Åtta studenter vid Örebro universitet har valts ut för att sommarjobba som entreprenörer. Uppdraget är att vidareutveckla nya idéer som har uppstått ur universitetets forskningsprojekt. Samtidigt får studenterna en snabbutbildning i entreprenörskap och rådgivning från universitetets innovationsrådgivare, samt affärscoachning från Inkubera.
– Det är jätteintressant att vara med, säger Martin Karlsson, en av studenterna som arbetar med ett projekt kring att effektivisera ambulanssjukvård. Om projektet lyckas kan det göra verklig skillnad för vården. Det är en otroligt inspirerande uppgift!
Studenterna har delats in i par för att arbeta med fyra forskningsbaserade projekt, tre från Social Impact Lab och ett från AI Impact Lab. Under tre veckor arbetar de med projekten och får även en utbildning i entreprenörskap. Teori och praktik går hand i hand.
– Under första veckan ger vi en ”crash-course” i entreprenörskap, berättar Malin Storm, ansvarig för Prepare-programmet på Inkubera. I princip är det vårt ordinarie Prepare-program som vi har komprimerat och anpassat till detta projekt. Inför avslutningen får studenterna även affärscoaching av Mattias Andershed, som arbetar med några av våra ordinarie företag på Inkubera.
Den övergripande målsättningen är att utvärdera vilka av projekten som har förutsättningar att kunna drivas vidare och förhoppningsvis bli hållbara företag i framtiden – gärna med någon eller några studenterna som en del av teamet. De fyra idéerna som ingår i projektet är:
Campus AI
Uppdraget är att tolka och visualisera data från en digital tvilling av Örebro universitet. Den digitala tvillingen har skapats med hjälp av flera tusen sensorer som har installerats på universitetet för att mäta saker som rörelse, ljus och temperatur. Det övergripande målet är att skapa ett verktyg som hjälper fastighetsägaren att använda lokalerna på ett mer effektivt och hållbart sätt.
Start Your Move
Fysisk aktivitet är en effektiv behandling mot psykisk ohälsa. Syftet med projektet är att skapa en digital plattform för matchning där personer med psykisk ohälsa kopplas samman med ”rörelsekompisar” för att öka sannolikheten att de fysiska aktiviteterna blir av. Om den fysiska aktiviteten bland patienter med psykisk ohälsa ökar finns det betydande fördelar både för patienterna och för vården som helhet.
Hållbarhetsundervisning genom skolmåltider
Med utgångspunkt från parametrar för hållbarhet – såsom andelen närodlade livsmedel och matproduktionens miljöpåverkan – håller de svenska skolmåltiderna absolut världsklass. Om undervisningen tog fasta hur skolmåltiderna produceras skulle eleverna kunna lära sig mycket om hållbarhet och sannolikt även få en mer positivt inställning till skolmåltiderna. Sommaruppdraget är att skapa en webbsida så att det utbildningsmaterial som tagits fram på universitetet kan få större spridning.
OpenTriage
Universitetets forskning visar att endast 20 % av alla ambulansutryckningar är akuta. Detta leder till både höga kostnader och långa väntetider för de som faktiskt behöver akut hjälp. Målet med projektet är att med hjälp av AI kunna förutse vilka av de larmsamtal som kommer in som faktiskt är akuta. Om projektet lyckas finns det potential att spara 100–200 miljoner kronor per år.
Sommaruppdrag23 är inte det enda projektet där Inkubera har samarbetat med universitetet på senare tid. Den ökade kontaktytan med universitetet är något som Fredrik Stenman ser mycket positivt på.
– Örebro universitet har en unik roll i regionen. Om vi kan bidra till att forskningsbaserade idéer har större möjligheter att lyckas kommersiellt och bli hållbara företag, finns det en enorm potential för alla inblandade parter.