Nyheter

Side Shift Rotator, som en schweizerkniv för hjullastare

Det finns minst 20 000 hjullastare i Sverige. Nästan samtliga är utrustade med en skopa som kan vickas uppåt och neråt, men inte så mycket mer. Genom att montera ett rotationsaggregat på hjullastaren kan skopan snurras 360° samt skjutas i sidled. Det banar vägen för såväl högre effektivitet som fler användningsområden. Dan Ekholm och Jan Olov Engström hoppas att deras Side Shift Rotator på sikt skall finnas på var fjärde ny hjullastare.

Dan Ekholm är både maskiningenjör och marknadsekonom och har 30 års erfarenhet av att jobba med olika industriprojekt, bland annat på Volvo, Scania och Suzuki. Jan-Olov Engström är entreprenör och driver entreprenörföretaget Engströms, TMCC och en rad andra bolag. Inkubera sammanförde de två när Jan-Olov behövde någon som kunde driva en fullskalig lansering av Side Shift Rotator.
– Det känns som en bra match, säger Dan. Jan-Olov har massor av projekt och dygnet har trots allt bara 24 timmar. Själv älskar jag att driva projekt inom industrialisering och har en bakgrund och ett kontaktnät som stämmer väl överens med uppdraget.

Målgruppen för aggregatet är små och stora entreprenadbolag. Genom att sätta det på en hjullastare, kan man kan komma åt bättre intill hörn och kanter samt utföra arbeten med större precision och på kortare tid. Dessutom kan man åta sig uppdrag som annars skulle kräva specialmaskiner.
– Att utrusta en hjullastare med Side Shift Rotator gör att den blir lite som en schweizerkniv. Den kan göra flera saker, exempelvis arbeten som annars skulle kräva en grävmaskin eller en väghyvel, säger Jan-Olov. Men i så fall går man miste om hjullastarens snabbhet och rörlighet. För ett entreprenadbolag innebär det att man kan göra fler typer av jobb med samma maskin, vilket ger högre lönsamhet.

Side Shift Rotator har tillverkats i en förserie som har testats på marknaden med mycket gott resultat. Nu väntar en lansering i större skala.
– Vi tänker vända oss direkt till entreprenadbolagen. På så sätt får vi en värdefull direktkontakt med slutanvändarna och behöver inte konkurrera med återförsäljares övriga tillbehörsprogram. På längre sikt räknar vi dock med att sälja via återförsäljare i hela Norden, berättar Dan.

Side Shift Rotator är bara ett av flera innovativa projekt som Jan-Olov är inblandad i. Det finns fler spännande satsningar att ta tag i.
– Vi har många intressanta idéer och utvecklingsprojekt med hög potential. Därför känns kontakten med Inkubera klockren för oss. Förhoppningsvis kan vi hitta på mycket kul tillsammans i framtiden, avslutar Jan-Olov.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.