Nyheter

Inkubera blir motor i nationell satsning på livsmedelssektorn

DC 2017 133 Förrrätt

Inkubera, tillsammans med Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad, har beviljats ett treårigt VINNOVA-projekt för att skapa en nationell innovationsarena för livsmedelsrelaterad innovation och utveckling. En nationell, platsobunden, livsmedelsinkubator skall byggas upp.

 Inkuberas uppdrag att driva den nationella livsmedelsinkubatorn, ligger helt i linje med regionens utvecklingsstrategi. Örebro universitet och Region Örebro län har tidigare pekat ut just mat, måltid och hälsa som ett prioriterat utvecklingsområde för forskning, innovationer och företagande. Syftet är att vidareutveckla regionens styrkor inom livsmedelssektorn.
– Projektet ger regionens satsning på livsmedelssektorn en flygande start, konstaterar Anna Ragén som leder såväl universitets holdingbolag som Inkubera.

Inkubera ska driva det nationella projektet tillsammans med Krinova i Kristianstad som specialiserat sig på just livsmedelssektorn. Satsningen är en del i regeringens åtgärdspaket för stärkt konkurrenskraft i livsmedelskedjan med fokus på innovationsarbete och inkubation. Totalt handlar det om en finansiering på 9 miljoner kronor under 3 år. Syftet med projektet är både att öka inflödet av nya idéer och att entreprenörer inom hela livsmedelskedjan får bättre verktyg, metoder och nätverk. Målsättning är att de snabbare ska kunna utveckla sina affärserbjudanden och innovationer så att de kan accelerera sin tillväxt.

 Även om projektet gäller hela landet är Anna Ragén säker på att det kommer Örebroregionens forskning och företagande till del.
– Vi tror att ökat samarbete är nyckeln. Vi är övertygande om att gränsöverskridande samarbetet mellan forskning och företagande samt mellan olika regioner kommer att stärka innovationskraften och utvecklingen såväl i landet som helhet som i Örebroregionen, säger Anna Ragén.

Inkuberas ordinarie kärnverksamhet – att erbjuda affärsutvecklingsstöd för innovativa tillväxtföretag inom alla branscher – fortsätter. Därutöver har organisationen även påbörjat en specialisering även mot regionens andra prioriterade utvecklingsområde, robotik och sensorteknik. Det nya livsmedelsprojektet möjliggör nu också en särskild satsning inom detta område.
– Vi vill knyta ihop den akademiska forskningen med den utveckling och innovation som sker ute i företagen. Målet är detsamma som för Inkuberas övriga verksamhet – utveckling och tillväxt för innovativa företag, avslutar Anna Ragén.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.