slå ner bopålarna i Örebro. Sebastian sålde så AKOA och investerar nu delar av kapitalet i innovativa startups där Sebastian kan bidra med sina erfarenheter. Han tog själv kontakt med Inkubera där han nu en av många erfarna affärscoacher.
– Inkubatorer är i sig ett fenomenalt och superviktigt påfund. Det är småbolagen som ofta driver utvecklingen av nya idéer, och det är där jag vill jobba. Jag tror och hoppas att jag har mycket att bidra med, både från min resa som företagare och mina kunskaper inom AI.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 29 april

Nominera bästa idé till Sveriges största innovationstävling

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges ledande tävling för nyskapande idéerna. Jurygrupper i alla län utser de bästa idéer sett till innovativitet, marknadspotential och hållbarhet. I Örebro län är det Inkubera som leder arbetet. Nu är det hög tid att nominera de smartaste nya idéerna. Nominera dig själv eller någon annan senast 30 maj.

måndag 22 april

Start Your Move – fysisk aktivitet istället för psykisk ohälsa

Som fysioterapeut har hon hjälpt hundratals människor personer med psykisk ohälsa att komma i rörelse. Frustrationen över att många av dem återgick till ett stillasittande liv efter behandlingen, gav energi till att bli företagare. – De flesta vet att den psykiska ohälsan kostar samhället enorma belopp och att fysisk aktivitet är en nyckel för tillfrisknande. Ändå görs det alldeles för lite. Med Start Your Move vill jag bidra till en hållbar förändring, säger Lena Axelsson Svedell.

onsdag 3 april

Pinball Brothers släpper ABBA – flipperspelet

Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA. – Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast.

torsdag 21 mars

Inkubera och deb. bjuder in till styrelseutbildning

Hur säkerställer man att styrelsearbetet fungerar i praktiken? Vilken roll och vilket ansvar har egentligen en styrelse? Vilka personliga risker finns det med att sitta i styrelse? Inkubera och Stockholmsbaserade deb. – ett företag som specialiserat sig på styrelseutbildningar – arrangerar styrelseutbildningen styrelseledamot” på Creative House i Örebro.