Nyheter

SKAPA-priset till digital mugg och isolering med hjälp av alger

Erik Novosad Anderhed, vinnare av Skapa-priset samt landshövding Lena Rådström Baastad.

Erik Nowosad Andershed på Space Between samt Janna Nasser och William Khzouz på Alga Insulation, så heter länsvinnarna i årets upplaga av SKAPA-priset och SKAPA talang i Örebro län. Länsvinnarna valdes ut i hård konkurrens av två jurygrupper och vinnarna fick motta prischecken på 30 000 kr vardera ur landshövding Lena Rådström Baastads hand.

   
– Två fantastiskt kreativa lösningar, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många.
Skapa-prisvinnaren Erik Nowosad Andershed har utvecklat en digital mugg som gör att barn har ätstörningar, lättare kan få i sig näring. Muggen är kopplad till ett spel som kan köras på en dator eller läsplatta. Genom att dricka i muggen kan barnet påverka vad som händer i spelet, vilket blir ett incitament till att dricka mer.  1–5 % av alla barn lider av ätstörningar eller ARFID som diagnosen kallas. Utöver problemen det innebär att inte få i sig tillräckligt med näring, försvårar ARFID sociala relationer eftersom dessa så ofta är kopplade till mat.
   
– Det känns superroligt och spännande att bli länsvinnare av SKAPA-priset och få möjlighet att tävla i Stockholm. Men också att få en liten bekräftelse att vår produkt är innovativ och kan hjälpa många familjer.

William Khzouz och Janna Nasser vann SKAPA talang för personer upp till 30 år.

Janna Nasser och William Khzouz vann Skapa talang för personer upp till 30 år. Tillsammans driver de det nystartade företaget Alga Insulation som bygger på idén att isolera bostäder med alger (tång med mera) som spolas upp på stränder. Många kommuner spenderar idag stor belopp på att rensa stränder från alger. Lyckas Alga med sin idé, kommer det att finnas en avsättning för algerna samt ett nytt hållbart alternativ för isolering. Alger har längre tillbaks i tiden använts som isolering i kustnära orter. För industriell produktion kommer det dock att krävas att algerna bearbetas, något som Janna och William nu undersöker.
   
– Det känns fantastiskt, säger Wiliam Khzouz. Tack vare priset går vi ett steg framåt mot vårt mål, att göra skillnad på riktigt.
   
– Priset bekräftar värdet av att tänka kreativt och nyskapande inom en bransch som behöver det. Detta ger oss energi att fortsätta driva innovation och hållbarhet framåt, säger Janna.
   
För nytillträdde landshövdingen Lena Rådström Baastad, var detta den första länsfinalen av SKAPA-priset.
  
– Att få vara med, träffa finalisterna och höra alla idéer är väldigt inspirerande, säger hon. Jag är imponerad över den höga nivån hos länets innovatörer och att få se hur en tanke kan gå från just en tanke till en idé som gör stor skillnad i vardagen hos många. Det ska bli spännande att få se hur innovationerna utvecklas över tid.
   
SKAPA är Sveriges största innovationstävling och drivs av Stiftelsen SKAPA som bildades till Alfred Nobels minne. I Örebro län är Inkubera värd för tävlingen. Länsvinnarna går nu vidare till SKAPA:s riksfinal 11 november i Gyllene salen, Stockholms stadshus.
   
Vinnarmotiveringar
SKAPA-priset, Erik Nowosad Andershed
Att få i sig näring är livsviktigt. Vinnaren använder digital teknik och gamification för att på ett nyskapande sätt göra stor skillnad för en grupp barn med särskilda behov.

SKAPA talang, Janna Nasser och William Khzouz
Vinnarna har med hjälp av stor kreativitet vänt något som upplevs som ett problem i en kontext till något som kan bli en stor och hållbar tillgång i en helt annat sammanhang.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


tisdag 14 januari

Milmed lanserar kosttillskott som främjar ett friskare åldrande

Med fyra patent och omfattande vetenskapliga studier som publicerats i ett tjugotal vetenskapliga tidskrifter, lanserar nu Örebro-företaget Milmed Unico kosttillskottet AgeViva. Den grundläggande substansen i produkten är jästceller som behandlats med elektromagnetiska millimetervåglängder. – Våra studier visar positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar samt på en rad andra symptom förknippade med åldrande, säger företagets vd, Thomas Lenz.

onsdag 11 december

Företagen ger Inkubera toppbetyg

En stor majoritet av Inkubera-företaget ger organisationen högsta möjliga betyg på frågan ”I vilken utsträckning skulle du rekommendera Inkubera till en kollega eller vän”. Samtliga företag uppger även att Inkubera bidrag till viss eller i hög utsträckning har bidragit till deras utveckling.

torsdag 5 december

Truckzter växlar upp: Camilla Wallin tar plats som styrelseordförande

Den Stockholmsbaserade tech-VD:n och affärsängeln Camilla Wallin är sedan ett par månader tillbaka styrelseordförande i Inkubera-bolaget Truckzter. En av orsakerna till att Camilla tackade ja till erbjudandet är Truckzters tydliga hållbarhetsprofil. – Jag jobbar bara med impact-bolag, säger Camilla. Visst tycker jag om att bygga och skala upp bolag, men jag vill att det ska göra någon skillnad för världen och för mina barn som håller på att växa upp.

onsdag 4 december

Arta Systems ett steg närmare lansering: ”Vår kunskap om kunderna har ökat enormt”

Arta Systems utvecklar ett digitalt visualiseringsverktyg som ska göra det lättare för beslutsfattare inom offentlig sektor att fatta välgrundade beslut kring bland annat matproduktion, självförsörjning och krisberedskap. Tack vare Tillväxtverkets stöd på 1,1 mkr har Arta System kunnat kartlägga vilka behov som landets regioner har. – Stödet har gett oss chansen att verkligen gå på djupet i frågorna och lära oss mer om regionernas behov. Vår kunskap har ökat avsevärt, vilket gör det möjligt för oss att lansera en ännu bättre produkt, säger Cecilia Fendin på Arta Systems. Nästa år planerar vi för att lansera vårt verktyg.