Nyheter

Grythyttan System Development hjälper kommuner att lägga grunden för framtidens mat

Hur skapar vi förutsättningar för mer närodlade livsmedel? Grythyttan System Development hjälper kommunerna i Örebro län att skapa hållbara strategier. Foto: Raphael Rychetsky

Hur kan en kommun öka förutsättningarna för närodlad livsmedelsproduktion? Hur väl rustade är vi om vi skulle råka ut för en allvarlig kris? Kommer det att finnas mat till alla – och om inte – vad behöver vi göra idag för att öka vår försörjningsgrad? Grythyttan System Development hjälper nu samtliga kommuner i länet att utreda sin självförsörjningsgrad på uppdrag av Örebro län Länsstyrelsen och Region Örebro läget. På köpet gör man handlingsplaner för att stötta närodlad livsmedelsproduktion. Karlskoga kommun är först ut.
– Vi fick en ögonöppnare. Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad, säger Alexander Blomqvist, utredare på Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga kommun.

Arbetet började med att göra en kartläggning av nuläget. Alexander samlade kommunens lokala producenter, livsmedelshandeln, politiker och andra intressenter.
– Bara att sammanföra personer med så mycket kompetens i samma plats, var nästan värt besväret, säger Alexander. Det skapades en underbar energi i rummet. Nu har alla samma bild av verkligheten och motivation att ta nya steg för att utveckla livsmedelsproduktionen och matens väg till konsumenterna.

Processen leddes av Grythyttan System Development har specialiserat sig på att sammanställa statistik om livsmedelsproduktionen och göra den överskådlig. Tillsammans med Hushållningssällskapet genomförde man två workshops Karlskoga. Den första handlade bland annat om att ge alla en gemensam nulägesbild.
– Alla fick snabbt en god överblick tack vare att statistiken var presenterad visuellt. Det blev väldigt påtagligt och en ögonöppnare för många. Om livsmedelstillförseln utifrån ströps idag skulle befolkningen bara överleva i en och en halv månad. Samtidigt gav det en stark motivation för att tillsammans förbättra läget. Grythyttan System Development är väldigt professionella har varit ett fantastiskt stöd genom hela processen, säger Alexander.

Steg två var att just att ta fram idéer som för att skapa bättre förutsättningar för den lokala livsmedelsproduktionen för att skapa strategier och handlingsplaner. Många idéer kom fram under workshopen –allt från att inrätta stadsodlingar och odla i kommunala växthus till utökade utvecklingsinsatser och att alltid ta med livsmedelsperspektivet när vi planerar hur vi använder kommunens mark.

 Grythyttans System Development har varit en del av Inkubera sedan årsskiftet. Cecilia Fendin som är en av delägarna i bolaget menar att hon fått stöttning på fler sätt än vad hon förväntade sig.
– När jag ser tillbaka inser jag att jag idag är företagare på en annan nivå än för ett halvår sedan. Jag trodde att vi skulle få hjälp av Inkubera med affärsstrategier – och det har vi fått – men tack vare vårt när samarbete med vår affärscoach Mattias Kronberg, har vi kunnat växa på flera olika sätt. Jag har lärt mig jättemycket och får verkligen ett superstöd av Mattias, både i med och motgång.

Cecilia Fendin, en av två Grythyttan System Developments två grundare.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."