Drygt ett år efter att forskningsbaserade Inkuberaföretaget Rapp vann Årets digitala innovation på Örebrogalan har mycket hänt. Innovationen har både blivit CE-märkt och fått en ny VD. Och nu har Rapp AB även skrivit avtal med sin första kund, Capio Läkargruppen.
– Det här avtalet visar att idén verkligen är säljbar. Capio Läkargruppen kommer att använda Rapp för att följa upp sina patienters återhämtning efter dagkirurgiska operationer, säger Anna Skogh som tillträdde som ny VD för Rapp i februari i år.
Rapp, som bygger på professor Ulrica Nilssons forskning, är ett digitalt verktyg för att följa upp nyopererade patienter. All information som samlas in via verktyget kommer till nytta för framtida förbättringar inom sjukvården, och innebär samtidigt en ökad trygghet för den enskilde patienten. En nyopererad patient följs via systemet dagligen upp genom att besvara 24 frågor om till exempel smärta, illamående och sömnsvårigheter. Dessutom har patienten möjlighet till en direktkontakt med vården.
– I Sverige handlar det här om cirka två miljoner dagkirurgiska operationer varje år, tydliggör Anna Skogh.
Efter en period av utveckling, kvalitetssäkring och omfattande arbete med det regulatoriska är fokus just nu kundbearbetning och försäljning. Och då blir avtalet med Capio Läkargruppen en viktig kvalitetsparameter.
–Så är det verkligen. Samtidigt upplever jag dagligen hur otroligt viktig den bakomliggande forskningen är som kvalitetssäkring för hela Rapp, säger Anna Skogh.
Nu väntar en intensiv avslutning på våren där bland annat kundmöten med flera olika landsting står på agendan. Här är en utmaning att få med alla delar av organisationen.
–Det gäller ju att såväl ledning, IT och vårdavdelningen är med på tåget och förstår värdet av RAPP. Men vi har hittills fått väldigt positiva signaler när vi träffat kunder, säger Anna Skogh.
Rapp står för Recovery Assessment by Phone Points