Nyheter

Monetax gör redovisningen av kryptovaluta enkel och transparent

Monetax grundare Johannes Norrbacka och Rafael Reyes på plats där allt startade, Burger Love på Stortorget i Örebro.

Skatteverket kommer i år att granska en handel med kryptovaluta extra noga. Ungefär en halv miljon svenskar äger bitcoin och annan krypto, men bara en minoritet av dem brukar redovisa sina försäljningar. En av orsakerna är att det är så svårt. Kryptobörserna levererar endast rådata till sina kunder, vilken gör uträkningar av anskaffnings- och försäljningspriser i en främmande valuta mycket komplicerade. Monetax har dock byggt en programvara som löser problemet.
– Med vår hjälp blir våra kunders affärer i krypto tydliga och transparenta, berättar Johannes Norrbacka på Monetax. EU:s nya lagstiftning som innebär att kryptobörserna måste redovisa för Skatteverket vem som äger krypto och vilka transaktioner de gjort, innebär stora möjligheter för oss.

Johannes kommer från Grängesberg. Rafael Reyes från Havanna, Kuba. Att de båda hamnade i Örebro och dessutom startade ett företag tillsammans, beror på flera tillfälligheter.
– Inget av detta var något som vi hade planerat. Men nu driver vi Monetax tillsammans och har stora förväntningar för framtiden, säger Rafael.

Efter avslutade studier på dataingenjörsprogrammet på Örebro universitet, träffades de båda på företaget Flex Applications. Ofta var de ett stort gäng från företaget som tog en lunch tillsammans på stan, men en dag i början av januari 2018 fick alla andra ändrade lunchplaner. Johannes och Rafael blev ensamma vid samma bord på Burger Love i Örebro. Rafael hade strax innan lunchen pratat med en kollega på Flex, som även var en framgångsrik aktiehandlare. Trots att kryptovaluta var som allra hetast just under denna period, hade kollegan valt att inte handla med krypto. Orsaken var att det är så svårt att deklarera.
– När Rafael och jag pratade med varandra på lunchen insåg vi att här fanns ett problem att lösa, ett behov, berättar Johannes. Vi ägde själva krypto, skulle ett par månader senare deklarera våra innehav men visste inte hur vi skulle göra. Vi förstod att vi inte var ensamma om det problemet. Inte nog med det. Vi insåg att vi själva kunde lösa det med våra kombinerade kunskaper inom programmering och affärssystem.

De skaffade ett gemensamt kontor och skissade på en lösning under kvällar och helger. Deras arbetsgivare Flex, stöttade med att låna ut lite överblivna möbler.  Ett drygt år senare, efter åtskilliga programmeringstimmar, upprepad lusläsning av skattelagstiftning och många samtal med Skatteverket och en oberoende skattejurist, var produkten redo för marknaden. De erbjöd kunderna att skicka de filer med rådata som de fått från kryptobörserna i utbyte med en K4-blankett.
– Vi hade en direktlinje till den grupp på Skatteverket som arbetade med blockchain på den tiden. De, Skatteverket, hade ett mantra ”tax by design”, minns Johannes. Med det menade de att så mycket som möjligt kring skatten skulle automatisera – och det var ju precis en sådan lösning som vi ville byggde. Vi blev senare inbjudna till Skatteverket i Stockholm och gjorde en dragning av vårt system.

Sedan dess har företaget växt sakta men säkert. En begränsning är att cirka 4 000 personer av de cirka 500 000 personer som äger kryptovaluta, väljer att deklarera sitt innehav. Men nu öppnar sig nya möjligheter för Monetax. DAC8 och MiCA är två nya EU-direktiv som innebär ökad reglering och tillsyn av företag/privatpersoner som hanterar kryptotillgångar.
– I praktiken innebär det att Skatteverket får veta vilka personer och företag som har kryptoinnehav och vad dessa har för aktivitet, säger Rafael. Detta kommer att öka viljan att deklarera sina innehav och försäljning, vilket förstås är mycket positivt för oss. En del av kryptoinnehavarna kommer säker även att blir kontaktade av Skatteverket för att de ska redovisa sitt innehav. Det flesta av dem kommer att vara i starkt behov av hjälp.

