Nyheter

Nytt samarbete ska skapa fler kommersiellt hållbara företag från universitetet

Helena Bergström, vd för Örebro Universitet Holding samt innovationsrådgivare.

Med stöd från Region Örebro län utökar Inkubera sitt samarbete med Örebro universitet Holding. Satsning ska bland annat leda till att fler idéer från forskare och studenter skall bli kommersiellt hållbara satsningar.
– Vi får ett tillskott av resurser och kan erbjuda studenter och forskare ny affärsmässig kompetens, säger Helena Melander Bergström vd på Örebro Universitet Holding till lika innovationsrådgivare.
– Genom att våra affärscoacher tidigt får träffa idébärarna och diskutera möjligheter och affärsmodeller, hoppas vi kunna vara med och skapa fler livskraftiga och förhoppningsvis även skalbara företag, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera.

ORU Holdings mål är att lösa samhällsutmaningar och se till att innovationer och kompetens från Örebro universitet kommer till nytta i samhället. En del av verksamheten är att via sitt innovationskontor ge råd och praktisk hjälp till idébärare så att nya produkter, tjänster och processer kan skapas. Syftet med det nya projektet är att skapa ett snabbare genomflöde från idéer till hållbara företag.
– Vårt fokus är att forskning och idéer skall komma till nytta, säger Helena. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att nya företag skapas. Genom detta projekt vill vi utmana och uppmuntra personer med goda idéer att våga omvandla idéerna till företag. Det är alltså lite större fokus på det kommersiella, men jag ser ingen motsättning i det. Ofta kan en idé komma till större nytta om det finns ett företag bakom som kan driva utvecklingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Två av Inkuberas affärscoacher, Mattias Andershed och Christian Ståhlberg, kommer fram till sommaren att träffa såväl forskare som studenter och agera bollplank för att hjälpa dem att utveckla deras idéer. Utgångspunkterna är dock för det mesta olika för de två grupperna.
– Forskare har i regel fokus just på sin forskning, säger Helena. Drivkrafterna skiljer sig därför åt och störst andel nya företag kommer sannolikt att startas av studenter.

Totalt sätt förstärker Inkubera innovationskontorets verksamhet med 20 timmar i månaden. På sikt hoppas Fredrik Stenman att kunna öka Inkuberas kontaktyta mot universitetet.
– Vi ser det här projektet som en första pilot. Utöver att vi gärna ser att fler företag startas av forskar och studenter, är ett tätare samarbete med universitetet betydelsefullt för oss. Vi är övertygade om att vi har mycket att lära av varann.

Foto: Pavel Koubek

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."