Nyheter

Maptun trimmar affärsmodellen

Maptun är Örebroföretaget som började med att trimma SAAB-bilar, men som har utvecklats till ett världsledande bolag inom power sports, det vill säga vattenskotrar, snöskotrar och fyrhjulingar. Människor från hela världen får hjälp att öka effekten på sida fordon. Kontakten med Inkubera har gjort företaget än mer professionellt och ökat möjligheter för snabb tillväxt.
– Jag har fått hjälp att fokusera på rätt saker, säger ägaren och grundaren Fredrik Bengtsson.

Redan 2000 föddes embryot till Maptun och 2006 började Fredrik driva företaget på heltid. Till en början var fokus trimsatser till SAAB. Bolaget blev snabbt verkliga specialister, men givetvis är denna marknad nu vikande. De senaste åren har Maptun allt mer fokuserat på power sport, alltså vattenskotrar, snöskotrar och fyrhjulingar.
– Det är en spännande nisch som man kan tro är liten, men som är faktiskt ganska stor, säger Fredrik.

Kunderna köper en liten handdator, en ”Maptuner”, och kan sedan ladda ner olika appar för att exempelvis öka effekten eller minska utsläppen. Gränssnittet är inte olikt det i en vanlig smartphone.
– Vill man vill förändra motorns karaktär på ett visst sätt, är det bara att ladda ner just den appen, säger Fredrik.

Sedan 1,5 år tillbaka är Maptun ett Inkubera-företag. Tillsammans med coachen Mathias Farnebo, har man bland annat analyserat var lönsamheten och de bästa framtidsutsikterna finns. Nästa steg vara att undanröja hindren för en snabbare tillväxt – det handlar om allt från rekrytering, organisation och lokaler till att allokera resurser till just de områden som ska stå för tillväxten. Från den geografiska basen – som är och ska förbli i Örebro – är planen att det mesta av tillväxten ska ske på en internationell marknad och via innovativa digitala tjänster som gör kundernas fordon smartare och bättre.
– Inkubera har absolut hjälpt mig att ta steget tillbaka för att kunna se företagen från en annan vy, säger Fredrik. Det är lätt att fastna i detaljer. Jag har i min roll som vd fått hjälp att jobba med visionen och helheten.

Inkubera har också tagit in flera personer i nätverket runt Maptun.
– Det har varit fantastiskt. Många personer, som gjort liknande resor som den vi nu vill göra, har bidragit med mycket ny kompetens.

Företaget omsätter idag 60 mkr. Men nu laddar man alltså för en snabb expansion.
– Vårt mål är att omsätta 100 mkr om fyra år – det mesta på export – säger Fredrik.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.