Nyheter

Sisirs idé gör det möjligt för barn utan tal att kommunicera och att nå sin fulla potential

Sisir på nybildade företaget Flying Drop har en idé som kan förändra livet för sin dotter och för andra med funktionsnedsättning.

Sisirsnaths dotter föddes med en grav CP-skada som innebär att hon varken kan tala, gå eller använda händerna. Självklart gör det all typ av kommunikation svår. Men på sikt hoppas Sisir att han och hans dotter ska kunna nå varandra på ett helt nytt sätt. Sisir, som har tre mastersexamina – som industridesigner, visual designer och interaktionsdesigner – har en lösning som kraftigt förbättrar funktionshindrades möjligheter att förstå och kommunicera med omvärlden samt att utvecklas som människor.
– Jag har studerat den senaste forskningen och testat i princip alla hjälpmedel jag kunnat hitta. Men tyvärr är det mesta baserat på gamla metoder vars resultat är svåra att mäta. Nu vill jag använda hela min erfarenhet för att hjälpa min dotter och andra med funktionsnedsättning.

Sisirs dotter heter Gamana och är 6 år. Hon saknar mycket av det som de flesta barn ser som självklarheter. Men hon har kärleken från sina föräldrar – och dessutom en pappa som har en närmast optimal kombination av egenskaper, erfarenheter och kompetenser för att kunna hjälpa henne. Sisir tog en master som industridesigner och en kandidatexamen som dataingenjör i Indien. Han byggde på med master i visual design 2006 i Umeå som han sedan följde uppmed ytterligare en master i interaktionsdesign. Dessutom utvecklade under sin studietid en app för piktogram, ett vanligt kommunikationshjälpmedel för funktionsnedsatta. Lägg därtill att han redan från barnsben varit entreprenöriell till sin läggning.
– Det känns som om allt jag har studerat och jobbat med under mitt liv har förberett mig för att kunna hjälpa Gamana och andra som har stora hinder för att kunna kommunicera, säger Sisir.

Lösningen – som fortfarande är hemlig – består av både hård- och mjukvara och bygger bland annat på machine learning och AI. När den är färdig kommer den att kunna hjälpa människor med funktionsnedsättning att enklare förstås och kommunicera med sin omgivning. Dessutom blir det lättare för personer i de funktionsnedsattas närhet – som föräldrar och lärare – att följa och påskynda språkinlärningen.
– Det första prototypen kan vara klar om några månader, säger Sisir. En färdig lösning kanske ligger ett år bort om utvecklingsarbetet går bra.

Det är inte bara funktionsnedsatta barn som kan kommer att kunna ha nytta av konceptet menar Sisir.
– Blir det som jag har tänkt, kommer min lösning att kunna hjälpa till med inlärning och kommunikation i lång rad situationer och för olika människor. Förutom funktionsnedsatta är även senildementa en prioriterad grupp, säger han.

Sisir arbetar för närvarande som design lead på Epiroc och driver sitt utvecklingsprojekt utanför ordinarie arbetstid. Han tog kontakt med Inkubera för ett par veckor sedan och kommer snart att ha sitt första möte med sin affärscoach.
– Inkubera har lång erfarenhet av vad som krävs för att kunna driva innovativa startups. Dessutom har de ett intressant nätverk av experter och investerare som jag tror att jag kommer att få stor nytta av, säger Sisir.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.