Nyheter

HerCycle skapar individuella hälsoprogram i harmoni med kvinnors menscykler

Ida Stjernström och Ghia Yuson, grundarna till HerCycle.

Menstruation påverkar halva jordens befolkning, ändå återstår mycket forskning och kunskap om hur menscykeln påverkar kvinnors hälsa och välbefinnande. Genom den app Ida Stjernström och Ghia Yuson utvecklar, kommer kvinnor att få ökad kunskap och hjälp att anpassa kost och träning  så att den sker samklang med menscykelns olika stadier.
– Upp till 90 % av alla kvinnor upplever fysiska och/eller psykiska symptom under sin mens, säger Ida. Samtidigt är det över 40 % av dessa som inte svarar på de behandlingar som finns. Vårt syfte är att stärka kvinnor under hela deras menstruationscykel så att deras välmående förbättras.

Både Ida och Ghia har lång erfarenhet av att arbeta internationellt. Ida har arbetat som managementkonsult på platser som London, Singapore och Silicon Valley och har hjälpt svenska företag att nå ut på nya marknader. I Singapore träffade hon också Ghia, som tidigare arbetat med investeringsanalyser, affärsstrategi och programmering.
– Jag har jobbat med många olika saker. Men om det finns en röd tråd, så är det att jag har arbetat med att analysera och skapa värde, säger Ghia.

Att de båda nu driver ett företag i Örebro var inget de hade planerat – det blev snarare resultatet av flera samverkande tillfälligheter. Resan mot det gemensamma företaget började när Ghia tackade ja till en jobbförfrågan från Epiroc. Ida lämnade då sin anställning i Silicon Valley och följde med Ghia hem till Sverige igen. Snabbt växte deras planer på ett gemensamt företag.
– Våra olika kunskaper och erfarenheter kompletterar verkligen varandra, berättar Ghia. Båda har lång erfarenhet från affärsvärlden. Utöver det har jag lärt mig programmering och Ida har lärt sig UX-design. Tillsammans har vi alltså både back end och front end och kan skapa digitala produkter.

Första steget för appens användare blir att analysera sin egen menscykel. När Ida och Ghia har intervjuat kvinnor har de blivit förvånade över hur lite kunskap kvinnorna har om sin egen menscykelns olika stadier.
– Många har generellt dålig koll faktiskt, trots att menscykeln har så stor inverkan på såmycket annat i kroppen. Koncentrationsförmåga, matsmältning, energi och möjligheter att bygga muskler – många delar av kroppen påverkas av var i menscykeln man befinner sig, säger Ida.

Ida och Ghia utvecklar nu en plattform som med hjälp av AI kommer att rusta kvinnor med verktyg och tekniker under mensen. Dels kommer den att lindra stress, ångest och humörsvängningar, dels ge naturlig smärtlindring från kramper och kroppsliga obehag. Eftersom Ida är yogainstruktör, blev det naturligt att yoga och meditation är rekommenderade delar av träningsprogrammen.
– Forskning ger också stöd för att yoga och mindfullness är effektivt mot många av de symtom som kvinnor upplever i relation till sin menscykel. Men egentligen är inte det viktigaste att våra kunder använder just yoga. Det unika med vår affärsmodell är att våra kost- och träningsprogram utgår från var i menscykeln kvinnorna befinner sig och vilka individuella symptom de har, säger Ida.

Ghia och Ida såg värdet i den stöttning som Inkubera kan ge, anmälde sitt intresse och har nyligen blivit utvalda att bli en del av inkubatorn.
– Vi får nu tillgång Inkuberas affärscoachning, expertinsatser och nätverk. Exempelvis har vi fått stöttning att ta fram en första demo som vi nu använder i tester mot vår målgrupp. Vi kommer också att få hjälp att utveckla vår IP-strategi.

Lanseringen sker nästa år, men redan nu finns en hemsida på HerCycle.io. Om appen blir framgångsrik, kommer den inte bara hjälpa kvinnor på individuell nivå. Rätt förebyggande åtgärder kan också leda till att färre läkarbesök, medicinska ingrepp och sjukhusvistelser – vilket i sin tur ger lägre vårdkostnader.
– Vårt företag handlar om att skapa bättre förutsättningar för kvinnor. Och kvinnor som mår bra är mer produktiva, fokuserade och motiverade i sin yrkesutövning, vilket främjar ekonomisk jämställdhet, säger Ida.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."

torsdag 2 maj

Inkubera ska utreda möjligheterna för ökad tillgång på riskkapital

Inkubera har fått i uppdrag av RÖIAB (Region Örebro Innovation AB) att utreda möjligheterna för att öka tillgången på risk- och tillväxtkapital i Örebro län. Målet är att på sikt skapa större samverkan mellan privata och offentliga medel och göra det enklare för nystartade och växande företag i regionen att hitta kapital för sin tillväxt. – Vårt uppdrag är att ta reda på vilka upplägg som har fungerat i andra regionen för att sedan kunna designa ett upplägg som passar här, säger Inkuberas VD, Fredrik Stenman. Riskkapital har en avgörande betydelse för att lovande startups och scaleups i vår region ska kunna nå sin fulla potential.