Nyheter

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Novosad Anderhed, vinnare av Skapa-priset samt landshövding Lena Rådström Baastad.

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och vinnarna fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand.

   
– Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.
Skapa-prisvinnaren Erik Nowosad Andershed har utvecklat en digital mugg som gör att barn har ätstörningar, lättare kan få i sig näring. Muggen är kopplad till ett spel som kan köras på en dator eller läsplatta. Genom att dricka i muggen kan barnet påverka vad som händer i spelet, vilket blir ett incitament till att dricka mer.  1–5 % av alla barn lider av ätstörningar eller ARFID som diagnosen kallas. Utöver problemen det innebär att inte få i sig tillräckligt med näring, försvårar ARFID sociala relationer eftersom dessa så ofta är kopplade till mat.
   
– Det känns superroligt och spännande att bli länsvinnare av SKAPA-priset och få möjlighet att tävla i Stockholm. Men också att få en liten bekräftelse att vår produkt är innovativ och kan hjälpa många familjer.

William Khzouz och Janna Nasser vann SKAPA talang för personer upp till 30 år.

Janna Nasser och William Khzouz vann Skapa talang för personer upp till 30 år. Tillsammans driver de det nystartade företaget Alga Insulation som bygger på idén att isolera bostäder med alger (tång med mera) som spolas upp på stränder. Många kommuner spenderar idag stor belopp på att rensa stränder från alger. Lyckas Alga med sin idé, kommer det att finnas en avsättning för algerna samt ett nytt hållbart alternativ för isolering. Alger har längre tillbaks i tiden använts som isolering i kustnära orter. För industriell produktion kommer det dock att krävas att algerna bearbetas, något som Janna och William nu undersöker.
   
– Det känns fantastiskt, säger Wiliam Khzouz. Tack vare priset går vi ett steg framåt mot vårt mål, att göra skillnad på riktigt.
   
– Priset bekräftar värdet av att tänka kreativt och nyskapande inom en bransch som behöver det. Detta ger oss energi att fortsätta driva innovation och hållbarhet framåt, säger Janna.
   
För nytillträdde landshövdingen Lena Rådström Baastad, var detta den första länsfinalen av SKAPA-priset.
  
– Att få vara med, träffa finalisterna och höra alla idéer är väldigt inspirerande, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många. Det ska bli spännande att få se hur innovationerna utvecklas över tid.
   
SKAPA är Sveriges största innovationstävling och drivs av Stiftelsen SKAPA som bildades till Alfred Nobels minne. I Örebro län är Inkubera värd för tävlingen. Länsvinnarna går nu vidare till SKAPA:s riksfinal 11 november i Gyllene salen, Stockholms stadshus.
   
Vinnarmotiveringar
SKAPA-priset, Erik Nowosad Andershed
Att få i sig näring är livsviktigt. Vinnaren använder digital teknik och gamification för att på ett nyskapande sätt göra stor skillnad för en grupp barn med särskilda behov.

SKAPA talang, Janna Nasser och William Khzouz
Vinnarna har med hjälp av stor kreativitet vänt något som upplevs som ett problem i en kontext till något som kan bli en stor och hållbar tillgång i en helt annat sammanhang.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 15 februari

Spännande möten för Inkubera-företagen på GoWest

En delegation på fyra Inkubera-företag och två affärscoacher reste förra veckan till Göteborg för att delta på GoWest. Via speed dating fick företagen möjlighet att pitcha sina idéer för ett stort antal ängelinvesterare och investmentbolag. – Vi är jättenöjda. Deltagandet på GoWest gav verkligen mersmak, säger Fredrik Regin, vd på Truckzter.

fredag 9 februari

Tävla i Startup Venture Cup

Nu går det att anmäla sig till Startup Venture Cup, Sveriges största tävling för Startups. Alla företag där omsättning samt externt ägarkapitel understiger 1 mkr är välkomna att ställa upp. Utöver prispengar får företagen som deltar chansen att knyta nya kontakter, professionell feedback och skapa uppmärksamhet. En vinst i Venture Cup brukar både uppmärksammas av media och av investerare.

fredag 9 februari

Inkubera-företagen får IA-hjälp att söka patent

Som en av de första inkubatorerna i Sverige ger Inkubera sina företag hjälp att söka patent med hjälp av Lightbringer, en ny AI-tjänst. – Verktyget ställer rätt frågor till företagen som genomgår en patentprocess och leder dem steg för steg. Med hjälp av AI får företagen också hjälp att besvara frågorna, säger Julie Ammer, verksamhetscontroller på Inkubera.

måndag 5 februari

Deligate siktar mot börsen

Deligates och Inkuberas vägar korsades första gången 2016. Adam Vikström, Mattias Chahin och Lukas Wallströmer hade fått en idé om hur man skulle kunna lösa problemet med det omfattande matsvinnet, medan de jobbade på en ICA Maxi-butik . Sedan dess har Deligate varit ett Inkubera-bolag i omgångar. Idag, åtta år efter företagsstarten, siktar Deligate mot börsen.