Nyheter

Spixa tecknar avtal om utveckling och kommersialisering

Sören Andersson och Åke Strid, Spixia

Spixia Bioteknologi AB drivs av forskarna Åke Strid och Sören Andersson vid Örebro universitet. Företaget arbetar med att ta fram ett klamydiavaccin, något som idag saknas på marknaden. Genom att nu teckna avtal med utvecklingsbolaget Eurocine Vaccines har man tagit ett viktigt steg mot vidareutveckling och marknadsintroduktion.

Forsknings- och samarbetsavtalet innebär att Solna-baserade Eurocine Vaccines kommer att accelerera utvecklingen och arbete mot kommersialisering av preparatet. Nästa steg är att förbereda och genomföra en klinisk studie. Därefter är förhoppningen att en uppskalning av produktionen och tillverkningen av vaccinet kan upphandlas. Eurocine Vaccines står enligt avtalet med Spixia för alla kostnader relaterade till utveckling, tillverkning och kommersialisering av klamydiavaccinet fram tills ett avtal med tredje part – det vill säga företag som kan genomföra fullskalig produktion och marknadslansering– kan ingås.

– Vi är övertygade om att detta samarbetsavtal kommer generera goda framsteg och ser nu fram emot den kommande utvecklingen av klamydiavaccinkandidaten. Förebyggande vacciner mot klamydia saknas på marknaden idag, vilket är ett stort och växande problem. Följaktligen skulle ett framgångsrikt vaccin skapa betydande försäljningsvärden, säger Åke Strid, VD och styrelseledamot i Spixia Biotechnology

Marknadspotentialen för ett potentiellt klamydiavaccin uppskattas enligt det brittiska marknadsanalysbolaget Global Life Sciences till 5 miljarder dollar 2024. Värdet för aktierna i Eurocine Vaccines ökade med 13 procent efter att nyheten om avtalet med Spixia offentliggjordes.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 27 mars

Örebroföretagets innovation minskar smittspridning av multiresistenta bakterier

Örebroföretaget Steamforce har en lösning som minskar risken för spridning av multiresistenta bakterier på sjukhus och vårdinrättningar. WHO klassar multiresistenta bakterier som ett av största globala hoten mot vår hälsa. Bara i Sverige drabbas årligen cirka 76 000 personer av vårdrelaterade infektioner. Forskningsstudier visar att handfat med tillhörande vattenlås är en av de viktigaste smittkällorna till vårdrelaterade infektioner och utbrott. Men genom att ersätta de befintliga handfaten med en egenutvecklad modell menar Steamforce – med stöd av kliniska studier – att man kan minska spridningen av de skadliga bakterierna.

måndag 24 mars

Nominera till SKAPA-priset – vi söker årets bästa idé

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges ledande innovationstävling. Nu kan du nominera dig själv eller någon annan till SKAPA-priset eller SKAPA talang och får chansen att bli länsvinnare och representera Örebro län i den stora riksfinalen. Vi behöver din nominering senast 30 maj.

måndag 17 mars

Förändring i Inkuberas ledning, information från Inkuberas styrelse

Styrelsen för Inkubera har beslutat att genomföra en förändring i verksamhetens ledning i samband med att bolaget nu går in i en ny utvecklingsfas med nya behov. Efter fyra år slutar Fredrik Stenman som vd på Inkubera. Bakgrunden till förändringen är ett nytt innovationslandskap som kräver en strategisk omställning med fokus på att utveckla nya profilområden för att skapa internationell attraktionskraft samt att stärka samarbeten inom innovationsstödsystemet.

fredag 28 februari

Inkubera lanserar entreprenörslön för startups. Dessa fem företag är först ut.

Nu kan startups få ekonomiskt stöd från Inkubera för att fokusera mer på sin affärsutveckling. Inkubera erbjuder nu entreprenörslön till fem utvalda bolag i Startup-programmet. – Entreprenörslöner är nytt för oss, säger Inkuberas vd, Fredrik Stenman. Vår förhoppning är att entreprenörerna ska kunna arbeta mer fokuserat, så att bolagen kan utvecklas snabbare.