Nyheter

Nytt samarbete ska skapa fler kommersiellt hållbara företag från universitetet

Helena Bergström, vd för Örebro Universitet Holding samt innovationsrådgivare.

Med stöd från Region Örebro län utökar Inkubera sitt samarbete med Örebro universitet Holding. Satsning ska bland annat leda till att fler idéer från forskare och studenter skall bli kommersiellt hållbara satsningar.
– Vi får ett tillskott av resurser och kan erbjuda studenter och forskare ny affärsmässig kompetens, säger Helena Melander Bergström vd på Örebro Universitet Holding till lika innovationsrådgivare.
– Genom att våra affärscoacher tidigt får träffa idébärarna och diskutera möjligheter och affärsmodeller, hoppas vi kunna vara med och skapa fler livskraftiga och förhoppningsvis även skalbara företag, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera.

ORU Holdings mål är att lösa samhällsutmaningar och se till att innovationer och kompetens från Örebro universitet kommer till nytta i samhället. En del av verksamheten är att via sitt innovationskontor ge råd och praktisk hjälp till idébärare så att nya produkter, tjänster och processer kan skapas. Syftet med det nya projektet är att skapa ett snabbare genomflöde från idéer till hållbara företag.
– Vårt fokus är att forskning och idéer skall komma till nytta, säger Helena. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att nya företag skapas. Genom detta projekt vill vi utmana och uppmuntra personer med goda idéer att våga omvandla idéerna till företag. Det är alltså lite större fokus på det kommersiella, men jag ser ingen motsättning i det. Ofta kan en idé komma till större nytta om det finns ett företag bakom som kan driva utvecklingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Två av Inkuberas affärscoacher, Mattias Andershed och Christian Ståhlberg, kommer fram till sommaren att träffa såväl forskare som studenter och agera bollplank för att hjälpa dem att utveckla deras idéer. Utgångspunkterna är dock för det mesta olika för de två grupperna.
– Forskare har i regel fokus just på sin forskning, säger Helena. Drivkrafterna skiljer sig därför åt och störst andel nya företag kommer sannolikt att startas av studenter.

Totalt sätt förstärker Inkubera innovationskontorets verksamhet med 20 timmar i månaden. På sikt hoppas Fredrik Stenman att kunna öka Inkuberas kontaktyta mot universitetet.
– Vi ser det här projektet som en första pilot. Utöver att vi gärna ser att fler företag startas av forskar och studenter, är ett tätare samarbete med universitetet betydelsefullt för oss. Vi är övertygade om att vi har mycket att lära av varann.

Foto: Pavel Koubek

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 10 juni

ÖrebroTech vill göra regionen till Sveriges nästa stora technav

Förhoppningsvis står techsektorn i Örebro län står inför ett stort kliv framåt. Med lanseringen av ÖrebroTech, tar Region Örebro Innovation tillsammans med Örebro kommun, Inkubera och Business Region Örebro ett krafttag för att stärka samverkan, innovation och tillväxt inom länets snabbt växande techbransch. – Vi ser en enorm potential i Örebro läns techsektor. Med ÖrebroTech vill vi koppla ihop företag, talanger och investerare i ett dynamiskt och inkluderande kluster, säger Victor Sunnliden, vd på Region Örebro Innovation AB och tillförordnad vd på Inkubera.

onsdag 4 juni

Välkommen Ruxandra!

Med gedigna erfarenheter från snabbväxande startups och kompetens inom bland annat affärsutveckling, marknad och försäljning, har Ruxandra Bocaciu de verktyg som krävs för att axla rollen som ny Prepare-ansvarig på Inkubera. Hon blir den första kontakten för nya företag på väg in i Inkuberasfären. Ruxandra är förväntansfull. – Jag är värderingsdriven och trivs allra bäst när jag får stötta andra. Att starta ett nytt företag innebär att förverkliga en dröm som tar en både på företagsresa och en personlig resa. Jag älskar att få finnas med i den skärningspunkten, säger hon.

måndag 12 maj

Inkubera söker ny vd

Vi på Inkubera står inför en spännande utvecklingsresa. Med sikte på 2029 ska vi fördjupa vår roll som en regionalt förankrad inkubator i nationell framkant, med ett tydligt bidrag till internationell konkurrenskraft. Det handlar om att stödja fler innovativa bolag från hela länet, särskilt inom tillämpad AI, Life Science och hållbar teknik, samt att bygga ett ekosystem där idéer snabbt kan växa till skalbara företag. Vi söker en ledare som med mod, nyfikenhet och samarbetsförmåga kan ta Inkubera in i nästa utvecklingsfas – tillsammans med ett starkt team, en engagerad styrelse och ett brett nätverk av aktörer inom akademi, näringsliv och offentlig sektor.

fredag 9 maj

Flexdrive skapar nya hållbara tjänster kring bilinnehav

De flesta bilar står stilla ungefär 22 av dygnets 24 timmar. Trots detta halveras deras värde på bara tre år. Ragnar Sethson har arbetat som konsult inom digitalisering, IT och affärsmodeller i över 16 år. Med sitt nya bolag Flexdrive utmanas etablerade sanningar kring bilägande och långa leasingkontrakt genom digitalisering. – Vi har skapat lösningar kring bilinnehav som är mer flexibla, mer hållbara och mer fördelaktiga för plånboken, säger han.