Som fysioterapeut har hon hjälpt hundratals människor personer med psykisk ohälsa att komma i rörelse. Frustrationen över att många av dem återgick till ett stillasittande liv efter behandlingen, gav energi till att bli företagare.
– De flesta vet att den psykiska ohälsan kostar samhället enorma belopp och att fysisk aktivitet är en nyckel för tillfrisknande. Ändå görs det alldeles för lite. Med Start Your Move vill jag bidra till en hållbar förändring, säger Lena Axelsson Svedell.
Att starta eget efter 20 år som offentligt anställd kräver mod och ett annat sätt att tänka, menar Lena. Att våga tänka tanken att skala ut utanför det offentliga behövde hon hjälp med. Hjälpen kom från Social Impact Lab på Örebro universitet. Som doktorand på universitet, en del av hennes anställning på Örebro Region län, var steget inte så långt.
– Det blev ett första viktigt steg för mig, säger Lena. Jag fick hjälpa att strukturera mina tankar och förbereda mig för att bli entreprenör. Dessutom fick jag hjälp av studenter på Media, kommunikation och PR att bygga en hemsida.
Att fysisk aktivitet är effektivt för att motverka psykisk ohälsa, är väldokumenterat. Men att komma i gång med träningen kan vara trögt för vem som helst. Lider man av dessutom av utmattning eller depression, kan tröskeln kännas nästan oöverstiglig. Med Start You Move vill Lena hyvla ner tröskeln med hjälp av sociala kontakter och tips på aktiviteter.
– Med Start Your Move bygger jag en community med människor som vill hjälpas åt att bryta det utanförskap som sjukskrivning ofta innebär, säger Lena. Det är mycket enklare göra fysisk aktivitet till en vana om man har någon att göra det tillsammans med. På min digitala plattform kan människor få kontakt och göra någon typ av träning ihop. Dessutom sammanställer jag olika rörelseaktiviteter med fokus på de som är gratis. Det tas en massa bra initiativ för att få människor i rörelse, men det är svårt att nå ut till målgruppen.
Baserat på sin långa erfarenhet som fysioterapeut är Lena övertygad om sjukskrivningstalen – och därigenom samhällets kostnader – skulle sjunka snabbt om fler fick hjälp att göra fysisk aktivitet till en vana. Dock har det varit svårt att i rådande konjunktur hitta offentlig finansiering för satsningen.
– Jag har fått fantastisk respons från exempelvis kommunen, säger Lena. Problemet har varit timingen. Jag har viss förståelse för att det är svårt att investera i nya initiativ samtidigt som man har tuffa sparkrav och tvingas säga upp personal. Samtidigt är det att bita sig själv i foten att dra ner på det hälsofrämjande arbetet, vi ser redan nu att ohälsotalen för psykisk ohälsa ökar.
Lena riktar sig nu i stället till privata företag med ett 6-veckorsprogram för att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen. I paket ingår engagerande föreläsningar och tillgång till plattformen Start Your Move där man kan hitta aktiviteter och träningskompisar. Kanske allra viktigast är dock att Lena utbildar rörelsecoacher på företagen med uppdraget att långsiktigt sätta övriga medarbetare i rörelse.
– Psykisk ohälsa och utbrändhet som leder till sjukskrivningar är ett stort och kostsamt problem för arbetsgivarna. Jag hjälper företagen och dess medarbetare att våga prata om psykisk ohälsa och ger dem konkreta verktyg för att arbeta med friskvård. Syftet är förstås medarbetarna som grupp ska må bättre och att få ner sjukskrivningarna, säger Lena.
Sedan ett halvår tillbaka är Start Your Move ett Inkubera-företag.
– Jag har fått mycket hjälp, säger Lena. Först och främst har jag fått erfaren affärscoach som jag träffar varannan vecka och som pushar mig att ta nya steg. Inkubera har också tagit med mig i ett projekt där jag med hjälp av företaget Epical och studenter på Systemvetenskapliga programmet får hjälp att utveckla min digitala plattform. Jag ser också fram emot en styrelseutbildning och workshops kring hållbarhet senare i vår.