Nyheter

”Investeringen i vårt startup-program ger en avkastning på 12 gånger pengarna”

Fredrik Stenman, vd på Inkubera

Sedan starten 2006 till 2021 omsatte Inkubera-bolagen nästan 3 miljarder, skapade nästan 2 500 årsarbetsplatser och drog in 765 miljoner i skatteintäkter. De totala kostnaderna för Inkubera var under samma period 91 miljoner.
– Givetvis är det främst företagen själva som genom sina nyskapande idéer och sitt hårda arbete ska ta åt sig äran, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Vissa företag hade säkert klarat sig lika bra utan vårt stöd, men vi har också många exempel på när vår insats har varit avgörande. Hur man än mäter har Inkubera varit en lönsam investering för Örebro-regionen.

Att mäta effekterna av en organisation som Inkubera är i princip omöjligt om man vill komma fram till exakta och entydiga svar. Inkubera använder samma tillvägagångssätt som de ledande inkubatorerna i Sverige.  Metoden bygger på att ta fram ett ROI (Return On Investments) där man jämför skatteintäkterna från bolagen med kostnaderna för den egna verksamhetunder ett visst år. Med i beräkningen finns företag som inkubatorn har stöttat under de senaste fem åren.
– Den senaste tillgängliga statistiken gäller 2021, berättar Fredrik. Om vi mäter effekterna av vårt startup-program, gjorde företagen skatteinbetalningar på 49,1 mkr att jämföra med våra kostnader på 4,1 mkr, Det ger ett ROI på 12,1, det vill säga att investeringen har gett en avkastning med dryg 12 gånger pengarna.

 Return on investment, Inkubera

Return On Investments för Inkubera 2021, 12,1 x investeringen

Fredrik menar dock att att verkligheten inte är riktigt så enkel. Många av företagen hade förmodligen presterat bra även utan Inkuberas hjälp.
– De enda som kan ha en uppfattning om hur betydelsefull stöttningen från Inkubera har varit är företagen själva, säger han.

Som komplement till ROI-mätningen gör Inkubera därför en årlig mätning där företagen får svara på i vilken utsträckning de skulle rekommendera Inkubera till en kollega eller vän samt i vilken utsträckning Inkubera bidragit till deras utveckling. I den senaste mätningen gav 14 av de 18 företag som deltog Inkubera 10 av 10 möjliga i betyg på den första frågan. 13 av 18 bolag svarade att Inkubera bidragit till deras utveckling i hög utsträckning.

Inkuberas betydelse för företagens utveckling (enligt dem själva).

– Genom att stötta våra företag med kvalificerad affärscoachning, experthjälp och hjälp att hitta finansiering, vet vi att vi gör en viktig insats för företagens utveckling. Men givetvis är det företagen som står för det grundläggande arbetet, risktagande och många år av hårt arbete. Vår uppgift är att stötta dem så att de har så stora möjlighet som möjligt att nå sina mål, säger Fredrik.

 

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.