Nyheter

”Med kraften i AI skapar vi förutsättningar för en hållbar livsmedelsproduktion”

Cecilia Fendin, en av två grundare till Grythyttan System Development.

Grythyttan System Development utvecklar ett verktyg som ger offentliga beslutfattare den överblick de behöver för att kunna ge småskaliga livsmedelsproducenter rätt förutsättningar. Verktyget mäter även självförsörjningsgraden, dvs hur väl exempelvis kommuner skulle klara sig själva vid en krissituation.
– Egentligen finns all kunskap vi behöver, berättar Cecilia Fendin, en av företagets två grundare. Problemet är bara att hitta rätt underlag i en datamängd som kan kännas överväldigande. Vårt verktyg, Arta, sammanställer informationen så att det blir lättare att fatta kloka beslut. AI är ju särskilt användbart om man vill skumma igenom stora mängder data och sammanfatta det viktigaste. I Arta blir slutsatserna dessutom visuella och överblickbara.

Den svenska livsmedelsproduktionen står inför stora utmaningar, menar Cecilia. Det gäller dels de ekonomisk förutsättningarna. Köper man en vara i en livsmedelsbutik för 100 kr, blir det bara 9 kr ”över” till producenten. Dels är svenskt livsmedelsproduktion i grunden uppbyggt av få och stora enheter för masstillverkning. Detta, menar Cecilia, ställer käppar i hjulet för närproducerade alternativ.
– För en tid sedan träffade jag eb ostproducent i Hällefors som ville sälja till en butik fem mil därifrån. Eftersom närmaste mejeri ligger 20 mil bort, måste osten färdas 40 mil för att komma fram. Tyvärr befinner sig mycket av vår mat ute på vägarna, vilket blir dyrt och inte särskilt hållbart.

Cecilia träffade sin medgrundare, Mathias Lindberg på den högt ansedda utbildningsföretaget Hyper Island där de båda var anställda. Cecilia arbetade bland annat med att designa utbildningar för såväl personer som organisationer. Hon har också dubbla examina som Kaospilot, en dansk utbildning med inriktning på hållbart entreprenörskap.
– Jag har alltid varit intresserad av strategi och ledarskap, berättar hon. Men mest av allt vill jag att det jag arbetar med ska bli hållbart på riktigt – för samhället, för kunderna och såklart även för mig själv.

Cecilia är bosatt i Åre och hennes kollega Mathias i Karlskrona. Ändå har Grythyttan System Development sitt säte i Örebro län.
– Vi har haft tätt samarbete med Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro universitet och Hällfors kommun. I samtliga fall har vi fått fantastiskt fin respons. Örebroregionen har varit en bra plats för oss att starta verksamheten i. Just nu genomför nu workshops i alla regionens kommuner.

Samarbetet med Inkubera har pågått i ett par månader.
– Vi har fått otroligt bra hjälp av Inkubera, inte minst från vår affärcoach Mattias Kronberg. Han stöttar oss när det går lite motigt och hjälper oss att fokusera om vi svävar i väg. Inte minst är det värdefullt att få guidning av någon som verkligen kan och har gjort resan tidigare. Det ger oss både trygghet och skapar extra motivation.

Parallellt med att genomföra workshops samt ett forskningsprojekt kring upprättande av policydokument i offentlig sektor, arbetar Cecilia och Mathias intensivt med att utveckla sin programvara Arta.
– Vår förhoppning är att Arta skall vara redo för lansering till årsskiftet. Då kan vi med hjälp av AI ge vårt bidrag för att förbättra förutsättningar för hållbar livsmedelsproduktion. Först i Sverige, men i framtiden förhoppningsvis även internationellt.

 

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.