Nyheter

Sisirs idé gör det möjligt för barn utan tal att kommunicera och att nå sin fulla potential

Sisir på nybildade företaget Flying Drop har en idé som kan förändra livet för sin dotter och för andra med funktionsnedsättning.

Sisirsnaths dotter föddes med en grav CP-skada som innebär att hon varken kan tala, gå eller använda händerna. Självklart gör det all typ av kommunikation svår. Men på sikt hoppas Sisir att han och hans dotter ska kunna nå varandra på ett helt nytt sätt. Sisir, som har tre mastersexamina – som industridesigner, visual designer och interaktionsdesigner – har en lösning som kraftigt förbättrar funktionshindrades möjligheter att förstå och kommunicera med omvärlden samt att utvecklas som människor.
– Jag har studerat den senaste forskningen och testat i princip alla hjälpmedel jag kunnat hitta. Men tyvärr är det mesta baserat på gamla metoder vars resultat är svåra att mäta. Nu vill jag använda hela min erfarenhet för att hjälpa min dotter och andra med funktionsnedsättning.

Sisirs dotter heter Gamana och är 6 år. Hon saknar mycket av det som de flesta barn ser som självklarheter. Men hon har kärleken från sina föräldrar – och dessutom en pappa som har en närmast optimal kombination av egenskaper, erfarenheter och kompetenser för att kunna hjälpa henne. Sisir tog en master som industridesigner och en kandidatexamen som dataingenjör i Indien. Han byggde på med master i visual design 2006 i Umeå som han sedan följde uppmed ytterligare en master i interaktionsdesign. Dessutom utvecklade under sin studietid en app för piktogram, ett vanligt kommunikationshjälpmedel för funktionsnedsatta. Lägg därtill att han redan från barnsben varit entreprenöriell till sin läggning.
– Det känns som om allt jag har studerat och jobbat med under mitt liv har förberett mig för att kunna hjälpa Gamana och andra som har stora hinder för att kunna kommunicera, säger Sisir.

Lösningen – som fortfarande är hemlig – består av både hård- och mjukvara och bygger bland annat på machine learning och AI. När den är färdig kommer den att kunna hjälpa människor med funktionsnedsättning att enklare förstås och kommunicera med sin omgivning. Dessutom blir det lättare för personer i de funktionsnedsattas närhet – som föräldrar och lärare – att följa och påskynda språkinlärningen.
– Det första prototypen kan vara klar om några månader, säger Sisir. En färdig lösning kanske ligger ett år bort om utvecklingsarbetet går bra.

Det är inte bara funktionsnedsatta barn som kan kommer att kunna ha nytta av konceptet menar Sisir.
– Blir det som jag har tänkt, kommer min lösning att kunna hjälpa till med inlärning och kommunikation i lång rad situationer och för olika människor. Förutom funktionsnedsatta är även senildementa en prioriterad grupp, säger han.

Sisir arbetar för närvarande som design lead på Epiroc och driver sitt utvecklingsprojekt utanför ordinarie arbetstid. Han tog kontakt med Inkubera för ett par veckor sedan och kommer snart att ha sitt första möte med sin affärscoach.
– Inkubera har lång erfarenhet av vad som krävs för att kunna driva innovativa startups. Dessutom har de ett intressant nätverk av experter och investerare som jag tror att jag kommer att få stor nytta av, säger Sisir.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.