Nyheter

JL KEMI – den osannolika berättelsen om det nya, effektiva och giftfria rengöringsmedel

Jimmy från Karlskoga har skapat ett effektivt och giftfritt rengöringsmedel av restprodukter från skogsbruket.

Utan några egentliga kunskaper i kemi har Jimmy Lundström via en rad osannolika händelser lyckats utveckla ett effektivt rengöringsmedel som är baserat på cellulosa – en av naturens vanligaste beståndsdelar. Nu har det lilla Karlskoga-företaget skrivit avtal med en grossist med upparbetade marknadskontakter i såväl Sverige som Tyskland.
– Vår grossist säger att de kommer att köpa allt vi kan producera, säger Jimmy, som för 4 år sedan lite på måfå började blanda ingredienser på sin garageuppfart.

Via olika roller i näringslivet vågar jag påstå att jag har träffat fler innovativa företag än de allra flesta. Ändå är berättelsen om Jimmys utveckling av sitt ekologiska allrengöringsmedel, den märkligaste jag någonsin har stött på.
– Allt börjar med att min hustru Noth, som kommer från Thailand, säger att hampa innehåller mycket fiber, berättar Jimmy. Det får mig att tänka att Hampa nog borde vara bra för brandbekämpning. Varför jag tänker så kan jag inte förklara – det dyker liksom bara upp.

I normala fall hade historien slutat här – vid en förflugen tanke som sedan glömts bort. Men det här är inte någon vanlig historia.

Något hamptyg har inte paret, men ett halvår senare kommer Noth hem från Thailand med hampa i bagaget. Jimmy minns sin tanke och ställer sig på sin garageuppfart.
– Jag hade hört någonstans att kalk kan användas för att bekämpa bränder och hade en känsla av att även salt skulle kunna vara effektivt. Och efter att ha behandlat hamptyget med salt och kalk, var det svårt att tända eld på.

Här avbryter jag Jimmy, mest för att få veta mer om hans tidigare erfarenheter av kemi och varför han är så intresserad av brandbekämpning. Svaret blir inte det jag har räknat med.
– Nej, jag har aldrig varit intresserad av vare sig kemi eller brandbekämpning, berättar Jimmy. Jag bara tänkte att jag kunde testa lite.

I nästa steg hämtar Jimmy lite ingredienser från skafferiet och får då en lite hal hinna på hamptyget.
– Detta visade sig senare vara cellulosa, men det har jag ingen aning om där och då. Men jag märker att det nu är helt omöjligt att tända eld på tyget, även om jag eldar på det i ett par veckor.

Jimmy kontaktar Svenska Brandskyddsföreningen och får kontakt med forskaren Thomas Gell som råkar ha en son med sommarstuga i just Karlskoga. Thomas besöker Jimmy och bekräftar att det finns potential i det som Jimmy blandad ihop. Dessutom kan han tipsa honom vidare till kontakter. (Ja jag vet, vi fortfarande inte är framme vid det där rengöringsmedlet – men ha tålamod, vi kommer dit.)

Så småningom får Jimmy kontakt med Mats Nilsson, som är innovatör och entreprenör på internationell nivå. Mats förstår att Jimmy lyckats utvinna cellulosa ur hampa på ett mycket kostnadseffektivt och skonsamt sätt. Detta blir till nytta även för Mats eget arbete med att ta fram giftfri bekämpning av skogsbränder.

Kontakten mellan praktikern Jimmy och den teoretisk skolade Mats utvecklas till symbios, där Mats tillför sina djupa kunskaper inom bland annat kemi och fysik. De tecknar ett samarbetsavtal och Mats skeppar över en stor last med kemikalier som att Jimmy kan att laborera med. Det är under de testerna som Jimmy upptäcker att cellulosavätskan som han blandade till på sin garageuppfart kan vidareutvecklas till ett effektivt rengöringsmedel
– Cellulosavätskan har flera goda egenskaper, säger Jimmy. Genom att sammankoppla den med andra giftfria kemiska substanser som Mats utvecklat, skapar vi ett brandbekämpningsmedel, ett allrengöringsmedel och flera andra applikationer. Allrengöringsmedlet har utan tvekan störst marknadspotential.

