Nyheter

QTPIE och Skolado vann SKAPA-priser

Vinnare – Ravi Teja Chaladavada (QTPIE) och Ismael Hamoundi (Skolado).

Ravi Teja Chadalavada, QTPIE vann årets SKAPA-pris och Ismael Hamoudi, Skolado, vann SKAPA talang när årets länsvinnare utsågs på Örebro slott under torsdagen. Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE säkerställer mer tillförlitliga förarprov med hjälp av bland annat eye-trackning. Ismael Hamoudi använder roliga enkäter och spel för att snabbt upptäcka mobbning och psykisk ohälsa bland skolbarn.
– Två mycket värdiga vinnare, sa landshövding Maria Larsson som delade ut priset, 30 000 kr till var och en av vinnarna. Jag är imponerad över den höga nivå som tävlingen håller år efter år. Årets upplaga var verkligen inget undantag!

Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE möjliggör förarprov på helt andra premisser än idag. Med hjälp av eye-tracking , computer vision och AI kan systemet avläsa vad föraren lagt märke till eller inte uppmärksammat och hur det påverkat körningen. I stället för en kortare uppkörning kan systemet läsa av en förares beteende under en längre tid.
– Syftet med QTPIE att göra säkrare och mer tillförlitliga förartester, säger Ravi. Jag hoppas att det på sikt kommer att bidra till nollvisionen och en säkrare trafikmiljö.

Ravi, som till vardags är verksam på Örebro universitet, ser priset som en stor uppmuntran.
– Det är verkligen jätteglad  och det är en stor ära att få det här priset. Det ger oss ett bra tillfälle att berätta om QTPIE. Dessutom är kapitaltillskott alltid välkomna för oss som startup.

Ismael Hamoundis innovation Skolado använder roliga spel för att kunna skanna av elevhälsa. Genom att låta barnen använda Skolado vid jämna mellanrum kan mobbning och psykisk ohälsa upptäckas tidigt.
– Priset betyder stor uppmuntran för mig, Jag känner att många vill att vi på Skolado ska lyckas med vårt långsiktiga mål – att inget barn ska behöv lida av psykisk ohälsa eller mobbning.  Även Ismael han utvecklat sin idé med stöd från universitetet samt Ifrån nkubera och Almi.

Fredrik Stenman, vd på Inkubera som ansvarar för SKAPA-priset i Örebro län, ser med spänning fram att följa vinnarna framtiden.
– Våra två jurygrupper bedömer främst innovationshöjd, marknadspotential och hållbarhet. De två vinnarna får goda betyg på samtliga parametrar. Det ska bli riktigt spännande att se hur långt de kan nå. Det är också spännande att båda idéerna är forskningsbaserade. Samarbetet mellan universitetet, oss på Inkubera och övriga delar av länets innovationsstödsystem är viktigt för att stötta nya idéer och för att skapa ett positivt klimat för innovationer och nya spännande bolag.

SKAPA är Sveriges största innovationstävling och drivs av Stiftelsen SKAPA som bildades till Alfred Nobels minne. Länsvinnarna går nu vidare till SKAPA:s riksfinal i Stockholm 10 november.

Vinnarmotiveringar

SKAPA-priset: Ravi Teja Chadalavada, QT-PIE
”Väl genomarbetad innovation med bas i forskning, modern teknik och tydlig nytta. Genom kreativt arbete har vinnaren skapat samarbeten nationellt och internationellt som bas för denna affärssatsning.”

SKAPA talang: Ismael Hamoundi, Skolado
”Kreativ tillämpning av känd teknik som öppnar stora kommersiella möjligheter förenat med hållbar inverkan på hälsa och mående hos en högprioriterad målgrupp.”

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."