Inkubera, tillsammans med Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad, har beviljats ett treårigt VINNOVA-projekt för att skapa en nationell innovationsarena för livsmedelsrelaterad innovation och utveckling. En nationell, platsobunden, livsmedelsinkubator skall byggas upp.
Inkuberas uppdrag att driva den nationella livsmedelsinkubatorn, ligger helt i linje med regionens utvecklingsstrategi. Örebro universitet och Region Örebro län har tidigare pekat ut just mat, måltid och hälsa som ett prioriterat utvecklingsområde för forskning, innovationer och företagande. Syftet är att vidareutveckla regionens styrkor inom livsmedelssektorn.
– Projektet ger regionens satsning på livsmedelssektorn en flygande start, konstaterar Anna Ragén som leder såväl universitets holdingbolag som Inkubera.
Inkubera ska driva det nationella projektet tillsammans med Krinova i Kristianstad som specialiserat sig på just livsmedelssektorn. Satsningen är en del i regeringens åtgärdspaket för stärkt konkurrenskraft i livsmedelskedjan med fokus på innovationsarbete och inkubation. Totalt handlar det om en finansiering på 9 miljoner kronor under 3 år. Syftet med projektet är både att öka inflödet av nya idéer och att entreprenörer inom hela livsmedelskedjan får bättre verktyg, metoder och nätverk. Målsättning är att de snabbare ska kunna utveckla sina affärserbjudanden och innovationer så att de kan accelerera sin tillväxt.
Även om projektet gäller hela landet är Anna Ragén säker på att det kommer Örebroregionens forskning och företagande till del.
– Vi tror att ökat samarbete är nyckeln. Vi är övertygande om att gränsöverskridande samarbetet mellan forskning och företagande samt mellan olika regioner kommer att stärka innovationskraften och utvecklingen såväl i landet som helhet som i Örebroregionen, säger Anna Ragén.
Inkuberas ordinarie kärnverksamhet – att erbjuda affärsutvecklingsstöd för innovativa tillväxtföretag inom alla branscher – fortsätter. Därutöver har organisationen även påbörjat en specialisering även mot regionens andra prioriterade utvecklingsområde, robotik och sensorteknik. Det nya livsmedelsprojektet möjliggör nu också en särskild satsning inom detta område.
– Vi vill knyta ihop den akademiska forskningen med den utveckling och innovation som sker ute i företagen. Målet är detsamma som för Inkuberas övriga verksamhet – utveckling och tillväxt för innovativa företag, avslutar Anna Ragén.