Nyheter

Lindepacs ersättare till cellplast ska lägga grunden för hållbart produktionscentrum i Lindesberg

Jonas Norell, styrelseordförande för Lindepac, visar upp det nya materialet EWG.

Cellplast – eller ”frigolit” som det kallas i dagligt tal – produceras av olja och räknas till en av de stora miljöbovarna. Lindepac i Lindesberg har dock en ersättare på gång. Det nya materialet EWG är baserat på cellulosa som finns i alla levande växter. EWG kommer att utgöra basen för ett produktionscentrum som Lindepac vill bygga i Lindesberg.

Marknaden för cellplast är enorm – i storleksordningen 150 miljarder om året. Materialet används bland annat som emballage och inom byggsektorn. Cellplast har många bra egenskaper (stötdämpande, lätt, billigt) men också flera dåliga, exempelvis att det är oljebaserat och att mycket av materialet till sist hamnar i naturen. Att kunna ersätta cellplast med ett hållbart material, vore en dröm för många.
– Tillsammans med bland andra RISE, Umeå universitet och Karlstad universitet och företaget Nouryon, driver vi ett par olika projekt för att skapa en hållbar ersättare, berättar Jonas Norell, styrelseordförande för Lindepac.

Drömmen håller på att gå i uppfyllelse. Det nya materialet EWG (Expandable Wood Granules) är utvecklat och är redan patentsökt. Nästa steg är att testa materialet i skarpt läge.
– Eftersom vi redan finns på marknaden och har många goda kundrelationer är det lätt för oss att genomföra tester, berättar Jonas. Först ut är Lindesbergs-företaget Tormek som använder formgjuten cellplast när de packar sina slipmaskiner i lådor. Går allt enligt planerna kan en fullskalig lansering ske om två år.

Eftersom cellplast är både lätt och skrymmande, behöver det produceras nära användarna. Därför skissar Lindepac på en licenslösning för kollegor i branschen som är intresserade av att producera formgjutna artiklar i EWG.  Dessutom vill de förstås själva ställa om till fossilfri produktion. Med sina 15 000 kvm stora anläggning är Lindepac Nordens största tillverkare av cellplast.
– Lyckas vi, kommer efterfrågan att bli enorm, säger Jonas. Vi behöver öka vår produktionskapacitet och samtidigt modernisera vår anläggning som har ganska många år på nacken.

Lindepac är sedan några veckor tillbaka med i programmet Swedish Scaleups som Inkubera driver med flera andra inkubatorer i östra Mellansverige. Högt upp på Jonas önskelista är att hitta finansiärer som vill vara med och förverkliga en vision.
– Vår vision är att skapa ett centrum för hållbar produktion i Lindesberg, där EWG förstås spelar en central roll. Vi har en enorm marknad som väntar runt hörnet och vi skulle kunna göra gigantiska miljövinster genom att byta ut cellplast med ett hållbart och helt nedbrytbart material. Nu behöver vi ha med oss fler som vill vara med och satsa i projektet. Jag har stora förhoppningar på att Inkubera kan spela en viktigt roll för att förverkliga vår vision.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.