Nyheter

”Med kraften i AI skapar vi förutsättningar för en hållbar livsmedelsproduktion”

Cecilia Fendin, en av två grundare till Grythyttan System Development.

Grythyttan System Development utvecklar ett verktyg som ger offentliga beslutfattare den överblick de behöver för att kunna ge småskaliga livsmedelsproducenter rätt förutsättningar. Verktyget mäter även självförsörjningsgraden, dvs hur väl exempelvis kommuner skulle klara sig själva vid en krissituation.
– Egentligen finns all kunskap vi behöver, berättar Cecilia Fendin, en av företagets två grundare. Problemet är bara att hitta rätt underlag i en datamängd som kan kännas överväldigande. Vårt verktyg, Arta, sammanställer informationen så att det blir lättare att fatta kloka beslut. AI är ju särskilt användbart om man vill skumma igenom stora mängder data och sammanfatta det viktigaste. I Arta blir slutsatserna dessutom visuella och överblickbara.

Den svenska livsmedelsproduktionen står inför stora utmaningar, menar Cecilia. Det gäller dels de ekonomisk förutsättningarna. Köper man en vara i en livsmedelsbutik för 100 kr, blir det bara 9 kr ”över” till producenten. Dels är svenskt livsmedelsproduktion i grunden uppbyggt av få och stora enheter för masstillverkning. Detta, menar Cecilia, ställer käppar i hjulet för närproducerade alternativ.
– För en tid sedan träffade jag eb ostproducent i Hällefors som ville sälja till en butik fem mil därifrån. Eftersom närmaste mejeri ligger 20 mil bort, måste osten färdas 40 mil för att komma fram. Tyvärr befinner sig mycket av vår mat ute på vägarna, vilket blir dyrt och inte särskilt hållbart.

Cecilia träffade sin medgrundare, Mathias Lindberg på den högt ansedda utbildningsföretaget Hyper Island där de båda var anställda. Cecilia arbetade bland annat med att designa utbildningar för såväl personer som organisationer. Hon har också dubbla examina som Kaospilot, en dansk utbildning med inriktning på hållbart entreprenörskap.
– Jag har alltid varit intresserad av strategi och ledarskap, berättar hon. Men mest av allt vill jag att det jag arbetar med ska bli hållbart på riktigt – för samhället, för kunderna och såklart även för mig själv.

Cecilia är bosatt i Åre och hennes kollega Mathias i Karlskrona. Ändå har Grythyttan System Development sitt säte i Örebro län.
– Vi har haft tätt samarbete med Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro universitet och Hällfors kommun. I samtliga fall har vi fått fantastiskt fin respons. Örebroregionen har varit en bra plats för oss att starta verksamheten i. Just nu genomför nu workshops i alla regionens kommuner.

Samarbetet med Inkubera har pågått i ett par månader.
– Vi har fått otroligt bra hjälp av Inkubera, inte minst från vår affärcoach Mattias Kronberg. Han stöttar oss när det går lite motigt och hjälper oss att fokusera om vi svävar i väg. Inte minst är det värdefullt att få guidning av någon som verkligen kan och har gjort resan tidigare. Det ger oss både trygghet och skapar extra motivation.

Parallellt med att genomföra workshops samt ett forskningsprojekt kring upprättande av policydokument i offentlig sektor, arbetar Cecilia och Mathias intensivt med att utveckla sin programvara Arta.
– Vår förhoppning är att Arta skall vara redo för lansering till årsskiftet. Då kan vi med hjälp av AI ge vårt bidrag för att förbättra förutsättningar för hållbar livsmedelsproduktion. Först i Sverige, men i framtiden förhoppningsvis även internationellt.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."