Nyheter

Nutrinovus – fryst vätskeersättning blir lättsmält medicin

Sarah Sjödin som driver Nutrinovus tillsammans med Ulrika Gustavsson.

Allt började med att Sarah Sundins dotter knappt kunde få ner någon vätska när hon var sjuk i körtelfeber. Isglass var lättare att svälja än vanlig dryck, men är på grund av sockerhalten ingen optimal vätskeersättning. Sarah, som drivit egen glasstillverkning, fick idén om att tillverka vätskeersättning i fryst form.
– Vi har fått mycket positiv respons från vården, berättar hon. I dagarna startar den första provtillverkningen.

Det dröjde inte länge förrän Sarah testade sin idé på Ulrika Gustavsson, en bekant hon träffat via tennisen.
– Vi kände inte varandra så väl, men jag tänkte ändå att Ulrika var rätt person att bolla idén med. Jag visste att hon var en duktig säljare, utbildad sjuksköterska i grunden och var intresserad av företagande precis som jag.

Ganska snart bestämde sig Sarah och Ulrika för att dra igång ett företag kring idén.  Nästa steg var att kontakta Universitetssjukhuset i Örebro får att stämma av idén.
– Kontakten med USÖ innebar verkligen att vi fick vatten på vår kvarn, berättar Sarah. Vi fick bekräftat att det finns behov inom vården att kunna ge vätska i fryst form till patienter. Dessutom öppnade de för fler användningsområden än de vi tänkt på. Vårt fokus var från början barn och person med magåkommor, men USÖ lyfte även fram andra användningsområden som exempelvis cancerpatienter som ofta får sväljproblem och blåsor i munnen som ett resultat av sin behandling.

Trots att Sarah själv kunde dra nytta av sina tidigare erfarenheter som glasstillverkning, visades sig produktutvecklingen vara svårare att hon räknat med.
– Det är viktigt att vätskeersättning har rätt balans för att fungera optimalt. Vi valde att utgå från WHO:s rekommendationer. Samtidigt vill vi förstås ha en produkt som smakar bra. Nu har vi satsat på fyra smaker. Ju godare vår produkt blir, desto mer vätska kan den som är sjuk få i sig. Och det är ju liksom det som är tanken.

Genom samarbete med ett företag som är experter på smaksättning och aromer lyckades Sarah och Ulrika komma fram till en sammansättning som uppfyllde båda kraven. Nästa steg var att planera för fullskalig produktion.
– Vätskeersättningen kommer att fyllas i mjuka plaströr. Nu väntar vi med spänd förväntan på den första provtillverkningen som ett annat företag hjälper oss med. Vi hoppas att kunna nå ut till marknaden senare i år. Vår plan är att sälja via apotek och dagligvaruhandeln samt direkt till vården.

Företaget kom tidigt i kontakt med Inkubera genom programmet Prepare som vänder sig till företag i riktigt tidiga faser.
– Både då och senare i vår relation med från Inkubera har vi fått jättebra stöd, faktiskt långt över min förväntan. Vi märker att det finns en uppriktig vilja att hjälpa oss och dessutom hög kompetens inom de områden som vi behöver. Vi har fått hjälp med affärsutveckling, patentfrågor, bolagsbildning för att nämna några exempel. Där vi nu befinner oss är det värdefullt att ha en egen affärscoach som ställer rätt frågor och hjälper oss vidare.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 27 november

EMBRACE Safety växer: ”Vi hjälper polis, kommuner och fastighetsbolag att minska brottsligheten.”

I centrala Örebro ligger Embrace Safety som verkar inom en alldeles egen nisch. Med hjälp av sin digitala plattform får polis, kommuner och fastighetsbolag en överblick var brott och situationer som skapat otrygghet har begåtts. Det gör att de sätta in förebyggande insatser för att tryggheten ökar och brottsligheten minskar. Företaget har en stadig kundtillväxt sedan starten 2018. – Nu finns vi i 76 kommuner. Parallellt med att nya kunder tillkommer, har vi också breddat vårt erbjudande till dem vi redan har, säger vd Johan Rydberg.

måndag 25 november

Stora nedskärningar hotar Sveriges företagsinkubatorer – Inkubera en av många drabbade

Finansieringen för de 32 företagsinkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet är hotad, då Vinnova har aviserat en sänkning från 110 till 70 miljoner. Detta riskerar att även drabba den regionala inkubatorn Inkubera. – Blir den aviserade neddragningen verklighet, innebär det tyvärr att vi tvingas göra besparingar, vilket skulle drabba såväl de innovativa tillväxtföretagen som regionen i stort. Sedan starten har våra företag bidragit med fler än 3 000 arbetstillfällen och dragit in mer än 900 miljoner kronor i skatteintäkter till Örebroregionen.

måndag 18 november

Simon på DRONEAB vill ersätta fyrverkerier med drönarshower

Simon Svensson från Örebro är en av landets mest erfarna drönaroperatörer. Genom sitt bolag DRONEAB har han inspekterat fler kraftledningar från luften än kanske någon annan. Inspektionerna sker dock främst på sommarhalvåret. Under årets mörkaste månader sökte han – och fann – ett annat användningsområde för sina drönarkunskaper. Med egna drönarshower kommer han att kunna erbjuda marknaden ett spektakulärt och hållbart alternativ till traditionella fyrverkerier. – Drönarshower är stort i många delar av världen, men hittills har vi inte sett några i Sverige, säger Simon. Det är det jag tänker ändra på, säger han.

tisdag 12 november

Samarbete mellan offentliga och privata aktörer krävs om Örebroregionen ska öka tillgången på riskkapital

En ny studie visar hur offentliga aktörer skulle kunna göra insatser för att öka tillgången på riskvilligt kapital för startups, scaleups och tillväxtföretag i Örebroregionen. – Tillgången på den här typen av kapital för är central för regionens utveckling. Vi har nu initierat en förstudie som visar att vi inte är där vi vill vara, men att vi kan ta oss dit genom ett tätt samarbete mellan privata och offentliga aktörer, säger Victor Sunnliden, vd för RÖIAB (Region Örebro Innovation AB).