Nyheter

Örebroaren Teddy utmanar Spotify

Teddy Löfström, Chainstream

Teddy Löfström är en 22-årig örebroare som bestämt sig för att utmana den nuvarande musikstreamingindustrin, det vill säga världsmarknadsledaren för streamad musik, Spotify. Det kanske borde  vara helt omöjligt, men Teddy har utarbetat en modell för att steg för steg kunna ta sig in på marknaden. Företaget heter Chainstream och bygger på grundidén att knyta artister och deras fans närmare varandra. Chainstream blir det gränssnitt där lyssnarna inte bara kan lyssna på musik utan även exempelvis kunna köpa konsertbiljetter och merchandise.
– Mitt mål är att skapa ett ekosystem som gör att artister kan leva på sin musik.

Vi backar bandet. Teddy har redan hunnit vara verksam i musikbranschen i flera år – som musiker, producent och manager, för att bara nämna några av rollerna. Han har sett inifrån hur näst intill omöjligt det är att slå sig fram i musikbranschen. Skivförsäljningen har ersatts av de spellistor som kontrolleras av streamingtjänster som Spotify. De i sin tur kontrolleras i hög utsträckning av de stora skivbolagen. Med mindre än ett öre i ersättning till artisten för varje spelad låt, krävs det enorma mängder lyssningar, vilket inte kommer att ske utan plats på de stora spellistorna.
– Dagens tjänster gynnar de redan etablerade artisterna, säger Teddy. Att vara en ny artists eller ett litet bolag och lägga pengar på att marknadsföra en ny artist är som att kasta pengar i ett svart hål.

Teddys idé är att öka kontaktytan mellan artister och deras fans och underlätta försäljningen bland annat konsertbiljetter och merchendise, det vill säga kläder och annat som bär artistens namn.

Att bygga en starkare community kring varje artist lämpar sig bra även för artister som mest verkar lokalt. – Jag vill samla allt på en och samma plattform så att du som musikskapare kan växa mer organiskt mot en alltmer internationell marknad. Chainstream ska göra det bättre och roligare för fansen samt skapa nya intäktsmöjligheter som gör att artisterna kan leva på sin musik, säger Teddy.

Chainstream ingår Inkuberas nya program för förinkubation. Syftet är kunna ta fram en enkel med tillräckligt realistisk prototyp av olika produkter för att kunna testa dem på marknaden. Om lösningen matchar marknadens behov och om det finns förutsättningar för ett hållbart företagande, kan bolaget gå vidare till Inkuberas mer traditionella program för inkubation.
– Jag har redan fått jättemycket hjälp, inte minst av min coach Sara Lemke. Hon har lång erfarenhet och vi kompletterar varandra väldigt bra. Hon känns mer som en kollega än en coach faktiskt. Tillsammans ska vi försöka förändra musikindustrin till något bättre, säger Teddy.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."