Sedan några månader tillbaka är Monetax ett Inkubera-företag. Johannes och Rafael är ense om att Inkubera och deras affärscoach Fredrik Andershed hjälper dem att utveckla företaget utvecklas snabbare och mer professionellt.
– Inkubera är som en PT för oss, säger Rafael. Du kan gå till ett gym, men om du inte tränar målmedvetet och strukturerat kommer det inte att göra så stor skillnad. Hos Inkubera får vi hjälp att strukturera våra tankar och omvandla dem till planer så att vi går framåt så snabbt som det är möjligt. Vi träffar Fredrik minst ett par timmar i veckan.

Just nu ligger mycket fokus på att öka automationen i programmet samt att göra anpassningar för att Monetax system skall fungera även i andra länder. Samtidigt ser Johannes och Rafael ett ökat behov av deras produkt inom B2B. De siktar också på att ta in kapital för att finansiera acceleration inklusive en marknadssatsning mot ett par utvalda exportmarknader.
– Men just nu vi har bra har snurr på verksamheten tack vare befintliga kunder, så vi har egentligen inte bråttom.

Johannes och Rafael har en tydlig vision av vart de vill ta Monetax på sikt.
– Vi vill bli som ett Fortnox för alla som handlar med kryptovaluta, säger Rafael.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 27 november

EMBRACE Safety växer: ”Vi hjälper polis, kommuner och fastighetsbolag att minska brottsligheten.”

I centrala Örebro ligger Embrace Safety som verkar inom en alldeles egen nisch. Med hjälp av sin digitala plattform får polis, kommuner och fastighetsbolag en överblick var brott och situationer som skapat otrygghet har begåtts. Det gör att de sätta in förebyggande insatser för att tryggheten ökar och brottsligheten minskar. Företaget har en stadig kundtillväxt sedan starten 2018. – Nu finns vi i 76 kommuner. Parallellt med att nya kunder tillkommer, har vi också breddat vårt erbjudande till dem vi redan har, säger vd Johan Rydberg.

måndag 25 november

Stora nedskärningar hotar Sveriges företagsinkubatorer – Inkubera en av många drabbade

Finansieringen för de 32 företagsinkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet är hotad, då Vinnova har aviserat en sänkning från 110 till 70 miljoner. Detta riskerar att även drabba den regionala inkubatorn Inkubera. – Blir den aviserade neddragningen verklighet, innebär det tyvärr att vi tvingas göra besparingar, vilket skulle drabba såväl de innovativa tillväxtföretagen som regionen i stort. Sedan starten har våra företag bidragit med fler än 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen.

måndag 18 november

Simon på DRONEAB vill ersätta fyrverkerier med drönarshower

Simon Svensson från Örebro är en av landets mest erfarna drönaroperatörer. Genom sitt bolag DRONEAB har han inspekterat fler kraftledningar från luften än kanske någon annan. Inspektionerna sker dock främst på sommarhalvåret. Under årets mörkaste månader sökte han – och fann – ett annat användningsområde för sina drönarkunskaper. Med egna drönarshower kommer han att kunna erbjuda marknaden ett spektakulärt och hållbart alternativ till traditionella fyrverkerier. – Drönarshower är stort i många delar av världen, men hittills har vi inte sett några i Sverige, säger Simon. Det är det jag tänker ändra på, säger han.

tisdag 12 november

Samarbete mellan offentliga och privata aktörer krävs om Örebroregionen ska öka tillgången på riskkapital

En ny studie visar hur offentliga aktörer skulle kunna göra insatser för att öka tillgången på riskvilligt kapital för startups, scaleups och tillväxtföretag i Örebroregionen. – Tillgången på den här typen av kapital för är central för regionens utveckling. Vi har nu initierat en förstudie som visar att vi inte är där vi vill vara, men att vi kan ta oss dit genom ett tätt samarbete mellan privata och offentliga aktörer, säger Victor Sunnliden, vd för RÖIAB (Region Örebro Innovation AB).