Nyheter

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur skapar vi förutsättningar för mer närodlade livsmedel? Grythyttan System Development hjälper kommunerna i Örebro län att skapa hållbara strategier. Foto: Raphael Rychetsky

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Kommer det att finnas mat till alla – och om inte – vad behöver vi göra idag för att öka vår försörjningsgrad? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. Karlskoga kommun är först ut.
– Vi fick en ögonöppnare. Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.

Arbetet började med att göra en kartläggning av nuläget. Alexander samlade kommunens lokala producenter, livsmedelshandeln, politiker och andra intressenter.
– Bara att sammanföra personer med så mycket kompetens i samma plats, var nästan värt besväret, säger Alexander. Det skapades en underbar energi i rummet. Nu har alla samma bild av verkligheten och motivation att ta nya steg för att utveckla livsmedelsproduktionen och matens väg till konsumenterna.

Processen leddes av Grythyttan System Development har specialiserat sig på att sammanställa statistik om livsmedelsproduktionen och göra den överskådlig. Tillsammans med Hushållningssällskapet genomförde man två workshops Karlskoga. Den första handlade bland annat om att ge alla en gemensam nulägesbild.
– Alla fick snabbt en god överblick tack vare att statistiken var presenterad visuellt. Det blev väldigt påtagligt och en ögonöppnare för många. Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad. Samtidigt gav det en stark motivation för att tillsammans förbättra läget. Grythyttan System Development är väldigt professionella har varit ett fantastiskt stöd genom hela processen, säger Alexander.

Steg två var att just att ta fram idéer som för att skapa bättre förutsättningar för den lokala livsmedelsproduktionen för att skapa strategier och handlingsplaner. Många idéer kom fram under workshopen –allt från att inrätta stadsodlingar och odla i kommunala växthus till utökade utvecklingsinsatser och att alltid ta med livsmedelsperspektivet när vi planerar hur vi använder kommunens mark.

 Grythyttans System Development har varit en del av Inkubera sedan årsskiftet. Cecilia Fendin som är en av delägarna i bolaget menar att hon fått stöttning på fler sätt än vad hon förväntade sig.
– När jag ser tillbaka inser jag att jag idag är företagare på en annan nivå än för ett halvår sedan. Jag trodde att vi skulle få hjälp av Inkubera med affärsstrategier – och det har vi fått – men tack vare vårt när samarbete med vår affärscoach Mattias Kronberg, har vi kunnat växa på flera olika sätt. Jag har lärt mig jättemycket och får verkligen ett superstöd av Mattias, både i med och motgång.

Cecilia Fendin, en av två Grythyttan System Developments två grundare.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.