Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Kommer det att finnas mat till alla – och om inte – vad behöver vi göra idag för att öka vår försörjningsgrad? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. Karlskoga kommun är först ut.
– Vi fick en ögonöppnare. Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.
Arbetet började med att göra en kartläggning av nuläget. Alexander samlade kommunens lokala producenter, livsmedelshandeln, politiker och andra intressenter.
– Bara att sammanföra personer med så mycket kompetens i samma plats, var nästan värt besväret, säger Alexander. Det skapades en underbar energi i rummet. Nu har alla samma bild av verkligheten och motivation att ta nya steg för att utveckla livsmedelsproduktionen och matens väg till konsumenterna.
Processen leddes av Grythyttan System Development har specialiserat sig på att sammanställa statistik om livsmedelsproduktionen och göra den överskådlig. Tillsammans med Hushållningssällskapet genomförde man två workshops Karlskoga. Den första handlade bland annat om att ge alla en gemensam nulägesbild.
– Alla fick snabbt en god överblick tack vare att statistiken var presenterad visuellt. Det blev väldigt påtagligt och en ögonöppnare för många. Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad. Samtidigt gav det en stark motivation för att tillsammans förbättra läget. Grythyttan System Development är väldigt professionella har varit ett fantastiskt stöd genom hela processen, säger Alexander.
Steg två var att just att ta fram idéer som för att skapa bättre förutsättningar för den lokala livsmedelsproduktionen för att skapa strategier och handlingsplaner. Många idéer kom fram under workshopen –allt från att inrätta stadsodlingar och odla i kommunala växthus till utökade utvecklingsinsatser och att alltid ta med livsmedelsperspektivet när vi planerar hur vi använder kommunens mark.
Grythyttans System Development har varit en del av Inkubera sedan årsskiftet. Cecilia Fendin som är en av delägarna i bolaget menar att hon fått stöttning på fler sätt än vad hon förväntade sig.
– När jag ser tillbaka inser jag att jag idag är företagare på en annan nivå än för ett halvår sedan. Jag trodde att vi skulle få hjälp av Inkubera med affärsstrategier – och det har vi fått – men tack vare vårt när samarbete med vår affärscoach Mattias Kronberg, har vi kunnat växa på flera olika sätt. Jag har lärt mig jättemycket och får verkligen ett superstöd av Mattias, både i med och motgång.