Nyheter

ProPracize – träna golf som ett proffs

Anton Moström och Viktor Williamsson, ProPractize.Om man vill bli riktigt bra på golf, får man inte lämna något åt slumpen. Problemet är bara, att det är just det som de flesta gör – ibland även på professionell och semiprofessionell nivå.
– Man måste träna på alla delar av sporten, ha koll på alla tider och sedan mäta resultatet noga och sedan justera träningen, säger Anton Moström, en av grundaren till ProPractize.
– Vill man spela golf på proffsnivå måste man också träna professionellt, det är egentligen inte svårare än så, menar medgrundaren Viktor Williamsson. Vår app är det enda digitala verktygen på marknaden som kan hjälpa golfare med just det.

Viktor och Anton är två unga golfspelare i Örebro med meriter från Sverigetouren. De lärde sig tidigt vikten av målmedveten träning. Idén bakom företaget föddes i samband med en tävling i Burvik i Uppland, hösten 2018.
– Anton hade fått en träningsdagbok i form av en Excel fil från hans tränare Fredrik Eliasson som har haft samarbete med landslaget.

Tyvärr kunde jag inte få låna den eftersom Anton hade lovat sin tränare att hålla den för sig själv. Där och då insåg vi att kunskapen om hur man ska träna har ett värde och att kunskapen nog skulle kunna gå att sälja om man bara hittade en bra modell.

Att bara sälja en träningsdagbok men ett professionellt upplägg skulle inte funka, förstod både Anton och Viktor. Den skulle vem som helst kunna kopiera.
– Vi insåg att en app med möjlighet att föra dagbok, beskrivningar av övningar och möjlighet att bearbeta statistik, var en bättre idé, säger Viktor. Men hur skulle två unga golfare kunna finansiera utveckling av en avancerad app?

Antons pappa, Peter Moström – som idag för övrigt är delägare i bolaget – har lång erfarenhet från i IT-branschen. Han kom med idén att låta utvecklingen ske genom ett SUP, ett Studentutvecklingsprojekt i samarbete med Örebro universitet. Anton och Viktor pitchade idén hos It-företaget Headlight, som snabbt såg potentialen i produkten. Våren 2019 satt tre studenter hos Headlight och omvandlade Antons och Viktors idéer och skisser till den första versionen av ProPractize. Hösten 2019 fanns den att ladda ner från App store och Google Play.
– Hjälpen vi fick var helt avgörande, säger Anton. Att bygga en app och sedan lansera den, krävde mycket mer arbete än vi kunnat drömma om. Utvecklarna lade ner 700 – 800 timmar och till det kommer flera hundra timmar som vi själva jobbade. Men vi lärde oss otroligt mycket på resan.

Att lansera appen var förstås inte gratis. Dessutom såg Anton och Viktor behovet att utveckla den ytterligare. Bland annat ville man ha premiumversion som kunde låsas upp mot betalning. I december 2019 fick bolaget innovationsbidrag från Region Örebro län. Man fick så småningom också hjälp med en grafisk profil från Think Happy Thougts. Hos ALMI har man fått Innovationsstöd för den fortsatt utvecklingen. Dessutom blev det ett nytt SUP, Headlight och nya studenter följande sommar.
– Det är helt fantastiskt hur mycket stöttning vi har fått från olika håll, säger Viktor. Vi känner oss väldigt lyckligt lottade.

I augusti 2020 kom ProPractize med i Inkuberas program Prepare och är nu en del av Inkuberas innovationsprogram.
– Det har varit mycket värdefullt, säger Viktor. Inte minst hjälpen vi har fått att med att komma fram till affärsmodell för vår fortsatta utveckling har vi stor nytta av. Att skapa en produkt är en sak – att bygga ett hållbart företag är något helt annat.

Anton och Viktor har nu siktet inställt en internationell marknad. När appen som nu utvecklas ytterligare, ska ta nästa steg på marknaden, är den lägst hängande frukten golfcoacher på high schools och collages i USA.
– Golfcoachernas egna karriärer är avgörs av hur bra de lyckas utveckla sina studenter. Här tror vi att vår app passar som handen i handsken, säger Viktor. I övrigt inriktar vi oss på golfförbunden, golftourerna och spelare på riktigt hög nivå. På längre sikt blir målgruppen en bredare kategori av engagerade golfare. Vårt mål är bli det ledande verktyget i golfvärlden för träning och utveckling.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."