Nyheter

Retenua tar klivet till fullskalig produktion

Rafael Moberger, Retenua, tillsammans med Julie Ammer och Anna Skogh, Inkubera.

Rafael Moberger, Retenua, tillsammans med Julie Ammer och Anna Skogh, Inkubera.

Inkuberas första kontakt med det som så småningom skulle bli företaget Retenua, skedde i december 2014. På den tiden fanns spännande idéer, men ännu inte något registrerat bolag. Nu, fem och ett halvt år senare, inviger Retenua sina första egna lokaler i Berglunda industriområde strax söder om Örebro.
– Vi har lämnat prototypstadiet och går nu över i fullskalig produktion, berättar grundaren och vd:n, Rafael Mosberger.

Retenua har rötterna i sensorforskningen på Örebro Universitet där Rafael och medgrundaren, Henrik Andreasson, forskade vid AASS (Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem). De utvecklade tillsammans ett sensorsystem som minskar risken för att någon ska bli påkörd på jobbet, exempelvis i en gruva eller på en byggarbetsplats.

Det finns system för personbilar som minskar riskerna för påkörningsolyckor, men de har brister som gör att de inte fungerar så bra i professionella miljöer.
– Det finns – eller fanns – ingen riktigt bra standardlösning för tunga fordon berättar, Rafael. Systemen för personbilar kan identifiera endast stående personer i goda ljusförhållanden. Vi har utvecklat en lösning som upptäcker människor oberoende av kroppsposition. Dessutom fungerar det i allt från starkt motljus till totalt mörker.

Rafael från sin forskarbakgrund undan för undan växt in i rollen som företagare och i denna process fått god hjälp av universitets innovationskontor. Inkubera har också genom upprepade kontakter stöttat Rafael och Retenua på resan till där man är idag. Genom att företaget nu flyttar till egna lokaler för fullskalig produktion, kan man säga bolaget är flygfärdigt på allvar.
– Vi är mogna för det här steget, säger Rafael. Vi har nu levererat sensorenheter till bland annat Husqvarna, Volvo Trucks och Bosch och hjälper även stora och små bolag med att lösa problem kring robotik och autonoma system genom ett antal konsultuppdrag.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.