Nyheter

Maptuns digitala trimsatser erövrar världen

Historien om Maptun börjar i slutet av 90-talet med en programmerare av elektronik på VM-data som var nyfiken på hur turbomotorer egentligen fungerar. Idag finns Maptuns digitala trimsatser över hela jorden och man leder utvecklingen inom flera områden. Fredrik Bengtsson driver ett av de snabbast växande Inkubera-bolagen.

Som de flesta känner till, styrs i princip allt i dagens motorer av elektronik. Vad många däremot inte vet, är att det enda som i regel skiljer en enklare standardmotor från riktigt stark och snabb, är mjukvaran. För att kombinera önskemålen om en effektiv produktion och ett differentierat modellutbud, producerar fordonstillverkarna så få motormodeller som möjligt. De standardiserade motorerna ”stryps” med hjälp av mjukvara, innan de monteras in i de billigare fordonsmodellerna. Detta i sin tur skapar möjligheter för företag som kan förändra fordonens programvara och erbjuda sina kunder bättre prestanda genom att ta bort ”strypningen”. Det är på denna marknad som Örebroföretaget Maptun skördar sina största framgångar.

Fredriks nyfikenhet och bilintresse gjorde att han fick kontakt med Johnny Johansson, som redan drev en hobbyverksamhet där han optimerade SAAB-bilar. Tillsammans startade de företaget Maptun och gjorde snabbare och snabbare bilar som de också tävlade med. Snart började ryktet sprida sig om företaget som kunde förvandla en ordinär SAAB till en riktig sportbil.
– Det var jättekul och vi körde på rätt hårt, minns Fredrik. Vi fick snabbt ett rykte om oss att vara duktiga och både svenska och utländska kunder började höra av sig.

Fredrik har idag köpt ut Johnny och driver Maptun på egen hand. Verksamheten vilar på tre ben – bilverkstad samt digitala trimsatser till såväl SAAB-bilar som fordon inom powersport, det vill säga vattenskotrar, 4-hjulingar, snöskotrar. Dessutom har man en betydande försäljning av delar och tillbehör som gör att kundernas fordon både går snabbare och ser bättre ut. Det mesta av företagets försäljning sker via e-handel och 75 % går på export.
– Vi säljer fortfarande en hel del trimsatser till SAAB, men givetvis kommer denna del av verksamheten att minska på sikt, säger Fredrik. Däremot växer vi rejält inom powersport.

Orsaken till den snabba tillväxten är enligt Fredrik att deras huvudprodukt är överlägsen konkurrenternas. Maptun erbjuder en liten handdator som kunderna kopplar till sin motor. När datorn läst av all data i motorn, kan kunden ladda ner olika appar som både förbättrar motors prestanda eller gör det möjligt att ”nolla” motorns serviceintervall samt läsa och radera felkoder.

Bland annat genom ett samarbetsavtal med världens största återförsäljare av vattenskotrar, Riva Racing, bedömer Fredrik att man nu lagt beslag på cirka 70 % av världsmarknaden inom detta segment. Även inom 4-hjulingar och snöskotrar ser framtiden ljus ut.
– Vi har fått ett enormt gensvar från marknaden, men vi stannar inte här. Vi har flera nyheter på gång som vi tror mycket på. Vårt mål är att vi ska nå en omsättning på 100 mkr inom 4 år.

Kontakten med Inkubera inleddes för några månader sedan då Maptun kom med i programmet Spets som riktar sig till företaget inom bland annat industri och logistik. Fredrik har mycket gott att säga om den stöttning han har fått.
– Den hjälp jag har fått är fantastisk, säger Fredrik. Det är lätt att bara köra på utan att reflektera så mycket. Inkubera har hjälpt mig att lyfta blicken och tillföra kunskap inom ledarskap, affärsutveckling och annat där jag inte själv har spetskompetens. Tack vare Inkubera går jag nu en ledarskapsutbildning och får hjälp med processen att bygga nya lokaler. Vi har växt ur våra nuvarande och behöver bygga nytt för att vår tillväxt ska kunna fortsätta.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 12 september

TwopartID inleder samarbete med SFF Stöldskyddsföreningen

TwopartID är ett före detta Inkubera företag som har gjort det möjligt för parterna i ett telefonsamtal att identifiera sig för varandra. Bolaget har nu inlett ett samarbete med Stöldskyddsföreningen. – Ända sedan starten har vi arbetat för att bekämpa telefonbedrägerier, säger vd Lisa Hasselgren. Samarbetet med SSF Stöldskyddsföreningen är ett viktigt steg för att nå vår vision.

tisdag 27 augusti

Årets finalister i SKAPA-priset är här

Snart utser vi länsvinnaren i SKAPA-priset, Sveriges största innovationstävling. Länsvinnare får 30 000 kr och går dessutom går till riksfinal med chans att vinna en halv miljon. I Örebro län kan Inkubera tack vare samarbete med våra sponsorer även utse tre finalister som vi ger extra uppmärksamhet och som dessutom vinner 10 000 kr.

onsdag 21 augusti

Örebroföretagets plattform har potential att revolutionera programutvecklingen

Örebroföretaget Nornor har skapat en plattform som gör att programutveckling kan ske på mindre än halva tiden. Timmy Silesmos erfarenheter som tekniskt ansvarig hos ledande spelutvecklare och som lösningsarkitekt på Amazon, ligger till grund för plattformen som automatiskt skapar all nätverkskod och alla säkerhetsuppdateringar. Timmy och kollegorna på Nornor, Lukas Sandholm Duberg och Nimer Björnberg, siktar högt. – Vi är ensamma om en lösning som vi nu patentsöker. Om vi lyckas hela vägen, kan världens programvaruutveckling förändras i grunden, säger Timmy.

tisdag 20 augusti

Genombrott för Deligate – har tecknat avtal med Carrefour

Tidigare Inkubera-företaget Deligate har fått ett genombrott på en europeiska marknaden och tecknat ett avtal med den franska livsmedelsjätten Carrefour. Avtalet innebär att Deligates verktyg för datum- och prissänkning kommer att finnas i Carrefour Belgiens största butiker och bli en central lösning i kedjans arbete för att halvera matsvinnet, berättar Deligate i ett pressmeddelande. – Avtalet med Carrefour är enormt betydelsefullt för oss, inte minst ekonomiskt, säger vd Adam Vikström.