Nyheter

Genombrott för RAPP

Inkubera-bolaget RAPP, som med hjälp av AI kan förbättra säkerheten och kvaliteten inom dagkirurgi, har fått ett genombrott på marknaden. I dagarna blev ett avtal klart med det första landstinget, Region Östergötland. Diskussioner förs även med fler landsting.
– Att Region Östergötland skriver avtal med oss är förstås ett stort erkännande, säger Anna Skogh, vd på RAPP. Det underlättar inte bara bearbetningen av den övriga marknaden.  Den ökade mängd data vi nu får in, förbättrar också träffsäkerheten för vår produkt.

Dagkirurgi, då patienten som regel återvänder till sitt hem direkt efter operationen, står idag för en betydande del av alla operationer. Detta spar pengar för vården, men innebär också ett visst mått av osäkerhet – både för läkare och patienter. Genom att via en IT-lösning göra det enkelt för patienten att berätta om sitt mående, skapar RAPP större trygghet för alla inblandande. Inte nog med det. Kunskapen om olika typer av patienters komplikationer och tillfrisknande, analyseras av RAPP med hjälp av artificiell intelligens.
– Vår egenutvecklade IT-lösning är ett viktigt hjälpmedel, säger Anna Skogh. Men det är AI-analysen i nästa steg som egentligen är grejen. Med den nya kunskap vi skapar, kommer vården att med större precision kunna förutse hur olika patientgrupper kommer att reagera på olika typer av operationer.

Kan man förutse hur olika patienter kommer att må efter en operation, kan man också ge bättre information och bättre vård. Det är just detta som är RAPP:s ambition – att den ökande kunskapen om patienternas mående skall leda till bättre vård.
– Ju mer data vi kan samla in, desto mer träffsäker kommer vården att kunna bli. Vi hoppas kunna hjälpa vården med både förbättringar och kostnadsbesparingar genom att göra patienternas röst tydligare. Vi hjälper landstingen att styra sina resurser dit där den gör allra störst nytta, menar Anna.

Att Region Östergötland som första landsting nu skrivit avtal med RAPP, gör att Anna Skogh känner sig mycket hoppfull för framtiden.
– Vi har jobbat hårt och länge för detta. Nu har vi fått ett kvitto på att vi är på rätt väg. Jag är övertygad att detta kommer att leda till nya avtal och fler affärer.

RAPP har sitt ursprung i forskningen som bedrivs på Örebro universitet. Idag är företaget en del av Inkuberas nya satsning på life science.
– Inkubera har hjälpt oss att bli mer affärsmässiga. Genom Inkuberas coachning har vi blivit spetsigare i vårt erbjudande och snabbare kommit ut på marknaden, säger Anna.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 27 november

EMBRACE Safety växer: ”Vi hjälper polis, kommuner och fastighetsbolag att minska brottsligheten.”

I centrala Örebro ligger Embrace Safety som verkar inom en alldeles egen nisch. Med hjälp av sin digitala plattform får polis, kommuner och fastighetsbolag en överblick var brott och situationer som skapat otrygghet har begåtts. Det gör att de sätta in förebyggande insatser för att tryggheten ökar och brottsligheten minskar. Företaget har en stadig kundtillväxt sedan starten 2018. – Nu finns vi i 76 kommuner. Parallellt med att nya kunder tillkommer, har vi också breddat vårt erbjudande till dem vi redan har, säger vd Johan Rydberg.

måndag 25 november

Stora nedskärningar hotar Sveriges företagsinkubatorer – Inkubera en av många drabbade

Finansieringen för de 32 företagsinkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet är hotad, då Vinnova har aviserat en sänkning från 110 till 70 miljoner. Detta riskerar att även drabba den regionala inkubatorn Inkubera. – Blir den aviserade neddragningen verklighet, innebär det tyvärr att vi tvingas göra besparingar, vilket skulle drabba såväl de innovativa tillväxtföretagen som regionen i stort. Sedan starten har våra företag bidragit med fler än 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen.

måndag 18 november

Simon på DRONEAB vill ersätta fyrverkerier med drönarshower

Simon Svensson från Örebro är en av landets mest erfarna drönaroperatörer. Genom sitt bolag DRONEAB har han inspekterat fler kraftledningar från luften än kanske någon annan. Inspektionerna sker dock främst på sommarhalvåret. Under årets mörkaste månader sökte han – och fann – ett annat användningsområde för sina drönarkunskaper. Med egna drönarshower kommer han att kunna erbjuda marknaden ett spektakulärt och hållbart alternativ till traditionella fyrverkerier. – Drönarshower är stort i många delar av världen, men hittills har vi inte sett några i Sverige, säger Simon. Det är det jag tänker ändra på, säger han.

tisdag 12 november

Samarbete mellan offentliga och privata aktörer krävs om Örebroregionen ska öka tillgången på riskkapital

En ny studie visar hur offentliga aktörer skulle kunna göra insatser för att öka tillgången på riskvilligt kapital för startups, scaleups och tillväxtföretag i Örebroregionen. – Tillgången på den här typen av kapital för är central för regionens utveckling. Vi har nu initierat en förstudie som visar att vi inte är där vi vill vara, men att vi kan ta oss dit genom ett tätt samarbete mellan privata och offentliga aktörer, säger Victor Sunnliden, vd för RÖIAB (Region Örebro Innovation AB).