Nyheter

Lindepacs ersättare till cellplast ska lägga grunden för hållbart produktionscentrum i Lindesberg

Jonas Norell, styrelseordförande för Lindepac, visar upp det nya materialet EWG.

Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.

Marknaden för cellplast är enorm – i storleksordningen 150 miljarder om året. Materialet används bland annat som emballage och inom byggsektorn. Cellplast har många bra egenskaper (stötdämpande, lätt, billigt) men också flera dåliga, exempelvis att det är oljebaserat och att mycket av materialet till sist hamnar i naturen. Att kunna ersätta cellplast med ett hållbart material, vore en dröm för många.
– Tillsammans med bland andra RISE, Umeå universitet och Karlstad universitet och företaget Nouryon, driver vi ett par olika projekt för att skapa en hållbar ersättare, berättar Jonas Norell, styrelseordförande för Lindepac.

Drömmen håller på att gå i uppfyllelse. Det nya materialet EWG (Expandable Wood Granules) är utvecklat och är redan patentsökt. Nästa steg är att testa materialet i skarpt läge.
– Eftersom vi redan finns på marknaden och har många goda kundrelationer är det lätt för oss att genomföra tester, berättar Jonas. Först ut är Lindesbergs-företaget Tormek som använder formgjuten cellplast när de packar sina slipmaskiner i lådor. Går allt enligt planerna kan en fullskalig lansering ske om två år.

Eftersom cellplast är både lätt och skrymmande, behöver det produceras nära användarna. Därför skissar Lindepac på en licenslösning för kollegor i branschen som är intresserade av att producera formgjutna artiklar i EWG.  Dessutom vill de förstås själva ställa om till fossilfri produktion. Med sina 15 000 kvm stora anläggning är Lindepac Nordens största tillverkare av cellplast.
– Lyckas vi, kommer efterfrågan att bli enorm, säger Jonas. Vi behöver öka vår produktionskapacitet och samtidigt modernisera vår anläggning som har ganska många år på nacken.

Lindepac är sedan några veckor tillbaka med i programmet Swedish Scaleups som Inkubera driver med flera andra inkubatorer i östra Mellansverige. Högt upp på Jonas önskelista är att hitta finansiärer som vill vara med och förverkliga en vision.
– Vår vision är att skapa ett centrum för hållbar produktion i Lindesberg, där EWG förstås spelar en central roll. Vi har en enorm marknad som väntar runt hörnet och vi skulle kunna göra gigantiska miljövinster genom att byta ut cellplast med ett hållbart och helt nedbrytbart material. Nu behöver vi ha med oss fler som vill vara med och satsa i projektet. Jag har stora förhoppningar på att Inkubera kan spela en viktigt roll för att förverkliga vår vision.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.