Nyheter

Nytt samarbete ska skapa fler kommersiellt hållbara företag från universitetet

Helena Bergström, vd för Örebro Universitet Holding samt innovationsrådgivare.

Med stöd från Region Örebro län utökar Inkubera sitt samarbete med Örebro universitet Holding. Satsning ska bland annat leda till att fler idéer från forskare och studenter skall bli kommersiellt hållbara satsningar.
– Vi får ett tillskott av resurser och kan erbjuda studenter och forskare ny affärsmässig kompetens, säger Helena Melander Bergström vd på Örebro Universitet Holding till lika innovationsrådgivare.
– Genom att våra affärscoacher tidigt får träffa idébärarna och diskutera möjligheter och affärsmodeller, hoppas vi kunna vara med och skapa fler livskraftiga och förhoppningsvis även skalbara företag, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera.

ORU Holdings mål är att lösa samhällsutmaningar och se till att innovationer och kompetens från Örebro universitet kommer till nytta i samhället. En del av verksamheten är att via sitt innovationskontor ge råd och praktisk hjälp till idébärare så att nya produkter, tjänster och processer kan skapas. Syftet med det nya projektet är att skapa ett snabbare genomflöde från idéer till hållbara företag.
– Vårt fokus är att forskning och idéer skall komma till nytta, säger Helena. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att nya företag skapas. Genom detta projekt vill vi utmana och uppmuntra personer med goda idéer att våga omvandla idéerna till företag. Det är alltså lite större fokus på det kommersiella, men jag ser ingen motsättning i det. Ofta kan en idé komma till större nytta om det finns ett företag bakom som kan driva utvecklingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Två av Inkuberas affärscoacher, Mattias Andershed och Christian Ståhlberg, kommer fram till sommaren att träffa såväl forskare som studenter och agera bollplank för att hjälpa dem att utveckla deras idéer. Utgångspunkterna är dock för det mesta olika för de två grupperna.
– Forskare har i regel fokus just på sin forskning, säger Helena. Drivkrafterna skiljer sig därför åt och störst andel nya företag kommer sannolikt att startas av studenter.

Totalt sätt förstärker Inkubera innovationskontorets verksamhet med 20 timmar i månaden. På sikt hoppas Fredrik Stenman att kunna öka Inkuberas kontaktyta mot universitetet.
– Vi ser det här projektet som en första pilot. Utöver att vi gärna ser att fler företag startas av forskar och studenter, är ett tätare samarbete med universitetet betydelsefullt för oss. Vi är övertygade om att vi har mycket att lära av varann.

Foto: Pavel Koubek

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.