Nyheter

Sommaruppdrag23 – studenter vidareutvecklar forskningsbaserade idéer

Studenterna som medverkar i Sommaruppdrag23 samt, femma från vänster, Malin Storm som ansvarar för Prepare-programmet på Inkubera.

Åtta studenter vid Örebro universitet har valts ut för att sommarjobba som entreprenörer. Uppdraget är att vidareutveckla nya idéer som har uppstått ur universitetets forskningsprojekt. Samtidigt får studenterna en snabbutbildning i entreprenörskap och rådgivning från universitetets innovationsrådgivare, samt affärscoachning från Inkubera.
– Det är jätteintressant att vara med, säger Martin Karlsson, en av studenterna som arbetar med ett projekt kring att effektivisera ambulanssjukvård. Om projektet lyckas kan det göra verklig skillnad för vården. Det är en otroligt inspirerande uppgift!

Studenterna har delats in i par för att arbeta med fyra forskningsbaserade projekt, tre från Social Impact Lab och ett från AI Impact Lab. Under tre veckor arbetar de med projekten och får även en utbildning i entreprenörskap. Teori och praktik går hand i hand.
– Under första veckan ger vi en ”crash-course” i entreprenörskap, berättar Malin Storm, ansvarig för Prepare-programmet på Inkubera. I princip är det vårt ordinarie Prepare-program som vi har komprimerat och anpassat till detta projekt. Inför avslutningen får studenterna även affärscoaching av Mattias Andershed, som arbetar med några av våra ordinarie företag på Inkubera.

Den övergripande målsättningen är att utvärdera vilka av projekten som har förutsättningar att kunna drivas vidare och förhoppningsvis bli hållbara företag i framtiden – gärna med någon eller några studenterna som en del av teamet. De fyra idéerna som ingår i projektet är:

Campus AI
Uppdraget är att tolka och visualisera data från en digital tvilling av Örebro universitet. Den digitala tvillingen har skapats med hjälp av flera tusen sensorer som har installerats på universitetet för att mäta saker som rörelse, ljus och temperatur. Det övergripande målet är att skapa ett verktyg som hjälper fastighetsägaren att använda lokalerna på ett mer effektivt och hållbart sätt.

Start Your Move
Fysisk aktivitet är en effektiv behandling mot psykisk ohälsa. Syftet med projektet är att skapa en digital plattform för matchning där personer med psykisk ohälsa kopplas samman med ”rörelsekompisar” för att öka sannolikheten att de fysiska aktiviteterna blir av. Om den fysiska aktiviteten bland patienter med psykisk ohälsa ökar finns det betydande fördelar både för patienterna och för vården som helhet.

Hållbarhetsundervisning genom skolmåltider
Med utgångspunkt från parametrar för hållbarhet – såsom andelen närodlade livsmedel och matproduktionens miljöpåverkan – håller de svenska skolmåltiderna absolut världsklass. Om undervisningen tog fasta hur skolmåltiderna produceras skulle eleverna kunna lära sig mycket om hållbarhet och sannolikt även få en mer positivt inställning till skolmåltiderna. Sommaruppdraget är att skapa en webbsida så att det utbildningsmaterial som tagits fram på universitetet kan få större spridning.

OpenTriage
Universitetets forskning visar att endast 20 % av alla ambulansutryckningar är akuta. Detta leder till både höga kostnader och långa väntetider för de som faktiskt behöver akut hjälp. Målet med projektet är att med hjälp av AI kunna förutse vilka av de larmsamtal som kommer in som faktiskt är akuta. Om projektet lyckas finns det potential att spara 100–200 miljoner kronor per år.

Sommaruppdrag23 är inte det enda projektet där Inkubera har samarbetat med universitetet på senare tid. Den ökade kontaktytan med universitetet är något som Fredrik Stenman ser mycket positivt på.
– Örebro universitet har en unik roll i regionen. Om vi kan bidra till att forskningsbaserade idéer har större möjligheter att lyckas kommersiellt och bli hållbara företag, finns det en enorm potential för alla inblandade parter.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 20 juni

Alga Insulation till final i Venture Cup

Venture Cup är Sveriges största tävling för entreprenörer och startups. Den 10 oktober samlar Venture Cup hela Sveriges entreprenörsnätverk i Helsingborg för att hylla och fira morgondagens startup-stjärnor. På plats kommer 16 finalister som vunnit priser på Venture Cups Regionfinaler under våren och som på Sverigefinalen tävlar om fler priser samt det ärofyllda priset Startup of the Year. Med i finalen är bland annat Alga Insulation som vann SKAPA Talang i Örebro län 2023.

onsdag 19 juni

Uppskattat meetup kring blockchain, krypto och rekrytering

Fredagen 14 juni höll Inkubera ett meetup på Creative House. Ett 20-tal personer från Inkubera-företag och övrigt nätverket slöt upp. Johannes Norrbacka från Monetax höll en uppskattad föreläsning om blockchain och kryptovaluta och Raman Ramalingam delade med sig av den datadrivna metod för rekrytering till startups som gjort att han har stora delar av världen som arbetsfält. – Det är kul att se hur Inkubera-företagen nätverkar och utbyter erfarenheter, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Det här är ett av sätten vi arbetar för att bygga en community.

onsdag 29 maj

Ny period för Vinnovas innovationscheckar

Nu öppnar en period för Vinnovas innovationscheckar. I Örebro län är det som Inkubera förmedlar dem till länets företag.  Nu finns chansen att ta del av nya innovationscheckar på upp till 100.000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400.000 kronor. Små- och medelstora företag kan ta del av checkarna som kan användas inom tre områden – affärsutveckling, Infrastruktur (ex labb och demoanläggningar) samt Immateriella tillgångar. Sista dag för en intresseanmälan är 5 juni.

tisdag 28 maj

Kostnadsfria exportmöjligheter för företag som vill växa

Driver du ett innovativt företag som vill skala upp med hjälp med hjälp av export?Nu finns tre EU-projekt som erbjuder kostnadsfri hjälp att komma ut på exportmarknader. Projekten leds av Norrköping Science Park men även företag i Örebro län är välkomna att söka.