Nyheter

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Novosad Anderhed, vinnare av Skapa-priset samt landshövding Lena Rådström Baastad.

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och vinnarna fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand.

   
– Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.
Skapa-prisvinnaren Erik Nowosad Andershed har utvecklat en digital mugg som gör att barn har ätstörningar, lättare kan få i sig näring. Muggen är kopplad till ett spel som kan köras på en dator eller läsplatta. Genom att dricka i muggen kan barnet påverka vad som händer i spelet, vilket blir ett incitament till att dricka mer.  1–5 % av alla barn lider av ätstörningar eller ARFID som diagnosen kallas. Utöver problemen det innebär att inte få i sig tillräckligt med näring, försvårar ARFID sociala relationer eftersom dessa så ofta är kopplade till mat.
   
– Det känns superroligt och spännande att bli länsvinnare av SKAPA-priset och få möjlighet att tävla i Stockholm. Men också att få en liten bekräftelse att vår produkt är innovativ och kan hjälpa många familjer.

William Khzouz och Janna Nasser vann SKAPA talang för personer upp till 30 år.

Janna Nasser och William Khzouz vann Skapa talang för personer upp till 30 år. Tillsammans driver de det nystartade företaget Alga Insulation som bygger på idén att isolera bostäder med alger (tång med mera) som spolas upp på stränder. Många kommuner spenderar idag stor belopp på att rensa stränder från alger. Lyckas Alga med sin idé, kommer det att finnas en avsättning för algerna samt ett nytt hållbart alternativ för isolering. Alger har längre tillbaks i tiden använts som isolering i kustnära orter. För industriell produktion kommer det dock att krävas att algerna bearbetas, något som Janna och William nu undersöker.
   
– Det känns fantastiskt, säger Wiliam Khzouz. Tack vare priset går vi ett steg framåt mot vårt mål, att göra skillnad på riktigt.
   
– Priset bekräftar värdet av att tänka kreativt och nyskapande inom en bransch som behöver det. Detta ger oss energi att fortsätta driva innovation och hållbarhet framåt, säger Janna.
   
För nytillträdde landshövdingen Lena Rådström Baastad, var detta den första länsfinalen av SKAPA-priset.
  
– Att få vara med, träffa finalisterna och höra alla idéer är väldigt inspirerande, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många. Det ska bli spännande att få se hur innovationerna utvecklas över tid.
   
SKAPA är Sveriges största innovationstävling och drivs av Stiftelsen SKAPA som bildades till Alfred Nobels minne. I Örebro län är Inkubera värd för tävlingen. Länsvinnarna går nu vidare till SKAPA:s riksfinal 11 november i Gyllene salen, Stockholms stadshus.
   
Vinnarmotiveringar
SKAPA-priset, Erik Nowosad Andershed
Att få i sig näring är livsviktigt. Vinnaren använder digital teknik och gamification för att på ett nyskapande sätt göra stor skillnad för en grupp barn med särskilda behov.

SKAPA talang, Janna Nasser och William Khzouz
Vinnarna har med hjälp av stor kreativitet vänt något som upplevs som ett problem i en kontext till något som kan bli en stor och hållbar tillgång i en helt annat sammanhang.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


onsdag 3 april

Pinball Brothers släpper ABBA – flipperspelet

Örebroföretaget Pinball Brothers är Europas största tillverkare av flipperspel. Efter succéerna Alien och Queen, baserat på den brittiska supergruppen, lanserar de nu ett flipperspel i samarbete med ABBA. – Faktum är att det faktiskt var de som tog den första kontakten, säger grundaren och vd:n, Daniel Janson. Eller för att vara exakt – det var Bennys son, Ludvig, som hörde av sig. Han är också är flipperspelsfantast.

torsdag 21 mars

Inkubera och deb. bjuder in till styrelseutbildning

Hur säkerställer man att styrelsearbetet fungerar i praktiken? Vilken roll och vilket ansvar har egentligen en styrelse? Vilka personliga risker finns det med att sitta i styrelse? Inkubera och Stockholmsbaserade deb. – ett företag som specialiserat sig på styrelseutbildningar – arrangerar styrelseutbildningen styrelseledamot” på Creative House i Örebro.

torsdag 21 mars

Tillväxtverket stöttar Arta Systems med 1,1 mkr

Inkubatorföretaget Arta Systems stöttas av Tillväxtverket med 1,1 miljoner kronor. Finansieringen gäller en förstudie för ett digitalt visualiseringsverktyg som ska tydliggöra möjligheter och utmaningar för svensk livsmedelsproduktion. Konkret syftar verktyget till att göra det lättare för offentliga beslutsfattare att skapa hållbara strategier och öka självförsörjningsgraden. "Stödet betyder mycket för oss, säger Cecilia Fendin, medgrundare och produktansvarig på Arta Systems. Nu ska vi kartlägga behoven i detalj tillsammans med ett antal regioner. Om vi kan göra hela matkedjan tydligare och mer greppbar, skapar det bättre förutsättningar för framtidens mat."

tisdag 19 mars

Monetax gör redovisningen av kryptovaluta enkel och transparent

På grund av ny EU-lagstiftning kommer Skatteverket att granska en handel med kryptovaluta extra noga i år. Ungefär en halv miljon svenskar äger bitcoin och annan krypto, men bara en minoritet av dem brukar redovisa sina försäljningar. En av orsakerna är att det är oerhört komplicerat. Monetax har dock byggt en programvara som löser problemet. – Med vår hjälp blir våra kunders affärer i krypto tydliga och transparenta, berättar Johannes Norrbacka på Monetax. EU:s nya lagstiftning innebär stora möjligheter för oss.