För tre år sedan startade ILS sin innovativa hissverksamhet i Degerfors. I år närmar sig omsättningen 20 miljoner kronor. En av nycklarna till framgången är den smarta grundkonstruktion som gör att ILS kan erbjuda hissar i betydligt fler varianter än konkurrenterna – 53 istället för 3 för att vara exakt. Med hjälp av Inkubera och projektet Växtzon når bolaget en snabbare utveckling på en internationell marknad.
Innovation Lift Scandinavia bygger plattformshissar, det vill säga hissar utan väggar och tak. När vd:n Lennart Gunnarsson bildade ILS tillsammans med kollegorna Johan Högberg och Tommy Söderlund, hade han goda förhoppningarna om en lyckad start. Men verkligheten överträffade alla förväntningar. En viktig ingrediens i framgångsreceptet är flexibilitet.
– Vi har byggt upp ett litet kluster av leverantörer kring oss. Alla de viktigaste delarna tillverkas av företag som finns i samma byggnad som vi. Tillsammans fungerar vi som ett företag fastän vi egentligen är flera. Det gör tillverkningsprocessen flexibel, snabb och kostnadseffektiv.
Kundanpassning via modulsystem
Flexibilitet genomsyrar även hissarnas konstruktion. När en fastighet skall förses med en hiss krävs i regel anpassningar eftersom varken lyfthöjden eller yttermåtten brukar vara desamma. Dessa anpassningar var tidigare rätt kostsamma. ILS tänkte dock ett extra varv och skapade ett modulsystem där de olika delarna är kompatibla med varandra ungefär som legobitar. Med de olika delarna kan ILS sätta samman 53 olika hissvarianter, att jämför med de tre grundmodeller som finns hos de flesta konkurrenterna.
– Inte nog med att våra anpassningar blir billigare för kunden. Det hjälper oss också att hålla ner leveranstiderna. Vi har blivit kända för att leverera både snabbt och säkert. Hittills har vi inte missat en enda leverans, säger Lennart med stolthet i rösten.
Tio år före konkurrenterna
En ny bil går både mjukare och är mer driftsäker än en som byggdes tio år sedan. Det är förstås på samma sätt med hissar. Eftersom ILS konstruerade sin första hiss i samband med företagsstarten, valde de ny teknik medan många av konkurrenterna har produkter med upp till tio år gamla konstruktioner.
– Vi har fått ett litet försprång tack vare att vi är nya i branschen, menar Lennart. Kunder får en produkt som sällan går sönder – och om den skulle göra det är den lätt att serva. Dessutom går våra hissar mjukt och har en modern design.
Snabbare utveckling tack vare Inkubera och Växtzon
För ungefär ett år sedan fick ILS kontakt med Julie Ammer på Inkubera. Samarbetet har inneburit att ILS fått hjälp att driva ett viktigt utvecklingsprojekt, ett e-ordersystem som gör det möjligt för återförsäljarna att beställa kundanpassade hissar direkt på nätet. Lennart menar att detta inte hade blivit möjligt utan Inkubera.
–Julie har absolut hjälp oss att lyfta blicken och drivit projektet med en fart som vi inte hade klarat själva.
Med hjälp av projektet Växtzon, ett samarbete mellan nio olika Inkubatorer och Science Parks, kunde man hitta en leverantör i Linköping som kan leverera just den lösning som ILS behövde.
– Jag kan knappt uttrycka hur tacksam jag är, säger Lennart. Flera återförsäljare väntar med att göra affärer med oss tills vi har ett e-ordersystem plats. Men vid årsskiftet hoppas jag att systemet är klart och då öppnas många nya dörrar för oss.
Europa-lansering och fortsatt tillväxt
Inkubera har även varit delaktiga i företagets exportsatsning. Idag har man återförsäljare i Norge, Finland Danmark, Storbritannien, Holland, Belgien, Polen och är på väg in i Tyskland. Dessutom hoppas man kunna lansera en vanlig hiss –med både väggar och tak – under 2018.
– Jag tror på en fortsatt tillväxt. Förhoppningsvis hamnar omsättningen någonstans mellan 30 och 35 miljoner nästa år, säger Lennart.
Om Växtzon
Växtzon är ett samverkansprojekt där nio företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Örebro samverkar för att fler företag ska växa och nå en omsättning på 100 miljoner kronor. De företag som drar nytta av Växtzon ges tillgång till alla nio parters kunskap, kompetens och nätverk för att snabbare skala upp sina verksamheter. I projektet ingår Create Business Incubator, Inkubera, Munktell Science Park, Norrköping Science Park, Science Park Mjärdevi, Strängnäs Business Park, Uppsala Innovation Centre, Vreta Kluster och Västerås Science Park. Växtzon är ett regionalfondsprojekt finansierat av EU:s strukturfond genom Tillväxtverket. www.växtzon.se