Nyheter

Ny ekologisk produkt från JL Kemi skyddar mot svartmögel

Marzena Nordberg, kvalitets- och miljöchef på Stenvalls Trä, ser stora fördelar med att använda Bio- Eco TT i företagets produktion.

JL Kemi fortsätter att ta fram nya produkter med cellulosa som bas. Den senaste, Bio-Eco TT, skyddar trä mot angrepp av svartmögel.

– Cellulosa finns i alla växter på jorden, säger företagets grundare, Jimmy Lundström. Det gör att våra produkter är helt giftfria och nedbrytbara. Vår nya produkt, Bio-Eco TT, fungerar som en impregnering mot svartmögel. När man spejar trä med Bio-Eco, täpps porerna igen vilket hindrar mikroorganismer från att växa.

Jimmy Lundström är inte utbildad kemist. Ändå har han en ovanlig förmåga att på iniutiv väg förstår kemiska sammanhang och uppfinna nya produkter. Tidigare har han utvecklat bland annat ekologiska rengöringsmedel och flamskyddsprodukter med cellulosa som bas. Bio-Eco är ytterligare ett exempel på Jimmys innovationskraft. Att Bio-Eco både ber ett bra skydd mot svartmögel och är ett utmärkt miljöval har Jimmy fått kvitto på.

– Första steget var att med stöd från Inkubera, testa produkten hos testinstitutet Rise. De kunde konstatera att produkten verkligen utgör ett effektivt skydd mot svartmögel. I steg två har vi testat produkten hos branschägda Byggvarubedömningen som intygar att Bio-Eco är både giftfri och nedbrytbar.

JL Kemi har nu också börjat leverera produkten till sin första kund. Stenvalls Trä är ett sågverksföretag med 230 anställda och tre anläggningar i norra Sverige. De använder Bio-Eco genom att spreja vätskan på de råspontluckor de producerar.

– Det känns otroligt bra, eftersom produkten både är miljö- och hälsovänlig, något som är viktigt i vårt hållbarhetsarbete, säger Marzena Nordberg, kvalitets- och miljöchef Stenvalls. Genom att använda Bio-Eco skapar vi en mer god arbetsmiljö för våra medarbetare eftersom den också är helt luktfri. Ett extra bra kvitto är att våra operatörer i produktionen tycker att produkten är en dröm att jobba med ur arbetsmiljösynpunkt.

Jimmy avslöjar också att det finns planer på vidareutveckling av Bio-Eco.
– Genom att modifiera produkten något, kommer den även kunna användas även på färdiga byggnader. Villaägare och andra som exempelvis vill försäkra sig om att de inte ska få svartmögel i sina vindsutrymmen, kommer att kunna använda Bio-Eco för ett säkert och miljömässigt skydd mot angrepp.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.