Nyheter

Retenua tar klivet till fullskalig produktion

Rafael Moberger, Retenua, tillsammans med Julie Ammer och Anna Skogh, Inkubera.

Rafael Moberger, Retenua, tillsammans med Julie Ammer och Anna Skogh, Inkubera.

Inkuberas första kontakt med det som så småningom skulle bli företaget Retenua, skedde i december 2014. På den tiden fanns spännande idéer, men ännu inte något registrerat bolag. Nu, fem och ett halvt år senare, inviger Retenua sina första egna lokaler i Berglunda industriområde strax söder om Örebro.
– Vi har lämnat prototypstadiet och går nu över i fullskalig produktion, berättar grundaren och vd:n, Rafael Mosberger.

Retenua har rötterna i sensorforskningen på Örebro Universitet där Rafael och medgrundaren, Henrik Andreasson, forskade vid AASS (Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem). De utvecklade tillsammans ett sensorsystem som minskar risken för att någon ska bli påkörd på jobbet, exempelvis i en gruva eller på en byggarbetsplats.

Det finns system för personbilar som minskar riskerna för påkörningsolyckor, men de har brister som gör att de inte fungerar så bra i professionella miljöer.
– Det finns – eller fanns – ingen riktigt bra standardlösning för tunga fordon berättar, Rafael. Systemen för personbilar kan identifiera endast stående personer i goda ljusförhållanden. Vi har utvecklat en lösning som upptäcker människor oberoende av kroppsposition. Dessutom fungerar det i allt från starkt motljus till totalt mörker.

Rafael från sin forskarbakgrund undan för undan växt in i rollen som företagare och i denna process fått god hjälp av universitets innovationskontor. Inkubera har också genom upprepade kontakter stöttat Rafael och Retenua på resan till där man är idag. Genom att företaget nu flyttar till egna lokaler för fullskalig produktion, kan man säga bolaget är flygfärdigt på allvar.
– Vi är mogna för det här steget, säger Rafael. Vi har nu levererat sensorenheter till bland annat Husqvarna, Volvo Trucks och Bosch och hjälper även stora och små bolag med att lösa problem kring robotik och autonoma system genom ett antal konsultuppdrag.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av sinden datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."