Nyheter

Prepare – en grundkurs i entreprenörskap

Workshop pågår. Entreprenörerna Adriano Fraschetti och Merej Issa diskuterar med affärscoachen Mattias Andershed hur man bygger ett effektivt team.

Prepare är Inkuberas program för personer som har innovativa idéer i tidiga faser som ännu inte testats mot marknaden. I samspel med andra entreprenörer i liknande situation, får deltagarna hjälp att konkretisera din idé under ledning av erfarna affärscoacher. En central del är att ta fram en enkel beskrivning av erbjudandet för att sedan kunna testa det mot presumtiva kunder. I just denna omgång är samtliga deltagare studenter på Örebro universitet.

– Vi hjälper entreprenörerna att ta reda på om deras erbjudande matchar konkreta kundbehov, säger Mattias Anderhed, affärscoach på Inkubera. Ibland krävs det att man omformulerar erbjudandet eller målgruppen så att det kan uppstå en så kallad product/market fit.  Detta är den enskilt viktigaste förutsättningen för ett hållbart företagande.

Under fyra kvällar träffas deltagarna och får genomgångar av vad som krävs för att de skall lyckas ta sin idé till marknaden. Teoripass, diskussioner och workshops avlöser varandra.
– Väldigt kul och givande att träffa andra entreprenörer och få kunskap från verkligheten som man inte kan Googla sig till, säger Wiliam Åkerhielm. Tillsammans med sin kollega Edward Akopian jobbar han med en idé där en AI-modell skall räkna ut den så kallade grönytefaktorn. Förhoppningsvis kan Sveriges kommuner bli framtida kunder.

Edward Akopian och William Åkerhielm, två av deltagarna på Prepare, lyssnar uppmärksamt.

Prepare är uppdelade på fyra block – Affärsmodell och affärsekonomi, Kundsegment och pitch, Hållbarhet och teamet samt Finansiering. Under det sista plocket får deltagarna göra en presentation av sina cases och får återkoppling från affärscoacherna. Deltagarna får också vid varje kurstillfälle träffa Inkubera-företag som kommit ett steg längre i sin utveckling som företagare.
– För oss är detta ett sätt att tidigt få kontakt med entreprenörer med spännande idéer, säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. En del av entreprenörerna får sedan chansen att bli en del av vårt ordinarie inkubatorprogram.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."