Nyheter

Lindepacs ersättare till cellplast ska lägga grunden för hållbart produktionscentrum i Lindesberg

Jonas Norell, styrelseordförande för Lindepac, visar upp det nya materialet EWG.

Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.

Marknaden för cellplast är enorm – i storleksordningen 150 miljarder om året. Materialet används bland annat som emballage och inom byggsektorn. Cellplast har många bra egenskaper (stötdämpande, lätt, billigt) men också flera dåliga, exempelvis att det är oljebaserat och att mycket av materialet till sist hamnar i naturen. Att kunna ersätta cellplast med ett hållbart material, vore en dröm för många.
– Tillsammans med bland andra RISE, Umeå universitet och Karlstad universitet och företaget Nouryon, driver vi ett par olika projekt för att skapa en hållbar ersättare, berättar Jonas Norell, styrelseordförande för Lindepac.

Drömmen håller på att gå i uppfyllelse. Det nya materialet EWG (Expandable Wood Granules) är utvecklat och är redan patentsökt. Nästa steg är att testa materialet i skarpt läge.
– Eftersom vi redan finns på marknaden och har många goda kundrelationer är det lätt för oss att genomföra tester, berättar Jonas. Först ut är Lindesbergs-företaget Tormek som använder formgjuten cellplast när de packar sina slipmaskiner i lådor. Går allt enligt planerna kan en fullskalig lansering ske om två år.

Eftersom cellplast är både lätt och skrymmande, behöver det produceras nära användarna. Därför skissar Lindepac på en licenslösning för kollegor i branschen som är intresserade av att producera formgjutna artiklar i EWG.  Dessutom vill de förstås själva ställa om till fossilfri produktion. Med sina 15 000 kvm stora anläggning är Lindepac Nordens största tillverkare av cellplast.
– Lyckas vi, kommer efterfrågan att bli enorm, säger Jonas. Vi behöver öka vår produktionskapacitet och samtidigt modernisera vår anläggning som har ganska många år på nacken.

Lindepac är sedan några veckor tillbaka med i programmet Swedish Scaleups som Inkubera driver med flera andra inkubatorer i östra Mellansverige. Högt upp på Jonas önskelista är att hitta finansiärer som vill vara med och förverkliga en vision.
– Vår vision är att skapa ett centrum för hållbar produktion i Lindesberg, där EWG förstås spelar en central roll. Vi har en enorm marknad som väntar runt hörnet och vi skulle kunna göra gigantiska miljövinster genom att byta ut cellplast med ett hållbart och helt nedbrytbart material. Nu behöver vi ha med oss fler som vill vara med och satsa i projektet. Jag har stora förhoppningar på att Inkubera kan spela en viktigt roll för att förverkliga vår vision.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."

torsdag 2 maj

Inkubera ska utreda möjligheterna för ökad tillgång på riskkapital

Inkubera har fått i uppdrag av RÖIAB (Region Örebro Innovation AB) att utreda möjligheterna för att öka tillgången på risk- och tillväxtkapital i Örebro län. Målet är att på sikt skapa större samverkan mellan privata och offentliga medel och göra det enklare för nystartade och växande företag i regionen att hitta kapital för sin tillväxt. – Vårt uppdrag är att ta reda på vilka upplägg som har fungerat i andra regionen för att sedan kunna designa ett upplägg som passar här, säger Inkuberas VD, Fredrik Stenman. Riskkapital har en avgörande betydelse för att lovande startups och scaleups i vår region ska kunna nå sin fulla potential.