Nyheter

”Med kraften i AI skapar vi förutsättningar för en hållbar livsmedelsproduktion”

Cecilia Fendin, en av två grundare till Grythyttan System Development.

Grythyttan System Development utvecklar ett verktyg som ger offentliga beslutfattare den överblick de behöver för att kunna ge småskaliga livsmedelsproducenter rätt förutsättningar. Verktyget mäter även självförsörjningsgraden, dvs hur väl exempelvis kommuner skulle klara sig själva vid en krissituation.
– Egentligen finns all kunskap vi behöver, berättar Cecilia Fendin, en av företagets två grundare. Problemet är bara att hitta rätt underlag i en datamängd som kan kännas överväldigande. Vårt verktyg, Arta, sammanställer informationen så att det blir lättare att fatta kloka beslut. AI är ju särskilt användbart om man vill skumma igenom stora mängder data och sammanfatta det viktigaste. I Arta blir slutsatserna dessutom visuella och överblickbara.

Den svenska livsmedelsproduktionen står inför stora utmaningar, menar Cecilia. Det gäller dels de ekonomisk förutsättningarna. Köper man en vara i en livsmedelsbutik för 100 kr, blir det bara 9 kr ”över” till producenten. Dels är svenskt livsmedelsproduktion i grunden uppbyggt av få och stora enheter för masstillverkning. Detta, menar Cecilia, ställer käppar i hjulet för närproducerade alternativ.
– För en tid sedan träffade jag eb ostproducent i Hällefors som ville sälja till en butik fem mil därifrån. Eftersom närmaste mejeri ligger 20 mil bort, måste osten färdas 40 mil för att komma fram. Tyvärr befinner sig mycket av vår mat ute på vägarna, vilket blir dyrt och inte särskilt hållbart.

Cecilia träffade sin medgrundare, Mathias Lindberg på den högt ansedda utbildningsföretaget Hyper Island där de båda var anställda. Cecilia arbetade bland annat med att designa utbildningar för såväl personer som organisationer. Hon har också dubbla examina som Kaospilot, en dansk utbildning med inriktning på hållbart entreprenörskap.
– Jag har alltid varit intresserad av strategi och ledarskap, berättar hon. Men mest av allt vill jag att det jag arbetar med ska bli hållbart på riktigt – för samhället, för kunderna och såklart även för mig själv.

Cecilia är bosatt i Åre och hennes kollega Mathias i Karlskrona. Ändå har Grythyttan System Development sitt säte i Örebro län.
– Vi har haft tätt samarbete med Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro universitet och Hällfors kommun. I samtliga fall har vi fått fantastiskt fin respons. Örebroregionen har varit en bra plats för oss att starta verksamheten i. Just nu genomför nu workshops i alla regionens kommuner.

Samarbetet med Inkubera har pågått i ett par månader.
– Vi har fått otroligt bra hjälp av Inkubera, inte minst från vår affärcoach Mattias Kronberg. Han stöttar oss när det går lite motigt och hjälper oss att fokusera om vi svävar i väg. Inte minst är det värdefullt att få guidning av någon som verkligen kan och har gjort resan tidigare. Det ger oss både trygghet och skapar extra motivation.

Parallellt med att genomföra workshops samt ett forskningsprojekt kring upprättande av policydokument i offentlig sektor, arbetar Cecilia och Mathias intensivt med att utveckla sin programvara Arta.
– Vår förhoppning är att Arta skall vara redo för lansering till årsskiftet. Då kan vi med hjälp av AI ge vårt bidrag för att förbättra förutsättningar för hållbar livsmedelsproduktion. Först i Sverige, men i framtiden förhoppningsvis även internationellt.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


måndag 7 oktober

Isak vill ersätta engångskartonger med smarta boxar i ett cirkulärt system

Engångskartong av wellpapp har ända sedan början av 1900-talet varit så dominerande som transportförpackningen att vi nästan tar den för självklar. Men när Isak Husovic, som nu driver Brightbox, sökte idéer för sitt eget företagande, var engångskartonger en av de första saker han ifrågasatte. – Under min gymnasietid fick jag lära mig att hållbarhet är nyckeln för framtidens företagande. Ganska tidigt i processen började jag tänka på kartonglådor. Skulle de kunna ersättas med ett retursystem? Hur skulle det i så fall vara uppbyggt?

torsdag 19 september

SKAPA-pris till programvara som underlättar redovisning av kryptovaluta samt till lampa som drivs av saltvatten

Årets länspristagare av SKAPA-priset är Johannes Norrbacka och Rafael Reyes på företaget Monetax. De har utvecklat en programvara som gör det enkelt att redovisa affärer med kryptovaluta, något som annars är komplicerat. Länspriset av SKAPA-talang (till innovatörer under 30 år) gick till William Asefaw för hans saltvattendrivna lampa, Salt Lamp. Lampan kan ge ljus till människor i krissituationer och till människor som inte har tillgång till elnät. Båda vinnarna får 30 000 kr och representerar dessutom länet i riksfinalen som går av stapeln i november.

torsdag 12 september

TwopartID inleder samarbete med SFF Stöldskyddsföreningen

TwopartID är ett före detta Inkubera företag som har gjort det möjligt för parterna i ett telefonsamtal att identifiera sig för varandra. Bolaget har nu inlett ett samarbete med Stöldskyddsföreningen. – Ända sedan starten har vi arbetat för att bekämpa telefonbedrägerier, säger vd Lisa Hasselgren. Samarbetet med SSF Stöldskyddsföreningen är ett viktigt steg för att nå vår vision.

tisdag 27 augusti

Årets finalister i SKAPA-priset är här

Snart utser vi länsvinnaren i SKAPA-priset, Sveriges största innovationstävling. Länsvinnare får 30 000 kr och går dessutom går till riksfinal med chans att vinna en halv miljon. I Örebro län kan Inkubera tack vare samarbete med våra sponsorer även utse tre finalister som vi ger extra uppmärksamhet och som dessutom vinner 10 000 kr.