Nyheter

Sportpengen vill bygga en trygg ekonomisk grund för idrottsklubbarna

Per Hjahldahl, Sportpengens grundare.

Per Jahldahl var en av de två grundarna till det framgångsrika visualiseringsföretaget wec360. Nu lanserar han sin nästa satsning, Sportpengen – en digital plattform som ska hjälpa klubbar att finansiera sin verksamhet på ett nytt sätt.
– Sportpengen är en lösning på ett problem som jag själv har upplevt, säger Per. Mitt mål är att Sportpengen på sikt ska bli en ekonomisk bas för idrottssverige.

År 2011 var Per en av de drivande krafterna i Bobby BK, en kvartersklubb med mycket svag ekonomi. Ingen i föreningen var dock intresserad av att sälja lotter, kakor eller underkläder för att få ekonomin på fötter. Där och då föddes idéen som nu blivit företaget Sportpengen.
– Idén är väldigt enkel och det är en av styrkorna, säger Per. Istället för att sälja saker fick vi människor i vår närhet att stötta klubben med en liten valfri summa för varje mål vi gjorde. Det gick fantastiskt. På två år fick vi in 50 000 kr och vände hela klubbens ekonomi. All administration var dock tidskrävande – något som nu sker per automatik tack vare den nya digitala plattformen.

Sedan i november har Per träffat många klubbar för att få deras input. Samtalen har stärkt hans övertygelse tjänsten löser ett verkligt problem. Dessutom har flera klubbar som han inte ens varit kontakt med, registrerat sig för tjänsten trots att den inte är igång än.
– Klubbar från hela Sverige har på något sätt nosat upp vad jag håller på med och registrerat sig för beta-versionen, fast den inte fungerar utan bara är en test.

Samtidigt som den planerade lanseringen slog Corona-krisen till. Lanseringen är nu framflyttad och Per kompletterar samtidigt det ursprungliga konceptet med en lösning som gör det möjligt att stötta föreningar utan att det behöver vara kopplat till matcher eller andra aktiviteter.
– Idrottssverige förlorar enorma belopp på grund av pandemin, säger Per. Det gör att de har större behov av lösningar som Sportpengen än någonsin. Jag har dock fått skruva lite på upplägget så att det passar hur verkligheten ser ut just nu.

I helgen 13 – 15 mars arrangeras en futsalcup i Mjölby med över 100 anmälda lag. Turneringen heter i år Sportpengen Cup och blir startskottet för lanseringen av Sportpengen
– Det blir det första riktiga testet av plattformen, jag är otroligt förväntansfull, säger Per.

Att ta hjälp av Inkubera kändes helt naturligt, menar Per.
– Med min långa erfarenhet som entreprenör så är jag ödmjuk i vetskapen att det är mycket kunskap jag saknar som Inkubera kan bidra med. Att jag har positiva erfarenheter från tidigare bidrar förstås också – men ännu viktigare är faktiskt hur Inkubera har utvecklats genom åren. Det är en betydligt mer professionell organisationen idag än när både wec360 och Inkubera var något av startups.

Målet för Sportpengens system är att det inom några år skall ha nått en nivå där det årligen skickas mer än en halv miljard kronor till idrottssverige. Utöver det så fördelas även en viss procent av alla transaktioner till Sportpengens nystartade stiftelse.
– Föreningar och lag kommer att kunna ansöka om pengar för särskilda satsningar som de har svårt att finansiera på egen hand. Det blir ett ytterligare ett sätt att ge tillbaka till idrottsrörelsen. Förhoppningsvis blir vi alla vinnare tack vare Sportpengen, säger Per.

                     


Har du en innovativ idé?

Har du ett spännande projekt eller ett företag med en nytänkande affärsidé?
Hör av dig till oss!

Gör intresseanmälan

Nyheter


torsdag 12 september

TwopartID inleder samarbete med SFF Stöldskyddsföreningen

TwopartID är ett före detta Inkubera företag som har gjort det möjligt för parterna i ett telefonsamtal att identifiera sig för varandra. Bolaget har nu inlett ett samarbete med Stöldskyddsföreningen. – Ända sedan starten har vi arbetat för att bekämpa telefonbedrägerier, säger vd Lisa Hasselgren. Samarbetet med SSF Stöldskyddsföreningen är ett viktigt steg för att nå vår vision.

tisdag 27 augusti

Årets finalister i SKAPA-priset är här

Snart utser vi länsvinnaren i SKAPA-priset, Sveriges största innovationstävling. Länsvinnare får 30 000 kr och går dessutom går till riksfinal med chans att vinna en halv miljon. I Örebro län kan Inkubera tack vare samarbete med våra sponsorer även utse tre finalister som vi ger extra uppmärksamhet och som dessutom vinner 10 000 kr.

onsdag 21 augusti

Örebroföretagets plattform har potential att revolutionera programutvecklingen

Örebroföretaget Nornor har skapat en plattform som gör att programutveckling kan ske på mindre än halva tiden. Timmy Silesmos erfarenheter som tekniskt ansvarig hos ledande spelutvecklare och som lösningsarkitekt på Amazon, ligger till grund för plattformen som automatiskt skapar all nätverkskod och alla säkerhetsuppdateringar. Timmy och kollegorna på Nornor, Lukas Sandholm Duberg och Nimer Björnberg, siktar högt. – Vi är ensamma om en lösning som vi nu patentsöker. Om vi lyckas hela vägen, kan världens programvaruutveckling förändras i grunden, säger Timmy.

tisdag 20 augusti

Genombrott för Deligate – har tecknat avtal med Carrefour

Tidigare Inkubera-företaget Deligate har fått ett genombrott på en europeiska marknaden och tecknat ett avtal med den franska livsmedelsjätten Carrefour. Avtalet innebär att Deligates verktyg för datum- och prissänkning kommer att finnas i Carrefour Belgiens största butiker och bli en central lösning i kedjans arbete för att halvera matsvinnet, berättar Deligate i ett pressmeddelande. – Avtalet med Carrefour är enormt betydelsefullt för oss, inte minst ekonomiskt, säger vd Adam Vikström.