Nyheter

Maptuns digitala trimsatser erövrar världen

Historien om Maptun börjar i slutet av 90-talet med en programmerare av elektronik på VM-data som var nyfiken på hur turbomotorer egentligen fungerar. Idag finns Maptuns digitala trimsatser över hela jorden och man leder utvecklingen inom flera områden. Fredrik Bengtsson driver ett av de snabbast växande Inkubera-bolagen.

Som de flesta känner till, styrs i princip allt i dagens motorer av elektronik. Vad många däremot inte vet, är att det enda som i regel skiljer en enklare standardmotor från riktigt stark och snabb, är mjukvaran. För att kombinera önskemålen om en effektiv produktion och ett differentierat modellutbud, producerar fordonstillverkarna så få motormodeller som möjligt. De standardiserade motorerna ”stryps” med hjälp av mjukvara, innan de monteras in i de billigare fordonsmodellerna. Detta i sin tur skapar möjligheter för företag som kan förändra fordonens programvara och erbjuda sina kunder bättre prestanda genom att ta bort ”strypningen”. Det är på denna marknad som Örebroföretaget Maptun skördar sina största framgångar.

Fredriks nyfikenhet och bilintresse gjorde att han fick kontakt med Johnny Johansson, som redan drev en hobbyverksamhet där han optimerade SAAB-bilar. Tillsammans startade de företaget Maptun och gjorde snabbare och snabbare bilar som de också tävlade med. Snart började ryktet sprida sig om företaget som kunde förvandla en ordinär SAAB till en riktig sportbil.
– Det var jättekul och vi körde på rätt hårt, minns Fredrik. Vi fick snabbt ett rykte om oss att vara duktiga och både svenska och utländska kunder började höra av sig.

Fredrik har idag köpt ut Johnny och driver Maptun på egen hand. Verksamheten vilar på tre ben – bilverkstad samt digitala trimsatser till såväl SAAB-bilar som fordon inom powersport, det vill säga vattenskotrar, 4-hjulingar, snöskotrar. Dessutom har man en betydande försäljning av delar och tillbehör som gör att kundernas fordon både går snabbare och ser bättre ut. Det mesta av företagets försäljning sker via e-handel och 75 % går på export.
– Vi säljer fortfarande en hel del trimsatser till SAAB, men givetvis kommer denna del av verksamheten att minska på sikt, säger Fredrik. Däremot växer vi rejält inom powersport.

Orsaken till den snabba tillväxten är enligt Fredrik att deras huvudprodukt är överlägsen konkurrenternas. Maptun erbjuder en liten handdator som kunderna kopplar till sin motor. När datorn läst av all data i motorn, kan kunden ladda ner olika appar som både förbättrar motors prestanda eller gör det möjligt att ”nolla” motorns serviceintervall samt läsa och radera felkoder.

Bland annat genom ett samarbetsavtal med världens största återförsäljare av vattenskotrar, Riva Racing, bedömer Fredrik att man nu lagt beslag på cirka 70 % av världsmarknaden inom detta segment. Även inom 4-hjulingar och snöskotrar ser framtiden ljus ut.
– Vi har fått ett enormt gensvar från marknaden, men vi stannar inte här. Vi har flera nyheter på gång som vi tror mycket på. Vårt mål är att vi ska nå en omsättning på 100 mkr inom 4 år.

Kontakten med Inkubera inleddes för några månader sedan då Maptun kom med i programmet Spets som riktar sig till företaget inom bland annat industri och logistik. Fredrik har mycket gott att säga om den stöttning han har fått.
– Den hjälp jag har fått är fantastisk, säger Fredrik. Det är lätt att bara köra på utan att reflektera så mycket. Inkubera har hjälpt mig att lyfta blicken och tillföra kunskap inom ledarskap, affärsutveckling och annat där jag inte själv har spetskompetens. Tack vare Inkubera går jag nu en ledarskapsutbildning och får hjälp med processen att bygga nya lokaler. Vi har växt ur våra nuvarande och behöver bygga nytt för att vår tillväxt ska kunna fortsätta.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."