Nyheter

QTPIE och Skolado vann SKAPA-priser

Vinnare – Ravi Teja Chaladavada (QTPIE) och Ismael Hamoundi (Skolado).

Ravi Teja Chadalavada, QTPIE vann årets SKAPA-pris och Ismael Hamoudi, Skolado, vann SKAPA talang när årets länsvinnare utsågs på Örebro slott under torsdagen. Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE säkerställer mer tillförlitliga förarprov med hjälp av bland annat eye-trackning. Ismael Hamoudi använder roliga enkäter och spel för att snabbt upptäcka mobbning och psykisk ohälsa bland skolbarn.
– Två mycket värdiga vinnare, sa landshövding Maria Larsson som delade ut priset, 30 000 kr till var och en av vinnarna. Jag är imponerad över den höga nivå som tävlingen håller år efter år. Årets upplaga var verkligen inget undantag!

Ravi Teja Chadalavadas innovation QTPIE möjliggör förarprov på helt andra premisser än idag. Med hjälp av eye-tracking , computer vision och AI kan systemet avläsa vad föraren lagt märke till eller inte uppmärksammat och hur det påverkat körningen. I stället för en kortare uppkörning kan systemet läsa av en förares beteende under en längre tid.
– Syftet med QTPIE att göra säkrare och mer tillförlitliga förartester, säger Ravi. Jag hoppas att det på sikt kommer att bidra till nollvisionen och en säkrare trafikmiljö.

Ravi, som till vardags är verksam på Örebro universitet, ser priset som en stor uppmuntran.
– Det är verkligen jätteglad  och det är en stor ära att få det här priset. Det ger oss ett bra tillfälle att berätta om QTPIE. Dessutom är kapitaltillskott alltid välkomna för oss som startup.

Ismael Hamoundis innovation Skolado använder roliga spel för att kunna skanna av elevhälsa. Genom att låta barnen använda Skolado vid jämna mellanrum kan mobbning och psykisk ohälsa upptäckas tidigt.
– Priset betyder stor uppmuntran för mig, Jag känner att många vill att vi på Skolado ska lyckas med vårt långsiktiga mål – att inget barn ska behöv lida av psykisk ohälsa eller mobbning.  Även Ismael han utvecklat sin idé med stöd från universitetet samt Ifrån nkubera och Almi.

Fredrik Stenman, vd på Inkubera som ansvarar för SKAPA-priset i Örebro län, ser med spänning fram att följa vinnarna framtiden.
– Våra två jurygrupper bedömer främst innovationshöjd, marknadspotential och hållbarhet. De två vinnarna får goda betyg på samtliga parametrar. Det ska bli riktigt spännande att se hur långt de kan nå. Det är också spännande att båda idéerna är forskningsbaserade. Samarbetet mellan universitetet, oss på Inkubera och övriga delar av länets innovationsstödsystem är viktigt för att stötta nya idéer och för att skapa ett positivt klimat för innovationer och nya spännande bolag.

SKAPA är Sveriges största innovationstävling och drivs av Stiftelsen SKAPA som bildades till Alfred Nobels minne. Länsvinnarna går nu vidare till SKAPA:s riksfinal i Stockholm 10 november.

Vinnarmotiveringar

SKAPA-priset: Ravi Teja Chadalavada, QT-PIE
”Väl genomarbetad innovation med bas i forskning, modern teknik och tydlig nytta. Genom kreativt arbete har vinnaren skapat samarbeten nationellt och internationellt som bas för denna affärssatsning.”

SKAPA talang: Ismael Hamoundi, Skolado
”Kreativ tillämpning av känd teknik som öppnar stora kommersiella möjligheter förenat med hållbar inverkan på hälsa och mående hos en högprioriterad målgrupp.”

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.