Nyheter

Sisirs idé gör det möjligt för barn utan tal att kommunicera och att nå sin fulla potential

Sisir på nybildade företaget Flying Drop har en idé som kan förändra livet för sin dotter och för andra med funktionsnedsättning.

Sisirsnaths dotter föddes med en grav CP-skada som innebär att hon varken kan tala, gå eller använda händerna. Självklart gör det all typ av kommunikation svår. Men på sikt hoppas Sisir att han och hans dotter ska kunna nå varandra på ett helt nytt sätt. Sisir, som har tre mastersexamina – som industridesigner, visual designer och interaktionsdesigner – har en lösning som kraftigt förbättrar funktionshindrades möjligheter att förstå och kommunicera med omvärlden samt att utvecklas som människor.
– Jag har studerat den senaste forskningen och testat i princip alla hjälpmedel jag kunnat hitta. Men tyvärr är det mesta baserat på gamla metoder vars resultat är svåra att mäta. Nu vill jag använda hela min erfarenhet för att hjälpa min dotter och andra med funktionsnedsättning.

Sisirs dotter heter Gamana och är 6 år. Hon saknar mycket av det som de flesta barn ser som självklarheter. Men hon har kärleken från sina föräldrar – och dessutom en pappa som har en närmast optimal kombination av egenskaper, erfarenheter och kompetenser för att kunna hjälpa henne. Sisir tog en master som industridesigner och en kandidatexamen som dataingenjör i Indien. Han byggde på med master i visual design 2006 i Umeå som han sedan följde uppmed ytterligare en master i interaktionsdesign. Dessutom utvecklade under sin studietid en app för piktogram, ett vanligt kommunikationshjälpmedel för funktionsnedsatta. Lägg därtill att han redan från barnsben varit entreprenöriell till sin läggning.
– Det känns som om allt jag har studerat och jobbat med under mitt liv har förberett mig för att kunna hjälpa Gamana och andra som har stora hinder för att kunna kommunicera, säger Sisir.

Lösningen – som fortfarande är hemlig – består av både hård- och mjukvara och bygger bland annat på machine learning och AI. När den är färdig kommer den att kunna hjälpa människor med funktionsnedsättning att enklare förstås och kommunicera med sin omgivning. Dessutom blir det lättare för personer i de funktionsnedsattas närhet – som föräldrar och lärare – att följa och påskynda språkinlärningen.
– Det första prototypen kan vara klar om några månader, säger Sisir. En färdig lösning kanske ligger ett år bort om utvecklingsarbetet går bra.

Det är inte bara funktionsnedsatta barn som kan kommer att kunna ha nytta av konceptet menar Sisir.
– Blir det som jag har tänkt, kommer min lösning att kunna hjälpa till med inlärning och kommunikation i lång rad situationer och för olika människor. Förutom funktionsnedsatta är även senildementa en prioriterad grupp, säger han.

Sisir arbetar för närvarande som design lead på Epiroc och driver sitt utvecklingsprojekt utanför ordinarie arbetstid. Han tog kontakt med Inkubera för ett par veckor sedan och kommer snart att ha sitt första möte med sin affärscoach.
– Inkubera har lång erfarenhet av vad som krävs för att kunna driva innovativa startups. Dessutom har de ett intressant nätverk av experter och investerare som jag tror att jag kommer att få stor nytta av, säger Sisir.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export. Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.

torsdag 16 maj

Skolado motverkar mobbning och psykisk ohälsa på fler än 50 skolor

Med "världens roligaste" digitala enkäter får skolbarn på drygt 50 svenska skolor berätta hur de trivs på skolan. Lärare och skolledning får snabbt sammanställningar av hur eleverna trivs och kan sätta in åtgärder om det behövs. Grundaren Ismael Hamoudi, som själv hade många kompisar som mådde dåligt under skoltiden, menar att Skolado gör stor skillnad för eleverna på de skolor där verktyget finns. "Att svara på Skolados frågor tar fem minuter och eleverna tycker att det är kul. Det gör att skolorna kan göra undersökningen ofta. Ett barn som inte mår bra måste få hjälp snabbt."

torsdag 2 maj

Inkubera ska utreda möjligheterna för ökad tillgång på riskkapital

Inkubera har fått i uppdrag av RÖIAB (Region Örebro Innovation AB) att utreda möjligheterna för att öka tillgången på risk- och tillväxtkapital i Örebro län. Målet är att på sikt skapa större samverkan mellan privata och offentliga medel och göra det enklare för nystartade och växande företag i regionen att hitta kapital för sin tillväxt. – Vårt uppdrag är att ta reda på vilka upplägg som har fungerat i andra regionen för att sedan kunna designa ett upplägg som passar här, säger Inkuberas VD, Fredrik Stenman. Riskkapital har en avgörande betydelse för att lovande startups och scaleups i vår region ska kunna nå sin fulla potential.