JL Kemi AB:s närmaste planer är att med hjälp av en grossist, Nya Aspens, bearbeta detaljhandel och professionella användare. Hur samarbetet med Nya Aspens startade, är även det märkligt.
– Det började med att jag letade efter ett att företag men körde fel. Det företag jag istället stötte på är Nya Aspens som nu är vår länk till marknaden.

Nya Aspens har höga förväntningar på produkten, eftersom de menar att den är något helt nytt på marknaden.
– I stort sett samtliga rengöringsmedel på marknaden innehåller tensider och ofta även andra kemikalier som inte är bra för miljön. Våra produkter är helt fria från giftiga ämnen vilket också bekräftas av RISE (f d SP). Jag vill påstå att det är något vi är helt ensamma om på marknaden för rengöringsmedel. Samtidigt är våra produkter oerhört effektiva.

JL Kemi är nu en del av programmet Swedish Scalups som Inkubera driver tillsammans med en rad andra inkubatorer och Science Parks. I första steget får bolaget bland annat hjälp att kvalitets- och miljöcertifiera sin produktion.
– Jag har på kort tid fått mer stöttning än jag förväntade. Utöver certifiering har jag t ex fått god hjälp på marknadssidan. Jag hoppas verkligen att vårt samarbete kan fortsätta och utvecklas i framtiden.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 12 september

TwopartID inleder samarbete med SFF Stöldskyddsföreningen

TwopartID är ett före detta Inkubera företag som har gjort det möjligt för parterna i ett telefonsamtal att identifiera sig för varandra. Bolaget har nu inlett ett samarbete med Stöldskyddsföreningen. – Ända sedan starten har vi arbetat för att bekämpa telefonbedrägerier, säger vd Lisa Hasselgren. Samarbetet med SSF Stöldskyddsföreningen är ett viktigt steg för att nå vår vision.

tisdag 27 augusti

Årets finalister i SKAPA-priset är här

Snart utser vi länsvinnaren i SKAPA-priset, Sveriges största innovationstävling. Länsvinnare får 30 000 kr och går dessutom går till riksfinal med chans att vinna en halv miljon. I Örebro län kan Inkubera tack vare samarbete med våra sponsorer även utse tre finalister som vi ger extra uppmärksamhet och som dessutom vinner 10 000 kr.

onsdag 21 augusti

Örebroföretagets plattform har potential att revolutionera programutvecklingen

Örebroföretaget Nornor har skapat en plattform som gör att programutveckling kan ske på mindre än halva tiden. Timmy Silesmos erfarenheter som tekniskt ansvarig hos ledande spelutvecklare och som lösningsarkitekt på Amazon, ligger till grund för plattformen som automatiskt skapar all nätverkskod och alla säkerhetsuppdateringar. Timmy och kollegorna på Nornor, Lukas Sandholm Duberg och Nimer Björnberg, siktar högt. – Vi är ensamma om en lösning som vi nu patentsöker. Om vi lyckas hela vägen, kan världens programvaruutveckling förändras i grunden, säger Timmy.

tisdag 20 augusti

Genombrott för Deligate – har tecknat avtal med Carrefour

Tidigare Inkubera-företaget Deligate har fått ett genombrott på en europeiska marknaden och tecknat ett avtal med den franska livsmedelsjätten Carrefour. Avtalet innebär att Deligates verktyg för datum- och prissänkning kommer att finnas i Carrefour Belgiens största butiker och bli en central lösning i kedjans arbete för att halvera matsvinnet, berättar Deligate i ett pressmeddelande. – Avtalet med Carrefour är enormt betydelsefullt för oss, inte minst ekonomiskt, säger vd Adam Vikström.